search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:50
MENU CLOSE

Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση ο Παπανδρέου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2200
21/10/2021
21.10.2021 07:00
gap-new

Με τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώνει και επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ «κλείνει» το «σίριαλ» που εκτυλίχθηκε εδώ και μερικές ημέρες σχετικά με το θέμα.

Χθες το βράδυ, μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη και αφού προηγήθηκε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του και επικοινωνία με την Φώφη Γεννηματά, ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλάζοντας για άλλη μια φορά τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί στο ΚΙΝΑΛ μετά την αποχώρηση Γεννηματά από τον προεκλογικό αγώνα.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή. Για τους πολίτες και τη χώρα. Για αυτό η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη. Να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά. Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος. Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξή μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων. Καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση. Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής.

Για την απόφασή μου αυτή έχω ενημερώσει την πρόεδρό μας Φώφη Γεννηματά και την αρμόδια επιτροπή».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνουν τις απαραίτητες υπογραφές για την υποψηφιότητά του από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ.

«Μηνύματα» από Λοβέρδο-Ανδρουλάκη

Από εκεί και πέρα, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, μετά την αρχική έκπληξη από τις πληροφορίες για την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, ξεκαθάρισαν ότι παραμένουν στη «μάχη» και απλώς προχωρούν σε ανασχεδιασμό της στρατηγικής τους, για δεύτερη φορά μετά την αποχώρηση από την κούρσα της Φώφης Γεννηματά για λόγους υγείας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του ο Γ. Παπανδρέου,  αναγνώρισε το ρόλο του πρώην πρωθυπουργού σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας της παράταξης, όμως ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας, ωστόσο, αφορά την επόμενη μέρα του Κινήματός μας. Αφορά το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε ότι μπορεί να έχει αντίπαλο τον Γιώργο Παπανδρέου και αποκάλυψε ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό, διάρκειας εκείνος του είπε ότι ως πρώην πρόεδρος έχει ρόλο στήριξης της Φώφης Γεννηματά μαζί με τους Κώστα Σημίτη και Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να εγγυηθούν την ενότητα και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Ξεκαθάρισε, δε, ότι ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να το σκεφτεί ή να το σκέφτηκε να κάνει πίσω.

Παραμένουν στο «παιχνίδι» και οι υπόλοιποι

Όσον αφορά στους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Χάρης Καστανίδης έχει ήδη καταθέσει τις προαπαιτούμενες για την υποψηφιότητά του υπογραφές και συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ και ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι «σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη), κατέθεσα 6.837 υπογραφές ενεργών πολιτών, φίλων και μελών του Κινήματος Αλλαγής από όλη την Ελλάδα, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου. Μέσα στον ελάχιστο χρόνο των πέντε ημερών, πρόσφεραν απλόχερα την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Ευχαριστώ τον καθένα ξεχωριστά μέσα από την καρδιά μου».

Τέλος, ο Παύλος Γερουλάνος (ο οποίος στο παρελθόν ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου) συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης των υπογραφών και στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει θέμα απόσυρσης της υποψηφιότητάς του, ενώ αντίστοιχα είναι και τα μηνύματα από το επιτελείο του Παύλου Χρηστίδη.

Οι κίνδυνοι και το «στοίχημα»

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, με τόση… υπερσυγκέντρωση υποψηφίων, τα δεδομένα σχετικά με την εκλογική διαδικασία αλλάζουν και πλέον οι όποιοι υπολογισμοί γίνονταν μέχρι πριν από μία εβδομάδα βρίσκονται κυριολεκτικά… στον αέρα. Κάποιες εκτιμήσεις εντός του ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για ενδεχόμενη μεγάλη διασπορά των ψήφων κατά τον πρώτο εκλογικό γύρο και ότι οι διαφορές μεταξύ κάποιων υποψηφίων μπορεί να είναι και πολύ μικρές.

Μάλιστα, κάποιοι εκφράζουν και την ανησυχία ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει μεγάλη πόλωση μέσα στο κόμμα και εντάσεις που μόνο καλό δεν θα του κάνουν, ιδίως αν υπάρχουν επτά υποψήφιοι πρόεδροι, δηλαδή, «περάσουν» όλες οι υποψηφιότητες. Από την άλλη, το μεγάλο «στοίχημα» είναι η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, καθώς αν αυτή είναι μεγάλη, τότε το ΚΙΝΑΛ θα μπορεί να μιλήσει για «μεγάλη επιστροφή», ενώ αν είναι μικρή υπάρχει κίνδυνος γκρίνιας και εσωστρέφειας.

Ούτως ή άλλως, πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στις 6 το απόγευμα, οπότε και λήγει η προθεσμία της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και στη συνέχεια στην 5η Δεκεμβρίου και στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας για τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος αναμένεται να δώσει και το «στίγμα» του τι αναμένεται στον δεύτερο γύρο, μια εβδομάδα μετά. Ως τότε, τα πάντα είναι ρευστά.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρέας Λοβέρδος από τα Χανιά: Στόχος να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση

Μητσοτάκης σε ΕΒΕΑ: Πρέπει να δρομολογήσουμε την ανάκαμψη των επιχειρήσεων

Καραμανλής: Ποτέ κανείς δεν είπε τη λέξη «διόδια»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:49