search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:18
MENU CLOSE

ΕΡΤ: Ετοιμάζει νέα «ομοβροντία» μυθοπλασίας

19.11.2021 19:27
ert_seires

Μίνι «ομοβροντία» μυθοπλασίας ετοιμάζει η ΕΡΤ για το δεύτερο μισό της τηλεοπτικής περιόδου που θα αρχίσει περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2022.

Σαν προανάκρουσμα μπορεί να εκληφθεί η σειρά «Κρίσιμες στιγμές» που έχει ετοιμάσει ο Μανούσος Μανουσάκης. Είναι δε προγραμματισμένη για έναρξη προβολής επεισοδίων, κάθε Σάββατο στις 22.00 με το πρώτο από αυτά για το Σάββατο 27 Νοεμβρίου.

Η σειρά είναι μικρής φόρμας- ολοκληρώνεται σε μόλις τέσσερα επεισόδια- και βασίζεται σε ιστορίες από την ομότιτλη  συλλογή διηγημάτων της Γαλάτειας Καζαντζάκη που θεωρείται  ως μια από τις ωραιότερες της μεταπολεμικής πεζογραφίας διότι οι ιστορίες «συγκλονίζουν με την ευαισθησία και τη διαχρονικότη­τα των θεμάτων τους», όπως αναφέρουν μελετητές της ελληνικής λογοτεχνίας.

Στιγμές που ενώνουν

Από το βιβλίο το Μανούσος Μανουσάκης επέλεξε να αναπτύξει στα τέσσερα επεισόδια το πρώτο διήγημα από τα συνολικά 13 της έκδοσης, από το οποίο έλκει τον τίτλο του το βιβλίο και η σειρά.

Η πλοκή της ιστορίας εκτυλίσσεται στα μαύρα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής.

Η κυρία Ντόρα (Τάνια Τρύπηπαραξενεύεται πολύ όταν ο άντρας της, ο Δημήτρης Καλιγέρης (Άκης Σακελλαρίου), επιστήμονας μεγαλοαστός, της προτείνει να ανοίξουν το σπίτι τους, όπου για χρόνια αρνείται να δεχτεί κόσμο απορροφημένος στις μελέτες του. Και του ήρθε η όρεξη στη μαύρη εποχή, που ο κόσμος υποφέρει από τους Γερμανούς κατακτητές.

Ύστερα από 25 χρόνια γάμου και άνετη αλλά κλειστή ζωή μέχρι τον πόλεμο, το σπίτι των Καλιγέρηδων γεμίζει ζωή και η κυρία Ντόρα είναι σαν να ξαναγεννήθηκε. Της κάνει, όμως, εντύπωση ότι η παρέα του άντρα της δεν είναι, όπως περίμενε, ηλικιωμένοι σοβαροί επιστήμονες σαν εκείνον. Οι πιο πολλοί ήταν παιδαρέλια. Το μυστήριο κάποια στιγμή λύνεται. Ο Δημήτρης Καλιγέρης, αυτός ο συντηρητικός αστός, ο επιστήμονας, έχει μπει στην Αντίσταση.

Η οργάνωση στην οποία συμμετέχει εξαρθρώνεται. Ένα πρωί, χτυπάει η πόρτα και εισβάλλουν Γερμανοί και Έλληνες συνεργάτες τους για έρευνα και παίρνουν τον Δημήτρη μαζί τους. Από εκείνη τη στιγμή ο χρόνος σαν να σταμάτησε για την κυρία Ντόρα. Η μόνη της έγνοια να βρει τον άντρα της…

Από την απελπισία τη βγάζει η εμφάνιση μιας λαϊκής, συνομήλικής της, γυναίκας, της Μαρίας (Εύρη Σωφρονιάδου), η οποία της φέρνει γράμμα από τον άντρα της.  Ο γιος της Μαρίας  είναι και εκείνος στο ίδιο στρατόπεδο. Γνωρίζει τον Δημήτρη.

Οι δύο γυναίκες, αν και τόσο διαφορετικές, δένονται. Γίνονται οικογένεια. Η Μαρία, που έχει ήδη χάσει τον μεγαλύτερο γιο της, τον Μήτσο (Νεκτάριος Φαρμάκης), στο Αλβανικό Μέτωπο, ο άλλος της γιος είναι κρατούμενος των Γερμανών και κοντά της έχει πια μόνο το μικρό της, τον δωδεκάχρονο Κωστάκη (Θανάσης Κρομλίδης), έρχεται τακτικά στο σπίτι της κυρίας Ντόρας, η οποία υπόσχεται ότι όταν, με το καλό, απελευθερωθούν και γυρίσει ο άντρας της, θα αναλάβουν τη μόρφωσή του.

Η απελευθέρωση έρχεται, αλλά κάποιοι δεν επιστρέφουν ποτέ. Έφυγαν με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα αλλάξει και ότι ο θάνατός τους δεν θα πήγαινε χαμένος.   

Στο τηλεοπτικό κάδρο οι «αόρατοι» της κοινωνίας

Κατά τις αρχές Φεβρουαρίου κι έπειτα αναμένεται να αρχίσει η προβολή των επεισοδίων της ιδιαίτερης σειράς «Όρκος».

Το  ενδιαφέρον είναι ότι ίσως για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση η μυθοπλασία ασχολείται- «φωτίζει» ένα θέμα που αφορά ένα υπολογίσιμο κομμάτι της κοινωνίας.

Συνανθρώπους, που αν και δίπλα μας, είναι «αόρατοι». Τους άστεγους. Τους κοινωνικά εξόριστους.

Ο «Όρκος», σε πρωτότυπο σενάριο της Τίνας Καμπίτση και σκηνοθεσία του με ευαίσθητες κεραίες Σπύρου Μιχαλόπουλου, είναι μια κοινωνική, ιατρική, αστυνομική ιστορία. «Κάτι που δεν ξανάγινε στην ελληνική τηλεόραση. Μια εξαιρετική παραγωγή της STEFI που θεωρώ ότι θα ταράξει τα νερά», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της Σπύρο Μιχαλόπουλο.

Έχει στο επίκεντρο της έναν καταξιωμένο γιατρό, ο οποίος από μια συγκυρία στρατεύεται σε ένα σκοπό.

Ο Άγγελος Ράπτης (Γιάννης Στάνκογλου) ένας από τους καλύτερους  γενικούς χειρουργούς της Ελλάδας- αν όχι ο καλύτερος-,  είναι παντρεμένος σε ένα επιτυχημένο γάμο με την δικηγόρο Ηρώ Αναγνωστοπούλου ( Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους) και έχουν μια  κόρη.

Η ζωή του Άγγελου Ράπτη ανατρέπεται πλήρως όταν το βράδυ των γενεθλίων του, στην εφημερία του, του φέρνουν νεκρές από τροχαίο την γυναίκα και την κόρη του. Μετά από αυτό το τραγικό γεγονός εκείνος φεύγει από το νοσοκομείο και απομονώνεται στο πατρικό του.

Ένα βράδυ στο κέντρο της Αθήνας μια ετοιμόγεννη γυναίκα τον παρακαλεί να την βοηθήσει και να μην την αφήσει μόνη. Ο Άγγελος δεν μπορεί να αρνηθεί.

Η γυναίκα είναι σύζυγος γνωστού εφοπλιστή, ο οποίος για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του γίνεται χορηγός σε εθελοντικό πρόγραμμα ιατρικής το οποίο θέλει να ξεκινήσει ο αδελφός του Άγγελου που είναι καθηγητής πανεπιστημίου.

Ο Άγγελος έπειτα από ένας τυχαίο γεγονός έχει βάσιμες υποψίες ότι το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στη γυναίκα και στην κόρη του δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά προσχεδιασμένο έγκλημα. Ωστόσο πείθεται να ηγηθεί του προγράμματος μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί ο ηρωικός χαρακτήρας

Πρωταγωνιστούν επίσης οι Γιώργος Γάλλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Νίκος Πουρσανίδης κ.α.

Γιατρό επίσης, έχει στο επίκεντρο της η σειρά «Κι όμως είμαι ακόμα εδώ».

Η πλοκή όμως είναι εντελώς διαφορετική και «κλείνει» το μάτι στη ζωή.

Η Κατερίνα (Κατερίνα Γερονικολού) έχει από μικρή την έμμονη ιδέα ότι θα πεθάνει νέα.

Τα χρόνια περνάνε ώσπου ξαφνικά μαθαίνει από ένα γιατρό (τον Γιάννη Τσιμιτσέλη) ότι όχι μόνο είναι άρρωστη αλλά και ότι δεν έχει πολύ ζωή μπροστά της.

Η τραγική αυτή είδηση όμως αντί να ρίξει σε κατάθλιψη την Κατερίνα, την απελευθερώνει. Σχεδιάζει ταξίδια, εκδρομές, θέλει να κάνει extreme σπορ, να ερωτευθεί….

Σαν τυφώνας πέφτει πάνω σε όλους ακόμα και πάνω στον γιατρό που μπορεί να έκανε λάθος διάγνωση και προσπαθεί τώρα να διορθώσει την κατάσταση.

Γαϊτανάκι με θύτη, θύμα, διασώστη

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Νίκος Ψαρράς αποτελούν το κεντρικό πρωταγωνιστικό δίδυμο της δραματικής μίνι σειράς εποχής «Αγάπη παράνομη» που «πατά» στο ομότιτλο διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, σε σενάριο Ελένης Ζιώγα και σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη.

Η σειρά σαν χρονοκάψουλα μεταφέρει στην Κέρκυρα του 1906 και «ζωντανεύει» μια ιστορία παράφορου και παράνομου πάθους, σε μια πατριαρχική κοινωνία, που δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές των ηρώων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τα πιο επικίνδυνα μυστικά, που δεν τολμούν να ομολογήσουν ούτε στους ίδιους τους εαυτούς τους.

Το θέμα με έναν τρόπο «συνομιλεί» με το κομμάτι εκείνο της επικαιρότητας που τροφοδοτείται από το αστυνομικό δελτίο με συζυγοκτονίες, κακοποιήσεις γυναικών, τη συζήτηση για τις συνθλιπτικές συμπεριφορές ανδρών σε βάρος γυναικών ανεξαρτήτως σχέσης.

Ο Στάθης Θεριανός (Νίκος Ψαρράς), παντρεμένος με τη Διαμάντω (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ερωτεύεται κρυφά και κεραυνοβόλα τη νεαρή Χρυσαυγή (Ευγενία Ξυγκόρου), την περιζήτητη κόρη του εύπορου Σπύρου Ασπρέα (Γιάννης Νταλιάνης). Η σκέψη της τον τρελαίνει τόσο, που προκειμένου να την έχει κοντά του, κάνει τα πάντα για να την παντρέψει με τον γιο του, Γιώργη (Μιχαήλ Ταμπακάκης).

Η Διαμάντω είναι η μόνη που κάτι υποψιάζεται και προσπαθεί να αποτρέψει το προξενιό, καθώς γνωρίζει τη μαύρη «σκιά» του άντρα της, ο οποίος, ωστόσο, έχει υπάρξει υποδειγματικός σύζυγος και πατέρας.

Ο Γιώργης και η Χρυσαυγή παντρεύονται, και όταν ο Γιώργης φεύγει για να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του, η Χρυσαυγή βρίσκεται στο «έλεος» του Θεριανού και του θηρίου που ξυπνάει μέσα του…

Μια συγκλονιστική ιστορία, όπου ο θύτης, το θύμα και ο διασώστης αλλάζουν συνέχεια πρόσωπα. Η Διαμάντω παίζει τον πιο δραματικό ρόλο στην ιστορία, καθώς από θύμα του Θεριανού γίνεται διασώστρια της Χρυσαυγής αλλά τελικά κρατώντας όλα τα μυστικά «για τα μάτια του κόσμου», γίνεται ο πιο ύπουλος θύτης, καθώς μάταια προσπαθεί να σώσει το «όνομα της οικογένειάς της».

Διαβάστε επίσης

Τρίκαλα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο αστυνομικός που κατηγορείται για ασέλγεια στην 4χρονη κόρη του

Εμβόλιο: Δεν έχουν υπάρξει θάνατοι από το Sputnik-V, λένε οι Ρώσοι

Καρκίνος: Η μέθοδος SBRT που αλλάζει τα δεδομένα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:17