search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 03:41
MENU CLOSE

Μπαλονάτες σπιτικές πίτες (τσέπες) για γέμισμα

08.02.2022 07:00
sintages_new

Υπέροχες ζεστές σπιτικές πίτες με απίθανη γεύση, που φουσκώνουν σαν μπαλόνια και σχηματίζουν τσέπες, τις οποίες μπορείτε να γεμίσετε με ότι τραβάει η όρεξή σας. Ετοιμάζονται εύκολα και θα σας κάνουν να καταργήσετε τις αγοραστές.

Υλικά για τη συνταγή

1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

35 γραμμάρια (1/4 φλιτζανιού) αλεύρι ολικής άλεσης

310 γραμμάρια (2 ½ φλιτζάνια) αλεύρι γ.ο.χ.

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάλτε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά να διαλυθούν. Προσθέστε το αλεύρι ολικής και το ¼ φλιτζανιού αλεύρι γ.ο.χ και ανακατέψτε τα καλά. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος για 15 λεπτά περίπου μέχρι να αφρίσει και να φουσκώσει η μαγιά. Αν δεν ενεργοποιηθεί με αυτό τον τρόπο, πετάξτε την και δοκιμάστε με άλλη. Στη συνέχεια, προσθέστε στο μίγμα, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο αλεύρι γ.ο.χ. αφήνοντας στην άκρη ½ φλιτζάνι. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια μάζα. Πασπαλίστε με λίγο από το αλεύρι που έχετε κρατήσει και ζυμώστε για 1 λεπτό με τα χέρια σας ή με το μίξερ, ώστε να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, ζυμώστε με τα χέρια σας για 2 ακόμη λεπτά, σκεπάστε και αφήστε την να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Ξεσκεπάστε και ζυμώστε ξανά για 2 λεπτά, προσέχοντας να μην προσθέσετε πολύ από το αλεύρι που έχει περισσέψει.

Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και να έχει λίγη υγρασία. Βάλτε την ξανά στο μπολ, σκεπάστε την με μια πλαστική μεμβράνη, καλύψτε με μια πετσέτα και βάλτε την σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 250ο C και τοποθετήστε στο κάτω μέρος του φούρνου σας ένα ταψί υψηλής αντοχής ή ένα σκεύος από χυτοσίδηρο ή κεραμική πλάκα ψησίματος. Ξεφουσκώστε τη ζύμη, χωρίστε την σε 8 όμοια κομμάτια, φτιάξτε με αυτά μπαλάκια και σκεπάστε τα με μία υγρή πετσέτα για 10 λεπτά πάνω στον πάγκο. Ανοίξτε τις μπαλίτσες επίπεδες με τη βοήθεια του πλάστη σε περίπου 20 εκατοστά διάμετρο, πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι αν χρειαστεί. Ανασηκώστε την πίτα προσεκτικά και βάλτε την γρήγορα στο καυτό ταψί. Μετά από 2 λεπτά που θα έχει φουσκώσει, αναποδογυρίστε με τσιμπίδα και ψήστε την για ακόμη 1 λεπτό. Επαναλάβετε το ίδιο με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης. Μεταφέρετε τις πιτούλες σε ένα πανέρι, σκεπάστε με πετσέτα και όταν κρυώσουν, γεμίστε τις με ότι προτιμάτε!

Διαβάστε επίσης

Εξελληνισμένο μπράουνις με ελαιόλαδο

Πολύχρωμη μεξικάνικη πίτα με τορτίγιες και λαχανικά

Τούρκικη πάστα ταψιού, «κλαιόμενο» κέικ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50