search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:15
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Υψηλή η ανοσία από το εμβόλιο – Μελετάται η επέκταση της τρίτης δόσης σε μικρότερες ηλικίες (Video)

01.11.2021 19:24
emvolio7

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού προσφέρει υψηλή και σταθερή ανοσία, η οποία υπερτερεί της ανοσίας που προσφέρει η φυσική νόσηση, είπε απόψε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, «η νόσος προσφέρει ανοσία, η οποία όμως δεν γνωρίζουμε πόσο υψηλή είναι όταν μιλάμε για ασυμπτωματικούς ασθενείς ή τα παιδιά». Ωστόσο η ίδια επισήμανε, ότι ούτε η φυσική νόσηση, ούτε τα εμβόλια προσφέρουν 100% ανοσία, καθώς αυτή εξαρτάται από την ηλικία αυτού που εμβολιάζεται, αν έχει υποκείμενα νοσήματα αλλά και από τις νεώτερες μεταλλάξεις.

Πάντως, τόνισε ότι έχουμε περισσότερα δεδομένα για τη φυσική ανοσία σε σχέση με το εμβόλιο, και πρόσθεσε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι η μία δόση εμβολίου στους 6 μήνες μετά από φυσική νόσηση, δημιουργεί συμπληρωματική ανοσία στη φυσική. Έτσι, όπως είπε, «η φυσική ανοσία συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου και παρέχεται στο άτομο υψηλή ανοσία, ακόμη και για τη μετάλλαξη Δ».

Αναφερόμενη σε άλλη μελέτη και στα αποτελέσματα της τρίτης δόσης με mRNA εμβόλια, τόνισε ότι συμβάλλει στην πρόληψη σοβαρών μορφών covid.

Όπως ανέφερε, τα άτομα που έκαναν τρίτη δόση συγκρίθηκαν με άτομα που είχαν κάνει δυο δόσεις του εμβολίου ως προς τρεις συγκεκριμένους παράγοντες: την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο και την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης επτά ημέρες αφότου χορηγήθηκε. «Διαπιστώθηκε ότι με την τρίτη δόση μειώθηκε κατά 93% η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, κατά 92% η σοβαρή νόσηση και νοσηλεία και κατά 81% η πιθανότητα θανάτου».

Για μια ακόμη φορά, η κυρία Θεοδωρίδου κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν, τονίζοντας ότι «η άρνηση του εμβολιασμού δεν είναι μόνο θέμα ενημέρωσης, αλλά χρήζει παρεμβάσεων στην συμπεριφορά των ανθρώπων», κάνοντας συμπληρωματικά λόγο για κοινωνίες όπου επικρατεί η ατομικότητα και ο εγωκεντρισμός, σε σχέση με άλλες που υπάρχει ακόμα η έννοια για το σύνολο.

Συνεδριάζει την Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Αύριο συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, στους κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19, «αν η Επιτροπή δώσει το “πράσινο” φως, τότε τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις και πολύ σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες».

Σημείωσε ότι στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε αφού έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση είτε με εμβόλιο Johnson & Johnson ή με Pfizer και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.900.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.640.000 πολίτες, δηλαδή το 63,4% του γενικού πληθυσμού και 72,9% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,8% του γενικού πληθυσμού και 80,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.380.000 πολίτες, δηλαδή το 60,8% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,2% του γενικού πληθυσμού και 75% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 15η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης.

Τις τελευταίες 7 ημέρες 60.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και 94.000 της τρίτης δόσης.

Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 350.000 πολίτες.

Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 14.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 12.500 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 250 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.520 στα ιατρεία και 2.460 εμβολιασμοί κατ’ οίκον.

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας: Για τρίτη φορά ο Μητσοτάκης αρνείται μίνιμουμ συναίνεση, ενώ η πανδημία σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ

Μόδα: Οι 5 αγαπημένες τάσεις για τον χειμώνα από τη Τζίνα Αλιμόνου (Video)

Υπόθεση Novartis: Έφεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος Μανιαδάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:15