search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:27
MENU CLOSE

Τουρκία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το DJ Party στους χώρους της Μονής Παναγίας Σουμελά (Videos)

09.02.2022 10:54
panagia soumela new

Εκκλησιαστικοί φορείς, ευρωβουλευτές και ποντιακοί σύλλογοι έρχονται να προστεθούν στις αντιδράσεις των διπλωματικών αρχών για το DJ Party εντός της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Οι εκκλησιαστικοί φορείς

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για την «προσβολή της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμηοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκοσμίου θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, από τη διάθεση χώρων αυτής, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της» όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο προκαθήμενης της ορθοδόξου εκκλησίας».

Το Πατριαρχείο Μόσχας, έκανε λόγο για «βεβήλωση του Ιερού χώρου και διασυρμό της θρησκευτικής ειρήνης στην Τουρκία».

Την έντονη διαμαρτυρία για τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά εξέφρασε χθες και η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Η απόφαση των τουρκικών φορέων να παραχωρηθεί σε μουσικό συγκρότημα ο χώρος της Ιεράς Μονής, η οποία όχι μόνον ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και έχει χαρακτηριστεί από αυτό ως “πολιτιστικό μνημείο”, αλλά βρίσκεται ήδη από το 2000 στην προσωρινή λίστα με τα μνημεία της UNESCO, αποτελεί προσβολή και βεβήλωση του χαρακτήρα του θρησκευτικού και ιστορικού αυτού μνημείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΙΣ.

Συγκλονισμένη η Σακελλαροπούλου

Συγκλονισμένη από την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Παναγίας Σουμελά, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινιάζοντας την Τρίτη την έκθεση «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος – Η συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.

«Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ερώτηση απο τον Ανδρουλάκη

Το θέμα της βεβήλωσης της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, έφτασε έως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

Οι δύο ευρωβουλευτές ρωτούν εάν η Ε.Ε. σκοπεύει «να απευθύνει σύσταση-διάβημα διαμαρτυρίας προς τις τουρκικές Αρχές για την λοιδορία του μνημείου» τονίζοντας πως : «ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της αποτελούν βασική προϋπόθεση για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε».

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν επίσης Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ (ΝΔ και ΔΗΣΥ), με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Οι προσβλητικές αυτές εικόνες, που έγιναν ύστερα από άδεια των τουρκικών αρχών, σε έναν ιερό χώρο με ιστορία 16 αιώνων και υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν ασέβεια στην ιερότητα του χώρου και ύβρη για τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Την οργή και την αγανάκτησή τους για τη βεβήλωση του συμβόλου του ποντιακού ελληνισμού, εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), κάνοντας λόγο πως πρόκειται για «ευθεία προσβολή σε βάρος των απανταχού Ποντίων και καταδεικνύοντας τον κατήφορο του καθεστώτος Ερντογάν που συνεχίζει την πολιτική των προκλήσεων» και τονίζοντας πως προσβάλλεται και «η διεθνής αντίληψη περί σεβασμού και προστασίας των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων από κάθε απόπειρα σπίλωσης και αλλοίωσης του χαρακτήρα τους».

Τι υποστηρίζει ο DJ

Ισχυριζόμενος ότι είχε λάβει τις απαραίτητες άδειες για τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ, ο Τούρκος DJ, ονόματι Αχμέτ Σετερτζί, δηλώνει τώρα ότι στόχος του ήταν να «προβάλει» το ιστορικό μνημείο της Παναγίας Σουμελά καθώς το βίντεο κλιπ τους έχει ήδη πάνω από 20 εκατ. views..

Το βίντεο κλίπ γυρίστηκε πριν από περίπου 10 ημέρες και όπως φαίνεται στο βίντεο, με πλήρη εξοπλισμό ο DJ παίζει ηλεκτρονική μουσική με υπόκρουση τις καμπάνες της Μονής.

Διαβάστε επίσης

Στίβεν Σπίλμπεργκ: Υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας για έξι δεκαετίες – «Σπάει» το ρεκόρ με τον Σκορτσέζε

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που πύραυλος της SpaceX γίνεται κομμάτια στον αέρα

Ναυάγησε deal 40 δισ. μεταξύ Arm και Nvidia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:27