search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:02
MENU CLOSE

Γροιλανδία: «Καμπανάκι» κινδύνου από το λιώσιμο των πάγων- Κίνδυνος πλημμυρών από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας

01.11.2021 17:09
groilandia765-new

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία , καθώς, σύμφωνα με νέα έρευνα, το στρώμα πάγου της χώρας έλιωσε κατά περίπου 3.500 δισεκατομμύρια τόνους τα τελευταία δέκα χρόνια. Αποτέλεσμα, να ανέβει κατά ένα εκατοστό η στάθμη των ωκεανών και να αυξηθεί ο κίνδυνος πλημμυρών σε όλο τον κόσμο.

Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά από αυτό της Ανταρκτικής, με επιφάνεια σχεδόν 1,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η υπερθέρμανση στην Αρκτική είναι τρεις φορές γρηγορότερη από άλλα σημεία του πλανήτη, κατάσταση που προκαλεί την ανησυχία των επιστημόνων.

Η νέα έρευνα επιστημόνων από διάφορα βρετανικά πανεπιστήμια που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Communications είναι η πρώτη που στηρίζεται κυρίως σε δορυφορικές παρατηρήσεις του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) και καταλήγει πως η τήξη των πάγων αυξήθηκε κατά 21% μέσα σε 40 χρόνια.

Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας μειώθηκε κατά 3.500 δισ. τόνους από το 2011, εκ των οποίων τα δύο τρίτα μόνο στη διάρκεια των καλοκαιριών του 2012 και του 2019, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ρυθμοί τήξης επιταχύνονται ραγδαία περισσότερο από καύσωνες, παρά από τη βαθμιαία υπερθέρμανση του πλανήτη όπως κατέδειξαν τα δορυφορικά δεδομένα.

«Όπως άλλα σημεία του κόσμου, η Γροιλανδία είναι ευάλωτη στην αύξηση των ακραίων μετεωρολογικών γεγονότων», υπογράμμισε ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας Τόμας Σλέιτερ, του βρετανικού πανεπιστημίου του Λιντς.

Η μέθοδος της δορυφορικής παρατήρησης του φαινομένου επέτρεψε να εκτιμηθεί γρήγορα και με ακρίβεια η απώλεια μέσα σε ένα δεδομένο έτος και να μεταφραστεί στο ποσοστό της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με τους ερευνητές, που γράφουν πως η μέθοδος αυτή «θα επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα τις περίπλοκες διαδικασίες τήξης των πάγων».

«Οι εκτιμήσεις των μοντέλων δείχνουν πως το γροιλανδικό στρώμα πάγου θα συντελέσει στην αύξηση της στάθμης των ωκεανών από 3 έως 23 εκατοστά έως το 2100», εξήγησε , η Άμπερ Λίσον, του βρετανικού πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, μία από τους συντάκτες της έρευνας.

Διαβάστε επίσης:

COP26: Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις οι G20 για το κλίμα

Ντράγκι για G20: Θέλουμε να κριθούμε για όσα θα κάνουμε, όχι για όσα λέμε (Video)

Κρήτη: Σκότωσαν κρι-κρι μέσα στη νύχτα, στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:02