search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:48
MENU CLOSE

Νόστιμο και αφράτο σπιτικό ψωμί του τοστ

28.10.2021 07:00
faghto1

Με αυτή την αλάνθαστη συνταγή βήμα προς βήμα θα μάθετε να φτιάχνετε το καλύτερο κλασσικό λευκό ψωμί για σάντουιτς και τοστ, στο σπίτι σας και με 7 απλά υλικά.

Υλικά για τη συνταγή

1 φλιτζάνι χλιαρό νερό (περίπου 40ο C)

¼ φλιτζανιού χλιαρό γάλα (περίπου 40ο C)

2 ¼ κουταλάκια του γλυκού (1 πακέτο) ξηρή μαγιά

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

1 2/3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο

3 ¼ – 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ. ή αλεύρι για ζύμωμα (κίτρινο για ψωμί)

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ή αλλιώς σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό, το χλιαρό γάλα, την μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε τα καλά να διαλυθούν και αφήστε τα σκεπασμένα για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αρχίσει να αφρίζει η μαγιά. Μόλις είναι έτοιμο, ρίξτε το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και το 1 φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατέψτε καλά σε χαμηλή ταχύτητα με το εξάρτημα της ζύμης ή, αν δεν διαθέτετε, με τα χέρια σας μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέστε το 2ο φλιτζάνι αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό και τέλος το 3ο φλιτζάνι ανακατεύοντας καλά. Το υπόλοιπο θα το βάλετε κουταλιά – κουταλιά (της σούπας), διότι μπορεί να μην χρειαστεί όλο. Δυναμώστε την ταχύτητα σε μεσαία ή ζυμώστε καλά με τα χέρια σας για 3-4 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι λίγο κολλώδης. Αλείψτε ελαφρά το μπολ με λίγο ελαιόλαδο, βάλτε τη ζύμη μέσα και σκεπάστε καλά με πλαστική μεμβράνη και μια πετσέτα.

Αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν είναι έτοιμη, πατήστε την για να απελευθερωθεί ο αέρας και τοποθετήστε την σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Με τα χέρια σας ή έναν πλάστη ανοίξτε την σε ορθογώνιο σχήμα περίπου 20 Χ 40 εκατοστά. Τυλίξτε την σε ρολό, σαν κορμό δέντρου και βάλτε την σε μια ελαφρά λαδωμένη φόρμα 22 Χ 12. Σκεπάστε πάλι με την πλαστική μεμβράνη και την πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει για 1 ώρα. Όταν είσαστε έτοιμοι να ψήσετε, προθερμάνετε το φούρνο στους 170ο C και τοποθετήστε τη σχάρα του φούρνου σας στη χαμηλότερη θέση. Τοποθετήστε τη φόρμα στο χαμηλότερο αυτό επίπεδο για να μην καεί η επιφάνεια και ψήστε το ψωμί για 30-35 λεπτά μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία του να φτάσει τους 90ο C. Εάν το ψωμί σκουρύνει πολύ στο πάνω μέρος του πριν την ολοκλήρωση του χρόνου ψησίματος, σκεπάστε το με ένα αλουμινόχαρτο. Αφήστε το να κρυώσει 10 λεπτά και έπειτα μεταφέρετέ το σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Διαβάστε επίσης

Μάφιν τσίζκεικ με μπισκότα γεμιστά τύπου oreo

Κουνουπιδοκεφτεδάκια στο φούρνο

Ρυζόγαλο με καραμελωμένο γάλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:44