search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:25
MENU CLOSE

Ουκρανία: Παρά τις χθεσινές επικοινωνίες, ΗΠΑ και Βρετανία θεωρούν πολύ πιθανή τη ρωσική εισβολή

13.02.2022 09:21
russian tank_new

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος, ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ο Μπεν Γουάλας, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν απειλεί καμία χώρα.

Σύμφωνα τους Sunday Times, ο Γουάλας δήλωσε χθες Σάββατο ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία «επίθεση ανά πάσα στιγμή».

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Μπορεί (ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) απλά να σβήσει τις μηχανές των τανκς του και να πάμε όλοι σπίτι, αλλά υπάρχει μία οσμή Μονάχου στον αέρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γουάλας.

Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Γουάλας δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» και ότι προέτρεψε τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση στα ουκρανικά σύνορα. Από την πλευρά του, ο Σοϊγκού δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση ότι το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-Βρετανίας ήταν κοντά στο μηδέν και ότι ήταν αναγκαίο να σταματήσει η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Τους τελευταίους μήνες, η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Μόσχα με αφορμή τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας για προετοιμασίες μίας «εισβολής».

Η Μόσχα έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν απειλεί κανέναν, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, την οποία θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η Ρωσία υπογράμμισε επίσης ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις στο Κίεβο θα μπορούσαν να το ενθαρρύνουν να τις χρησιμοποιήσει εναντίον των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς).

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ, ο Μπάιντεν και οι ελληνικές παλινωδίες

Μειώνουν τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα

Πανεύκολα palmie για την ημέρα των ερωτευμένων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21