search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:42
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλει μεθόδευση για να φανούν λιγότεροι οι θάνατοι από κορωνοϊό

18.11.2021 18:48
syriza-new-01

Προειδοποίηση για ενίσχυση του κλίματος καχυποψίας και ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής των αντιεμβολιαστών κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταγγέλλει την ίδια στιγμή μεθόδευση στην αλλαγή καταγραφής των «σκληρών δεικτών» της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ.

Ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει, ότι η αλλαγή της μεθοδολογίας ταυτοποίησης των σχετιζόμενων με τον SARS-CoV-2 θανάτων θα οδηγήσει και σε υποδήλωση (κατά 20%) των ημερήσιων απωλειών.

Και συνεχίζει: «Αντί να επιστρατευτούν επειγόντως όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις για να αντέξει το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ανδρέα Ξανθού:

«Στην αιχμή του πιο σφοδρού και θανατηφόρου επιδημικού κύματος, η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα όχι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ζωές, αλλά την αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από covid-19 από τον ΕΟΔΥ! Ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πρόσχημα, αυτή η αλλαγή σε αυτή τη φάση, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής των αντιεμβολιαστών.

Η χώρα μας μέχρι τώρα ακολουθούσε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κοινή ευρωπαϊκή γραμμή από το ECDC δεν υπάρχει. Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το λόγο να υιοθετήσουμε τώρα άλλη μεθοδολογία ταυτοποίησης των σχετιζόμενων με τον SARS-CoV-2 θανάτων. Η οποία -εντελώς τυχαία- θα οδηγεί σε υποδήλωση (κατά 20%) των ημερήσιων απωλειών.

Αντί να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας, αντί να ενισχυθεί η διαφάνεια και η δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί  να οργανωθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση στην κοινότητα και στις εστίες υπερμετάδοσης και, φυσικά, αντί να επιστρατευτούν επειγόντως όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις για να αντέξει το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα. Δεν είναι μόνο «μοιραίοι και άβουλοι αντάμα». Βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της και, κατά συνέπεια, τη Δημόσια Υγεία».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Άρχισε η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

Κορωνοϊός: Γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει διάγγελμα – Τι θα πει – Όλο το παρασκήνιο

Τρύφων Αλεξιάδης: Ξαφνική αδιαθεσία στο βήμα της Βουλής – «Δεν αισθάνομαι καλά» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:40