search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:53
MENU CLOSE

Κώστας Καραμανλής: Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να αλληθωρίζει προς την Τουρκία (Video)

13.10.2021 20:12
karamanlhs-new

Κριτική στην στάση που τηρεί η Ευρώπη έναντι της Τουρκίας άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ.

Σε μια ομιλία που εξήρε το ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόσο για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ), όσο και συνολικά για τον ρόλο του στη διαμόρφωση της πολιτικής στη χώρα, ο συνονόματός του, Κώστας Καραμανλής, άφησε σοβαρές αιχμές για τη στάση της Ένωσης έναντι της Τουρκίας, ιδίως στη συγκεκριμένη συγκυρία.

«Επαμφοτερίζουσα» στάση

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για επαμφοτερίζουσα στάση της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι σε Ελλάδα και Κύπρο απειλεί δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ακόμα και την εδαφική ακεραιότητά τους.

Ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι υπάρχουν εντός ΕΕ κράτη που μοιάζουν να ενθαρρύνουν την Τουρκία και, αφού υπενθύμισε ότι τα σύνορα των χωρών-μελών είναι και σύνορα της ΕΕ, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη, «αλληθωρίζοντας» προς την Τουρκία, οδηγείται σε αδιέξοδο, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές, προς όφελος όχι των μελών της, αλλά για να βρει τον εαυτό της στον δρόμο της προς το αύριο. Τόνισε, μάλιστα, ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, εκτιμώντας ότι σηματοδοτεί μια συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης, και χαρακτηρίζοντας την ως βήμα αναγκαίο και ήδη υπερήμερο, αλλά και υπενθυμίζοντας τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια έγινε στην προσπάθεια αναζήτησης ενός πλαισίου ασφάλειας για τη χώρα.

Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά φορτισμένο. «Η θέση της χώρας, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Μεσόγειο, καθιστά απερισκεψία την καλλιέργεια κλίματος διχαστικού και οξύτητας. Μας το θυμίζει η ιστορία μας» ανέφερε, σημειώνοντας ότι παρά τις ξένες επεμβάσεις, κατά την ρήση του Καραμανλή, «μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας».

«Οφείλουμε να καταβάλλουμε προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών σύμπνοιας. Ο πολιτικός διάλογος πρέπει να διευκολύνει τις συνθήκες εθνικής στρατηγικής, κυρίως για τα μεγάλα θέματα. Είναι το εθνικό μας καθήκον. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που είναι υπό απειλή», τόνισε και επισήμανε ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ήταν η ενδεδειγμένη λύση στην αστάθεια της περιοχής» και στις απειλές για το έθνος και της αναζήτησης προστασίας από ισχυρούς πρωταγωνιστές, που οδηγούσε σε σχέση ανισομέρειας.

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως οι μεγάλοι οραματιστές της εποχής του, πίστευε βαθιά ότι η ισχύς της Ευρώπης είναι εν τη ενώσει», τόνισε. Και αυτό εμφανίζεται σήμερα ακόμη πιο επίκαιρο και επείγον μετά την «ατυχέστατη», όπως τη χαρακτήρισε, εμπλοκή στο Αφγανιστάν, από την οποία η Ευρώπη πρέπει να αντλήσει διδάγματα να αναπτύξει τη δική της φωνή.

Συνολική κριτική στην ΕΕ

Κατά τα λοιπά, η κριτική του Κώστα Καραμανλή στην ΕΕ δεν περιορίστηκε στο ζήτημα της Τουρκίας, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα, καθώς χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ως ημιτελές, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ιδρυτών της αλλά και των λαών της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για βεβιασμένη διεύρυνση, απίσχναση του κοινωνικού κράτους, απουσία κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, ατολμία και δυσκινησία όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της –μάλιστα, έκανε αντιπαραβολή με το «γενναίο» πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ-, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, λέγοντας ότι στην Ελλάδα –παρά τα δικά της λάθη- επιβλήθηκε ένα σε μεγάλο βαθμό τιμωρητικό πρόγραμμα, το οποίο εκ των υστέρων ελέγχεται και για σφάλματα.

Από εκεί και πέρα, ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ανασφάλεια, που αποτελεί λόγο προβληματισμού, γιατί καταλήγει στην αμφισβήτηση και απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες λύσεις στην εκπαίδευση, στην ασφάλιση. Οι κοινωνίες ανθούν και προοδεύουν όταν οι πολλοί νιώθουν ότι μετέχουν στη συλλογική προσπάθεια και στις ευκαιρίες» τόνισε και, παράλληλα, αναφέρθηκε στις πεποιθήσεις του Καραμανλή για ήπια αντιπαράθεση, πολιτικό διάλογο και κατά της μισαλλοδοξίας, κάτι που επίσης θεωρούσε ως θεμελιώδη λίθο της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: Στις ΗΠΑ για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας

Μητσοτάκης για τα 47 χρόνια της ΝΔ: Η Ελλάδα μεριμνά για τα σύνορά της- Η συμφωνία με τη Γαλλία μας θωρακίζει (Video)

Τσίπρας: Εισόδημα έκτακτης ανάγκης και άμεσα οι αποζημιώσεις για τους σεισμόπληκτους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:52