search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 19:13
MENU CLOSE

Σοκαριστική αποφυλάκιση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2200
21-10-21
22.10.2021 07:00
PATELIS_XRYSIAVGI

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθηνών ότι ο Γιώργος Πατέλης, καταδικασμένος για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πρέπει να αποφυλακιστεί με αναστολή για λόγους υγείας που αντιμετωπίζει το παιδί του ήταν, αν μη τι άλλο, σοκαριστική.

Πρόκειται για τον «πυρηνάρχη» Νίκαιας της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, του οποίου το δόγμα «ό,τι κινείται σφάζεται» όχι μόνο είχε προκαλέσει ανατριχίλα, αλλά είχε βρει την πρακτική εφαρμογή του στην προμελετημένη εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013.

Το μήνυμα – πρόκληση και η «εύφλεκτη ύλη»

Η εν λόγω σοκαριστική απόφαση προκάλεσε πλήθος σφοδρών αντιδράσεων για πολλούς λόγους:

● Ήρθε ύστερα από την έκτιση μόλις 30 μηνών από τους συνολικά 122 της ποινής του.

● Έδωσε το «μήνυμα» ότι η εγκληματική νεοναζιστική δραστηριότητα – ακόμη και η συνέργεια σε εν ψυχρώ δολοφονία – είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με όρους πολύ επιεικέστερους απ’ όσο οποιοδήποτε άλλο βαρύ ποινικό έγκλημα. Και μάλιστα σε περίοδο αναζωπύρωσης της νεοναζιστικής δραστηριότητας σε περιοχές της χώρας με ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα.

● Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα που πρότεινε την αποφυλάκιση «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών». Σκεπτικό το οποίο αντίκειται στη δικαστική απόφαση καταδίκης του «ό,τι κινείται σφάζεται».

● Η απόφαση αποφυλάκισης ήρθε πριν καν καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση φυλάκισής του. Συνεπώς ελέγχεται ως προς την ορθότητά της και στο τυπικό επίπεδο.

Ανακουφιστική παρέμβαση

Φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε ότι – δικαίως ή αδίκως, δεν έχει καμιά σημασία – η αποφυλάκιση του Πατέλη, από πολιτική σκοπιά, αντανακλά αρνητικά και στην κυβέρνηση, επί των ημερών της οποίας συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν οι νεοναζί.

Κατά συνέπεια είναι τουλάχιστον ανακουφιστική – για το πολιτικό σύστημα, για το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και για την ίδια τη Δικαιοσύνη και το κύρος της – η παρέμβαση του Αρείου Πάγου την Τρίτη, μόλις μια ημέρα μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθηνών.

Για την ακρίβεια ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε, μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Εφετείου με την οποία αποφυλακίστηκε ο Πατέλης, να του διαβιβαστεί προκειμένου να εξετάσει εάν χωρεί αναίρεση.

Βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να εφησυχάζει σε ό,τι αφορά τη νεοναζιστική εγκληματικότητα, καθώς η έξαρσή της το τελευταίο διάστημα χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για επανάληψη του εφιάλτη που πολλοί πίστεψαν ότι είχε τελειώσει με τη σύλληψη, τη φυλάκιση και την καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Τα τελευταία χρόνια έχει συσσωρευτεί – και, δυστυχώς, αναμένεται ότι θα συσσωρευτεί ακόμη περισσότερη – εύφλεκτη κοινωνική ύλη. Και οι πολιτικοί εφιάλτες δεν αντιμετωπίζονται ούτε με περιαυτολογίες ούτε με ευχές. Αν δεν βελτιωθεί δραστικά η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, η προοπτική δεν φαίνεται ευοίωνη.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεβαίνει η προσυνεδριακή αυλαία – Διαφωνία στελεχών με πρόταση Τσίπρα για τα οργανωτικά

ΚΙΝΑΛ: Γιατί η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα στην μάχη για την διαδοχή – Τι φοβούνται οι αντίπαλοι του – Όλο το παρασκήνιο

Δραματική προειδοποίηση Τσίπρα για ακρίβεια: Ο χειμώνας θα θυμίζει το 2012-2013

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03