search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 03:46
MENU CLOSE

Το ΚΚΕ καταψηφίζει τον «αναπτυξιακό» λόγω «προκλητικής εύνοιας στις μεγάλες επιχειρήσεις»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2.213
20/01/2022
22.01.2022 07:00
kke_simaies-new

Στη βάση της εκτίμησης ότι περιέχει προκλητικά ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος του λαού, το ΚΚΕ καταψήφισε το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης στο επίπεδο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, όπου συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη.

Η ειδική αγορήτρια του κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ακόμη αναπτυξιακό νομοσχέδιο του αστικού κράτους που προσθέτει προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο (αφορολόγητα κέρδη, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές), κάτι που προϋποθέτει «χτύπημα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, το όλο και περισσότερο ξεζούμισμα του λαού» και γι’ αυτό έχει και τη στήριξη του ΣΕΒ.

Μιλώντας συνοπτικά για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είπε ότι αυτό προβλέπει περισσότερο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, που σημαίνει ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ένταξη των επενδυτών στον «αναπτυξιακό» νόμο και στόχος είναι να μειωθεί στις 60 μέρες η εκκαθάριση αιτήσεων για επενδύσεις και να μπαίνουν πιο σύντομα οι εταιρείες στον επενδυτικό νόμο. Η βουλευτής έκανε σύγκριση με την ταχύτητα απονομής των συντάξεων λέγοντας: «Μακάρι να κάνατε το ίδιο και για τις συντάξεις, που κάνουν 2-3 χρόνια να βγουν και είναι και πετσοκομμένες από τα μνημόνιά σας».

Και συνέχισε, εξηγώντας πώς επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και οι φορολογούμενοι: «Επιχορηγούνται επενδύσεις με κρατικό χρήμα, ακόμα και επιχειρηματικός κίνδυνος, επιδοτείται η αγορά μηχανημάτων, ενώ επιδότηση θα δίνεται από το Δημόσιο για την κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, “τζάμπα δουλειά, δηλαδή, για τους ομίλους”».

Η ίδια έκανε λόγο για «συνέχεια» του αστικού κράτους, παραπέμποντας στην αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση ότι η Ν.Δ. «πάτησε» στον αναπτυξιακό νόμο του 2016 που είχε καταρτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άσκησε δε κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ότι «ο “αναπτυξιακός” του νόμος είχε αφήσει απέξω τους αυτοαπασχολούμενους και συνολικά τις επιχειρήσεις με έως και εννέα εργαζόμενους».

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσε τα μέτρα που προτείνει το κόμμα για την ανακούφιση των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, τα οποία προβλέπουν:

● Κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

● Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σταθερή δουλειά.

● Διαγραφή των χρεών σε εφορίες, σε τράπεζες, μείωση της φορολογίας στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, να επανέλθει το αφορολόγητο, προστασία του αγροτικού εισοδήματος, πραγματική μείωση του κόστους παραγωγής με ελάχιστες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις από θεομηνίες, πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές.

Άλλαξαν τα κόζια…

Μέχρι πρότινος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν τον ρωτούσαν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ήταν κατηγορηματικός. Το ξέκοβε χωρίς πολλά – πολλά. Δεν εμφανίστηκε όμως τόσο κατηγορηματικός στη συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου την περασμένη Πέμπτη – γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο, μια και δήλωσε ότι «πρόθεσή» του είναι η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία.

Όπως βλέπετε, καλοί μας αναγνώστες, ο πρωθυπουργός μιλάει για «πρόθεση», και μάλιστα το επαναλαμβάνει και σε άλλο σημείο της συνέντευξης. «Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία» είπε και πρόσθεσε: «Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία, διότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου».

Πάλι «πρόθεση», «θέλουμε» κ.λπ., κ.λπ. Παλαιότερα δήλωνε ξερά ότι «θα εξαντλήσουμε τη θητεία» που προβλέπει το σύνταγμα και το έκλεινε. Τώρα άλλαξαν τα κόζια…

Τεράστια «οικονομική βία» παράγει η πανδημία

Δεκαπλασιάστηκε η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, και μάλιστα την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam. Δηλαδή ο πλούτος που έχουν συγκεντρώσει οι δισεκατομμυριούχοι από την αρχή της πανδημίας της Covid-19 «σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση που έχουν καταγράψει ποτέ, κατά 5 δισ. δολάρια, για να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της», τα 13,8 τρισ. δολάρια.

Μεταξύ των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», είναι ο επικεφαλής της Tesla Ίλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Μπερνάρ Αρνό της LVHM, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook, o Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway και ο Λάρι Έλισον της Oracle. Η Oxfam αποκαλεί «οικονομική βία» αυτή την ανισότητα, η οποία συνεισφέρει στους θανάτους 21.000 ανθρώπων ημερησίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, τη βία λόγω φύλου, την πείνα και την κλιματική αλλαγή.

Εν τω μεταξύ «η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατών καταστρέφει τον κόσμο μας» κατήγγειλε η ΜΚΟ στην έκθεσή της με τίτλο «Inequality Kills» («Η ανισότητα σκοτώνει») και επισήμανε ότι η πανδημία αναγκάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες, καθώς αυξάνονται τα εθνικά χρέη.

Η ισότητα των φύλων έχει καθυστερήσει, καθώς 13 εκατ. λιγότερες γυναίκες εργάζονται σήμερα σε σύγκριση με το 2019 και περισσότερα από 20 εκατ. κορίτσια κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο. Την ίδια ώρα οι εθνοτικές μειονότητες δοκιμάστηκαν περισσότερο από την Covid-19, περιλαμβανομένων των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ και των πολιτών από το Μπαγκλαντές που ζουν στη Βρετανία.

Η Oxfam ΜΚΟ πρόσθεσε ακόμη ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια μέσω της προοδευτικής φορολόγησης», των δημόσιων και δωρεάν συστημάτων Υγείας για όλους. Παράλληλα συνιστά να μην παρεμποδίζεται η δημιουργία συνδικάτων και να αρθούν τα πνευματικά δικαιώματα για τα εμβόλια.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Τσίπρα: Εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση

Δίδυμη πανδημία κορωνοϊού – ακρίβειας

Αναβολή εκλογών και εξωτερικοί δρώντες στη Λιβύη – Επιδείνωση της περιφερειακής ασφαλείας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58