search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:25
MENU CLOSE

Σπαγγέτι με πεσκανδρίτσα και σάλτσα διαβολική

10.02.2022 07:00
sintages_new

Η πεσκανδρίτσα, ή βατραχόψαρο, ή φλάσκα, ή φανάρι, ή σκλεμπού παρουσιάζεται στις κουζίνες και ως «ο αστακός του φτωχού», χάρη στη σφικτή και γλυκιά σάρκα που περιέχει η ουρά της.

Σε αυτή τη συνταγή παντρεύεται ιδανικά με τα ζυμαρικά και την πικάντικη σάλτσα (fra diavolo) που μπορεί να γίνει όσο καυτερή επιθυμείτε, ρυθμίζοντας τη δόση του μπούκοβου.  

Υλικά για τη συνταγή

Για το ψάρι

½ φλιτζάνι αλεύρι

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

680 γραμμάρια ουρά πεσκανδρίτσας, κομμένη σε κύβους 4 εκατοστών περίπου

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

(Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι, ρίξτε τους κύβους ψαριού στο μίγμα, ανακατέψτε και αφήστε στην άκρη. )

Για την σάλτσα

½ φλιτζάνι κρασί πόρτο ή άλλο γλυκό κόκκινο κρασί

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

3 κρεμμύδια εσαλότ, ψιλοκομμένα

800 γραμμάρια τοματάκια ψιλοκομμένα (2 κονσέρβες)

2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι + επιπλέον για το νερό βρασίματος των ζυμαρικών

½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή

½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο

400 γραμμάρια σπαγγέτι

Εκτέλεση

Θερμάνετε ένα πολύ μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, περιμένετε να ζεσταθεί και βάλτε τους αλευρωμένους κύβους πεσκανδρίτσας σε μία στρώση, αφήνοντας χώρο ανάμεσα στα κομμάτια. Μαγειρέψτε το ψάρι για 3-5 λεπτά χωρίς να το μετακινήσετε, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό από τη μία πλευρά. Σβήστε τη φωτιά και προσθέστε προσεκτικά το κρασί στο τηγάνι. Με μια σπάτουλα ή λαβίδα, μεταφέρετε τα μαγειρεμένα κομμάτια σε μια πιατέλα.

Συνεχίστε, βάζοντας τις άλλες 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μαγειρέψτε για 3-5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν και να ροδίσουν ελαφρά και ρίξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα ζυμαρικά. Ανακατέψτε και σιγοβράστε για 10 λεπτά. Μαγειρέψτε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στο μεταξύ, τοποθετήστε τα κομμάτια του ψαριού στη σάλτσα, με τη ροδισμένη μεριά προς τα κάτω και μαγειρέψτε τα χωρίς να τα ανακατέψετε για 5-7 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να ψηθούν καλά. Όταν βράσουν τα σπαγγέτι, μεταφέρετέ τα με μια λαβίδα στο τηγάνι με τη σάλτσα, μαζί με ½ φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά. Ανακινήστε ελαφρά το σκεύος, γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα βασιλικού και απολαύστε!

Διαβάστε επίσης

Ιταλικά μπισκότα, τα ρόδα της ερήμου

Μπαλονάτες σπιτικές πίτες (τσέπες) για γέμισμα

Εξελληνισμένο μπράουνις με ελαιόλαδο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:24