search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:55
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με τα σχολεία – Πότε θα εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα – Ποιους αφορά

03.01.2022 07:00
sxoleia_new

Μέσα στην εβδομάδα το πιθανότερο την ερχόμενη Τετάρτη θα αποφασιστεί τελικά εάν τα σχολεία θα ανοίξουν στην ώρα τους ή εάν θα πάρουν μια παράταση  κάποιων ημερών προκειμένου οι αρμόδιοι να καταλήξουν εάν η διδασκαλία θα συνεχιστεί δια ζώσης ή μέσω τηλεκπαίδευσης.

Το θέμα αυτό άλλωστε αναμένεται να συζητήσει στην σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη αλλά και τον  Σωτήρη Τσιόδρα.

Με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τα πάντα και τα κρούσματα μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν φτάσει τις 100.000, το άνοιγμα των σχολείων υποστηρίζουν πολλοί  εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο. Ακόμα και η αλλαγή του πρωτοκόλλου που ισχύει τώρα (50 +1)  για να κλείσει μία τάξη δεν θα ήταν αρκετό ως μέτρο για να αναχαιτιστεί ο ιός. Παράλληλα  πάντως εξετάζεται  το ενδεχόμενο αντί για self test να απαιτηθεί αρνητικό rapid test από τους μαθητές προκειμένου να επιστρέψουν στα θρανία .

Παρ όλα αυτά τόσο ο Θάνος Πλεύρης όσο και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή επιμένουν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά θέλοντας προφανώς με αυτό τον τρόπο να δείξουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση οι μαθητές  να επιστρέψουν στα σχολεία εκτός και αν….

«Η βούληση και η θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν είπε σε συνέντευξη του ο Θανάσης Πλεύρης. Έχουμε δει ότι το πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των ειδικών. Ενδεχομένως να γίνει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου. Δηλαδή το πρωτόκολλο στα σχολεία είχε ορισμένα στάδια, τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες της «Όμικρον» Η συζήτηση που αναπτύσσεται έχει να κάνει με τη διενέργεια περισσότερων τεστ, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης.»

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι ξεκινάει η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η κυβέρνηση εξετάζει δυο σενάρια: 

Το πρώτο έχει να κάνει με την ισχύ του πιστοποιητικού. «Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Πλεύρης.
Το δεύτερο σενάριο  έχει να κάνει  με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι με εξαίρεση τους υγειονομικούς η υποχρεωτικότητα δεν θα αφορά επαγγελματικές ομάδες αλλά ηλικιακές. «Δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση», ξεκαθάρισε.   

ΟΙ πληροφορίες λένε πάντως ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται και η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους άνω των 50 ετών. Σήμερα το μέτρο ισχύει για τους άνω των 60 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Αιχμές για «παρανοϊό» και στους κόλπους της Εκκλησίας (Video)

ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ: Όλες οι πληρωμές έως τις 7 Ιανουαρίου

Δεν «τσιγκουνεύεται» τριήμερα το 2022 – Οι αργίες της χρονιάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:54