search
ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 20:49
MENU CLOSE

Πατροπαράδοτοι κουραμπιέδες των Χριστουγέννων

10.12.2021 07:00
glykakai98-new

Οι αγαπημένοι παραδοσιακοί κουραμπιέδες με τα αρώματα του φρέσκου βουτύρου, της βανίλιας και του ανθόνερου. Το γλύκισμα των παιδικών μας χρόνων είναι αναμφισβήτητα ο γλυκός πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων.

Υλικά για τη συνταγή

250 γραμμάρια βούτυρο τύπου Κερκύρας, σε θερμοκρασία δωματίου

250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος αιγοπρόβειο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου

200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

900 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 βανιλίνη σκόνη ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο

30 γραμμάρια κονιάκ ή λικέρ πικραμύγδαλο

1 τσιμπιά αλάτι

Για το άχνισμα

Λίγο ανθόνερο σε μπουκαλάκι σπρέι

Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C στον αέρα ή στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Βάλτε στον κάδο του μίξερ τα βούτυρα και την άχνη ζάχαρη και χτυπήστε τα σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για τουλάχιστον 20 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να γίνει σαν σαντιγί το μίγμα. Κατά διαστήματα σταματήστε το μίξερ, με μια σπάτουλα καθαρίστε τα τοιχώματα και συνεχίστε. Βάλτε τη βανίλια, το ανθόνερο και το κονιάκ χτυπώντας λίγο, σταματήστε το χτύπημα και αφαιρέστε τον κάδο από τη βάση του μίξερ. Προσθέστε το αλάτι στο αλεύρι και σιγά – σιγά αδειάστε το στο μίγμα με το βούτυρο, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα στην αρχή. Όταν δείτε ότι δυσκολεύεστε με τη σπάτουλα, βάλτε τα χέρια σας και συνεχίστε με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Δεν θέλει ζύμωμα για να μην χαθεί ο όγκος του. Πλάστε μπαλάκια και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Συνεχίστε και με το υπόλοιπο μίγμα. Πιέστε τα μπισκότα ελαφρά στο κέντρο τους με το δάκτυλό και ψήστε τα για 20 με 25 λεπτά περίπου. Αφήστε να κρυώσουν εντελώς, ψεκάστε με λίγο ανθόνερο και αχνίστε με τη ζάχαρη. Στρώστε τα σε μια πιατέλα και οι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι να τους απολαύσετε.

Διαβάστε επίσης:

Pasta΄ncasciata, τα φιλμ νουάρ ζυμαρικά του επιθεωρητή Μονταλμπάνο

Μελομακάρονα της παράδοσης, των αλησμόνητων πατρίδων

Τάρτα σφολιάτα με κίτρινη κολοκύθα, μπέικον και τυριά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 17.07.2025 20:44