search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:24
MENU CLOSE

Τσίπρας: Και εκατόμβες θυμάτων και lockdown «φέρνει» η ανικανότητα Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2205
25/11/2021
25.11.2021 07:00
tsipras765-new

«Άρνηση της πραγματικότητας» καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας – που δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο – όσο και για το ζήτημα της ακρίβειας, ανεβάζοντας τους καταγγελτικούς τόνους παράλληλα με την εκτόξευση κρουσμάτων και θανάτων.

Τον ίδιο τον Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ τον αποκαλούν τις τελευταίες εβδομάδες «αρνητή της πραγματικότητας» με ό,τι συμπαραδηλώσεις αυτό μπορεί να έχει. Κοινώς, υπάρχει εδώ ένας υπαινιγμός και μια συσχέτιση με το «στρατόπεδο» των αρνητών και των αντιεμβολιαστών, αφού η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι η κυβέρνηση κλείνει ευθαρσώς το μάτι σε αυτή την πλευρά μέσω επιείκειας σε Εκκλησία, αστυνομικούς και λοιπά φιλικά ακροατήρια. Κατ’ αυτό τον τρόπο επιχειρεί να χρεώσει εξ ολοκλήρου τους αρνητές στην κυβέρνηση, όπως αντίστοιχα το ίδιο πράττει και η κυβέρνηση, που προσπαθεί να χρεώσει τους αρνητές εξ ολοκλήρου στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Πολάκη.

Στην Κουμουνδούρου πλέον διαβλέπουν τον κίνδυνο ενός καθολικού λοκντάουν, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέχρι στιγμής το ξορκίζει. Καθημερινά, αναβαθμίζουν τον συναγερμό για το ενδεχόμενο, τόσο με αποδέκτη την κυβέρνηση εν είδει πίεσης για να πάρει αυστηρότερα μέτρα, ιδιαίτερα για τα ακροατήρια που αποτελούν εκλογικό κοινό της, όσο και με αποδέκτη την κοινωνία προκειμένου να καταστεί σαφές με κάθε τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζεται από μια τέτοια επιλογή ή προοπτική, τη θεωρεί καταστροφική και ξεκάθαρα αποτέλεσμα της κυβερνητικής αποτυχίας και ανικανότητας, ο ίδιος δε πρότεινε μέτρα ικανά – κατά την εκτίμησή του – να την αποτρέψουν.

Πολλώ δε μάλλον που, μετά και την εμφάνιση Μητσοτάκη στη Βουλή, που μεταξύ άλλων απηύθυνε προς τον ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοφανή κατηγορία «εσείς μας βάλατε στα μνημόνια», στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να χρεώσει κάθε αποτυχία της στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεδομένης και της κυβερνητικής υπεροπλίας στα ΜΜΕ, στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., επιχειρώντας να αντικρούσουν την κυβερνητική προπαγάνδα, τονίζουν καθημερινά σχεδόν ότι έρχεται λοκντάουν και φταίει αποκλειστικά η κυβέρνηση.

Βλέπουν «αποτυχία»

Σχολιάζοντας χθες την επιστολή Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον ορισμό της τρίτης δόσης ως προϋπόθεσης για ταξίδια εντός Ε.Ε. στους άνω των 60 ετών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρικά αφήνει την πρόσβαση στις εκκλησίες χωρίς έλεγχο αλλά για τα μάτια της Ε.Ε. ζητά απαγόρευση ταξιδιών. Όλα για την επικοινωνία. Και η χώρα πάει στα βράχια με χιλιάδες απώλειες και ορατό ακόμη ένα λοκντάουν με υπογραφή Μητσοτάκη». Επιπλέον, έκανε λόγο για «συνθηκολόγηση» του Μητσοτάκη με την πανδημία, κλιμακώνοντας έτσι τη ρητορική περί «λευκής πετσέτας».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο TRT Θεσσαλίας, εν όψει της σημερινής επίσκεψής του στη Λάρισα, επιχείρησε να συνοψίσει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση, λέγοντας ότι ο Μητσοτάκης με την ανικανότητά του οδηγεί τη χώρα και σε εκατόμβες θυμάτων και σε λοκντάουν που «θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Μέσα σε ένα κλίμα δραματικών προειδοποιήσεων από τον ECDC για την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων και αλλεπάλληλων αποφάσεων κεντρικών ευρωπαϊκών κρατών για λοκντάουν, αλλά και με δεδομένο ότι μόνο μέσα στον Νοέμβριο έχουμε ξεπεράσει τους 1.500 θανάτους, ενώ τα ημερήσια κρούσματα πλησιάζουν το πενταψήφιο νούμερο, στην Κουμουνδούρου φαίνεται να προεξοφλούν ότι οδηγούμαστε αναγκαστικά σε λοκντάουν. Γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση επιμένει στο να απορρίπτει αυτή την επιλογή, διότι «κολλάει», πέραν των άλλων, στο ότι θα χρειαστεί νέα οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ωστόσο εκτιμούν ότι με την κατάσταση στο μη περαιτέρω και το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, με γιατρούς να λιποθυμούν απ’ την κούραση, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη διέξοδο.

Όσον αφορά το θέμα των ευθυνών, στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι:

  • «Όταν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και έναν χρόνο μετά τον περυσινό φονικό Νοέμβρη βρισκόμαστε, όχι απλώς στην ίδια, αλλά σε χειρότερη θέση, προφανώς υπάρχουν ευθύνες. Και οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση».
  • Η κυβέρνηση κινήθηκε μονίμως με βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό αντίστοιχο της εκτίμησης ότι «η πανδημία τελειώνει», που φρόντισε να υπερπροβάλει καλλιεργώντας κλίμα χαλάρωσης.
  • Επέλεξε εν μέσω δραματικών προειδοποιήσεων των ειδικών να «χαϊδεύει αυτιά» αντιεμβολιαστών από τους κόλπους της Εκκλησίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού.

Επιπλέον, στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλογίζει στην κυβέρνηση απλώς ανικανότητα, αλλά ένα μίγμα ανικανότητας, αποτυχημένων προβλέψεων και πολιτικών επιλογών – όταν για παράδειγμα δύο χρόνια μετά δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστική και στοχευμένη ενίσχυση του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα καταγγελίες για πρόχειρα στημένες ΜΕΘ και για διασωληνώσεις ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την αποπομπή Πλεύρη, τον οποίο χθες χαρακτήρισε ευθέως «αντιεμβολιαστή υπουργό».

«Αυστηρά» μέτρα

Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επιμένει στα μέτρα που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη:

  • Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και όχι επιστράτευση των μεμονωμένων ιδιωτών γιατρών, μέτρο που είναι καταδικασμένο να αποτύχει είτε λόγω χαμηλής ανταπόκρισης είτε διότι όπου υπάρχει αυτή, στερεί δυνάμεις από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
  • Άμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς δεν είναι δυνατόν εν μέσω του πιο σφοδρού μέχρι στιγμής κύματος της πανδημίας να υπάρχουν στο σύστημα 2.500 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι από το 2019.
  • Ακύρωση των μειώσεων στις δαπάνες για την Υγεία που εγγράφονται στον Προϋπολογισμό του 2022.
  • Επαναφορά της τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.
  • Αποτροπή των συγχωνεύσεων 1.000 σχολικών τμημάτων.
  • Μαζικό testing (self, rapid, μοριακό) σε όλο τον πληθυσμό, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με κάλυψη από την κυβέρνηση.
  • Εκτεταμένη καμπάνια για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα από κινητές μονάδες με την υποστήριξη της ΠΦΥ.
  • Λήψη μέτρων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καταρχάς με πύκνωση των δρομολογίων και με επίταξη οχημάτων, αν χρειαστεί.

«Υποχρεωτικότητα» στους αστυνομικούς

Σημειώνεται ότι στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει αναφορά και σε αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τον εμβολιασμό στους αστυνομικούς, κάτι που μια μέρα μετά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλος εξειδίκευσε λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για υποχρεωτικότητα με ποινή, όμως όχι βαριά και δυσανάλογη, όπως αυτή που εφαρμόστηκε στους υγειονομικούς και της οποίας την κατάργηση ζητά, αλλά πιο αναλογική, όπως η υποχρέωση των αστυνομικών να πληρώνουν από την τσέπη τους τα απαραίτητα τεστ προκειμένου να εισέλθουν στην υπηρεσία τους.

Ευθύνες για την ακρίβεια

Μεγάλες ευθύνες καταλογίζει στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση και στο θέμα της ακρίβειας. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή είχε ουκ ολίγα να καταμαρτυρήσει στην κυβέρνηση και είναι χαρακτηριστικό πως και στην πρωτολογία του και στη δευτερολογία του δεν παρέκκλινε από το θέμα της προ ημερησίας με τα ζητήματα της πανδημίας, παρά μόνο ακροθιγώς.

Αναγνώρισε ότι το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης έχει διεθνείς διαστάσεις, ωστόσο επισήμανε αρκετές φορές ότι στη χώρα μας η κυβέρνηση με τις επιλογές της έχει οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης σε αντιδιαστολή με την «παραδεισένια» εικόνα που παρουσιάζει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε το κυβερνητικό αφήγημα ότι η κρίση αυτή θα είναι πρόσκαιρη και ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας κατηγόρησε την κυβέρνηση:

  • Για deal όσον αφορά το θέμα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ και του ρόλου της μετά την εξέλιξη αυτή, αφού μειώθηκε ο έλεγχος του Δημοσίου – με τον Τσίπρα να επαναλαμβάνει τις κατηγορίες περί «εκχώρησης» και Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που δεν είναι πια Δημόσια. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν γέννησε, αλλά μεγέθυνε την κρίση της ακρίβειας. Διότι τη στιγμή που ανεβαίνουν οι τιμές, αποφασίζει την εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ πια σταματά να παίζει ρόλο ανακουφιστικό για τους πολίτες στον ανταγωνισμό των τιμών» ανέφερε στη χθεσινή του συνέντευξη στο TRT Θεσσαλίας.
  • Για αδράνεια στο θέμα των ελέγχων για την αποτροπή καρτέλ στον τομέα της ενέργειας.
  • Για εκτόξευση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος πολύ πριν από την τωρινή κρίση, ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Σε αντιδιαστολή – και απαντώντας στις κατηγορίες Μητσοτάκη ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στον πάτο και παρέδωσε χρεοκοπημένη επιχείρηση – ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι επί των ημερών του τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν αυξήθηκαν ούτε ευρώ.

Επίσης, εγκάλεσε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι μέτρα που έχει ενσωματώσει στις θέσεις και τις προτάσεις του εναρμονίζονται με τις προτάσεις της Κομισιόν, τα οποία η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εφαρμόζει, αλλά τα απέρριψε και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατέθεσε με τροπολογία. Τα μέτρα της ευρωπαϊκής αυτής εργαλειοθήκης είναι: Αναστολή πληρωμών για τους ευάλωτους καταναλωτές, όχι ρευματοκλοπές, μείωση φορολογικών συντελεστών στους ευάλωτους, μείωση του φόρου κατανάλωσης και έλεγχοι στα καρτέλ. Αυτά προτείνει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το βοήθημα… και τα «ψίχουλα»

Όσον αφορά τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που, όπως είπε, αποτελεί έμμεση μείωση του εισοδήματος των πολιτών, επανέλαβε την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πάγωμα σε ό,τι αφορά το σύνολο των αγροτών. «Είναι μέτρα επιβίωσης αυτήν την ώρα αυτά, όταν αυτό το κύμα της ακρίβειας θερίζει το μέσο νοικοκυριό και τη μεσαία επιχείρηση» σημείωσε.

Όσο για το βοήθημα των 250 ευρώ προς χαμηλοσυνταξιούχους και αναπήρους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το στηρίξει, όπως και κάθε φιλολαϊκό μέτρο, αλλά εξανέστη για το γεγονός ότι αυτό το βοήθημα, συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, τώρα παρουσιάζεται ως κυβερνητικός «θρίαμβος», ενώ η «μόνιμη 13η σύνταξη» που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 (και έκοψε η Ν.Δ.), συνολικού ύψους 830 εκατ. ευρώ, χαρακτηριζόταν «ψίχουλα» τότε από την αξιωματική αντιπολίτευση της Ν.Δ.

Διαβάστε επίσης:

Το Διεθνές Δίκαιο και η Κύπρος – Η Ε.Ε. δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά

Η Τουρκία σε σταυροδρόμι

Η Ευρώπη μπροστά σε ένα νέο 2015

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:23