search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:44
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τον λαό στο έλεος της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2211
05/01/2022
07.01.2022 07:00
kke_perissos_new

Κριτική για εγκατάλειψη του λαού στο έλεος της πανδημίας με επίκληση της ατομικής ευθύνης και υγειονομικά πρωτόκολλα – λάστιχο, ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ασκεί το ΚΚΕ στην κυβέρνηση.

Η πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των κρουσμάτων και ταυτόχρονα σε αύξηση της ζήτησης των αξιόπιστων διαγνωστικών τεστ, κατάσταση που, σύμφωνα με τον Περισσό, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, ως ζήτημα «ατομικής ευθύνης». Με αφορμή τις εικόνες με τις ατελείωτες ουρές πολιτών έξω από μονάδες του ΕΟΔΥ και τα διαγνωστικά κέντρα, το ΚΚΕ σημειώνει ότι γι’ αυτές ευθύνεται η πολιτική της κυβέρνησης ο λαός «να εγκαταλείπεται στο έλεος της “ατομικής ευθύνης” και στα πρωτόκολλα – λάστιχο, που προβλέπονται ειδικά για τους εργαζόμενους με το αίσχος της 5ήμερης καραντίνας, προκειμένου να μη διαταραχθεί η “λειτουργία της οικονομίας”».

«Απέναντι σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση, που θα επιδεινωθεί ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων», υπογραμμίζει, «το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η εξασφάλιση μαζικών κι επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ για όλους, με στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αναγκαίο προσωπικό και τα μηχανήματα, με περισσότερες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και φυσικά με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η δωρεάν χορήγηση μοριακού τεστ σε όσους το έχουν ανάγκη, με βάση τις επιστημονικές ενδείξεις και στο πλαίσιο της απαραίτητης ιχνηλάτησης».

Το θέμα της πανδημίας και των επιπτώσεών της στη Δημόσια Υγεία, την Οικονομία, την Εργασία, την Παιδεία κ.λπ. κυριαρχεί και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής με τον απολογισμό του 2021 και τις εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Κ.Ε. του ΚΚΕ, «η χρονιά που φεύγει αφήνει ένα ακόμη τραγικό αποτύπωμα στη ζωή και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού», ενώ «οι περσινές κυβερνητικές προβλέψεις για επιστροφή στη λεγόμενη “κανονικότητα” διαψεύστηκαν οικτρά». Διαψεύστηκαν, καθώς «ο εφιάλτης της πανδημίας, με την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων Υγείας, συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι, μετά από δύο χρόνια, η ανθρωπότητα έχει περισσότερα επιστημονικά εργαλεία στα χέρια της (εμβόλια, φάρμακα, επιστημονική γνώση κι εμπειρία)».

Την ίδια ώρα αναφέρει πως «η ανάκαμψη της οικονομίας, μετά από έναν χρόνο βαθιάς κρίσης, στηρίχτηκε  σε νέα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και στη διάθεση πακτωλού χρημάτων απ’ τα καπιταλιστικά κράτη προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα συνοδεύεται από ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα επιβίωσης του λαού κι ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας, που τσακίζει το – ήδη καθημαγμένο – λαϊκό εισόδημα. Οι δε εκτιμήσεις για έναν νέο γύρο οικονομικής κρίσης επιβεβαιώνουν τον φαύλο κύκλο “κρίσης – ανάκαμψης”, με τα λαϊκά στρώματα να βγαίνουν συνεχώς με νέες απώλειες».

Επιπρόσθετα, σημειώνει η Κ.Ε., τα αδιέξοδα επιτείνει η «στρατηγική της “πράσινης και ψηφιακής μετάβασης”, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Ε.Ε. και του ταμείου ανάκαμψης» και που έχει ως αποτέλεσμα την ενεργειακή φτώχεια (λόγω πανάκριβης ενέργειας και πράσινων χαρατσιών) και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Κατά τον Περισσό, όλα τα παραπάνω δεν είναι προβλήματα διαχείρισης «που δήθεν διαταράσσουν την “ομαλότητα”», αλλά εγγενή ζητήματα στην καπιταλιστική λειτουργία της οικονομίας και των προτεραιοτήτων που δημιουργεί.

Ως εκ τούτου, υποστηρίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος εντός του καπιταλιστικού συστήματος, ακόμη και με μια «προοδευτική» διαχείριση, και καλεί να ηττηθούν «οι λογικές της αναμονής και των “λύσεων απ’ τα πάνω”», οι εργαζόμενοι να «γυρίσουν την πλάτη στις ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να υπάρξει “δίκαιη” ή “προοδευτική” διαχείριση της σημερινής βαρβαρότητας» και να «προσπεράσουν νέα, παλιά ή αναπαλαιωμένα αναχώματα εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας».

Εν προκειμένω, σημειώνεται ότι η «απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν είναι μια ψευδεπίγραφη “προοδευτική διακυβέρνηση” τύπου ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ».

Την απάντηση στα αδιέξοδα, κατά τα μέλη της Κ.Ε., δίνει το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης του ΚΚΕ με αιχμή την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την υπεράσπιση των σύγχρονων δικαιωμάτων στην Εργασία, την κατάργηση αντιλαϊκών νόμων κ.λπ. Η συμπόρευση με λαϊκές δυνάμεις που αγωνιούν για το αύριο, τονίζεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα, μπορεί να γεννήσει «μια πραγματικά ελπιδοφόρα κοινωνική συμμαχία, σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ενάντια στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τις αστικές κυβερνήσεις».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Φουλ επίθεση για μοριακά και άνοιγμα σχολείων

Το «μεγάλο στοίχημα» με τα σχολεία

Ο Ερντογάν «ονειρεύεται» το 1922

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09