search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:09
MENU CLOSE

Εισβολή στην Ουκρανία: Έξω από το Κίεβο ο Ρώσοι – Συνεχής ενημέρωση

24.02.2022 11:51
Ukraine

Σκληρές μάχες με νεκρούς, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς, μετά την ρωσική στοχευμένη επίθεση στην Ουκρανία , με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Ρώσοι σφυροκοπούν το Κίεβο.

Ένα δεύτερο κύμα πληγμάτων με πυραύλους είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ρωσική εισβολή προκάλεσε «κατάρρευση» των χρηματιστηρίων, ενώ το πετρέλαιο «πέταξε» πάνω από τα 100 δολάρια.

Το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου και του ευρώ σήμερα σε μια διαπραγμάτευση με έντονες διακυμάνσεις.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent ξεπέρασαν τα 100 δολάρια/βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014.

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, με την ΕΕ να αποφασίζει νέες κυρώσεις στη Μόσχα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συναντώνται απόψε με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στο στο ΚΥΣΕΑ ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αμφισβητεί τα σύνορα, τονίζοντας ότι η χώρα μας συντονίζεται με τους εταίρους μας.

Live εικόνες από την Ουκρανία μεταδίδει το Reuters:

Ακολουθούν οι εξελίξεις με χρονολογική σειρά:

14:35 Μήνυμα Μπόρις Τζόνσον: Ο Πούτιν είναι δικτάτορας – «Αποκρουστικό και βάρβαρο εγχείρημα» η εισβολή στην Ουκρανία

Δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού με επίθεση κατά Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία

14: 20 Προσπάθεια των Ρώσων να εισβάλλουν στο Κίεβο

Επικαλούμενο πηγές του ουκρανικού στρατού, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να εισβάλλουν στην περιοχή βόρεια του Κιέβου.

13:51 Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί αύριο, 25 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρέσβεων.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ενισχύσει τη συλλογική του άμυνα και θα την ενισχύσει περαιτέρω.

13:50 Δημοσιογράφος βλέπει πύραυλο να περνά από πάνω του

Αυστραλός πολεμικός ανταποκριτής αντικρίζει με τρόμο έναν πύραυλο να περνά πάνω από το κεφάλι του

13:45 Οι Ουκρανοί εξοπλίζονται με Καλάσνικοφ

Απαντώντας στην έκκληση του προέδρου τους να πάρουν τα όπλα, οι Ουκρανοί σπεύδουν να προμηθευτούν AK-47 και πυρομαχικά

13:23 Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες»

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

«Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις», σημειώνουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.

«Θα συναντηθούμε αργότερα σήμερα για να συζητήσουμε αυτήν την κραυγαλέα επιθετικότητα και να συμφωνήσουμε κατ’ αρχήν για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιφέρουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους διατλαντικούς εταίρους μας», προσθέτουν στην κοινή τους δήλωση.

«Λυπούμαστε για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να παράσχουν επειγόντως ανθρωπιστική απάντηση έκτακτης ανάγκης. Καλούμε τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία ένοπλους σχηματισμούς να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», επισημαίνουν.

Τέλος, τονίζουν ότι «η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτόν τον πόλεμο. Η ΕΕ θα παράσχει περαιτέρω πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

«Συντονίζουμε την απάντησή μας με τους γείτονές μας και τους διεθνείς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της G7, των οποίων οι ηγέτες θα συναντηθούν σύντομα».

13:11 Στήριξη στις χώρες που θα δεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία θα προσφέρει το Βερολίνο

Η Γερμανία θα προσφέρει τη στήριξή της στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, δήλωσε πριν από λίγο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

«Θα προσφέρουμε τεράστια βοήθεια στις χώρες που θα επηρεαστούν, ειδικά στη γειτονική μας Πολωνία, σε περίπτωση προσφυγικών ροών», τόνισε η υπουργός με ανάρτησή της στο Twitter και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ομολόγους της στις άλλες κυβερνήσεις, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ευρωπαϊκοί Μηχανισμοί Συντονισμού και Στήριξης για την Ανθρωπιστική Βοήθεια λειτουργούν ήδη, προκειμένου να προσφέρουν γρήγορα βοήθεια στις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, ανέφερε η κυρία Φέζερ και διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη τόσο για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων όσο και για πιθανές διαδηλώσεις.

12:40 Η Μολδαβία κλείνει τον εναέριο χώρο της – Η Λευκορωσία έκλεισε τμήμα του δικού της

Η Μολδαβία έκλεισε τον εναέριο χώρο της λόγω της ρωσικής εισβολής στη γειτονική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Αντρέι Σπίνου.

“Ο εναέριος χώρος θα είναι κλειστός από τις 12:00 (και ώρα Ελλάδος). Οι πτήσεις θα εκτρέπονται σε άλλα αεροδρόμια”, αναφέρει σε δήλωσή του στο Telegram ο Σπίνου, αιτιολογώντας την απόφαση αυτή από “την κατάσταση στην περιοχή”.

Η Λευκορωσία έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου της για τις επιβατικές πτήσεις, αναφέρει παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της χώρας

12:30 Μπόρις Τζόνσον: Καταστροφή για την Ευρώπη η ρωσική εισβολή

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι καταστροφή για την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας έκτακτη σύγκληση των ηγετών του ΝΑΤΟ και παρουσιάζοντας τα σχέδια για διάγγελμα προς τους Βρετανούς και για συνομιλίες με τους ηγέτες της Ομάδας των 7 (G7).

«Αυτό είναι καταστροφή για την ήπειρό μας», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter. «Θα απευθύνω διάγγελμα στο έθνος σήμερα το πρωί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Θα μιλήσω επίσης στους ομολόγους μου στη G7 και ζητώ έκτακτη σύγκληση όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν».

Κυβερνητική πηγή δήλωσε νωρίτερα ότι ο Τζόνσον θα απευθύνει διάγγελμα στον βρετανικό λαό αργότερα σήμερα, πριν μιλήσει με τους ηγέτες της G7 και στη συνέχεια θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο για νέο πακέτο κυρώσεων. Οι δηλώσεις του Τζόνσον προς το Κοινοβούλιο θα γίνουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με ανάρτηση της Βουλής των Κοινοτήτων στο Twitter.

12:26 Περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα άμαχοι έχουν σκοτωθεί , όπως και 50 “Ρώσοι κατακτητές”

Η ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες».

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Εξάλλου ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

12:20 Ζ. Μπορέλ: Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ. Υπογραμμίζει ότι «η απάντηση της ΕΕ θα περιλαμβάνει τόσο τομεακά όσο και μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα συντονισμένα πλήρως με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους μας». Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις» .

«Απαιτούμε από τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική ενέργεια και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της» προσθέτει.

12:00 Ζελένσκι: «Δίνουμε όπλα σε όσους θέλουν να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας – Ναζιστική εισβολή»

«Αμυνόμαστε, πολεμάμε και προστατεύουμε την πατρίδα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο διάγγελμά του.

Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου έρχεται λίγες ώρες μετά την έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα δοθούν όπλα σε «όποιον θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας», ενώ απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία για την κάλυψη αναγκών για τους τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.

Το χρονικό

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε στις πένε τα ξημερώματα της Πέμπτης την εισβολή, με διάγγελμα, για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών.

«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε στο έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Από την πρώτη στιγμή τα πλήγματα της Ρωσίας ήταν μαζικά. Η εισβολή ξεκίνησε παράλληλα από Ντόνετσκ, Ντονμπάς, Κριμαία και Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα, κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία, και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ.

«Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά)” από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας», εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα “Ζ”.

Παράλληλα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανήρτησαν ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αυτοαναξηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Εκρήξεις σε Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σήμερα το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας αυτής, μεταδίδουν δημοσιογράφοι.

Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων. Οι πολίτες έχουν μαζευτεί φοβισμένοι στα καταφύγια.

Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.

Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις, Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Κατάληψη πόλεων από τους αυτονομιστές

Όλα αυτά ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουχάσνκα στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Προς το παρόν τις πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει οι αρχές στο Κίεβο.

Νωρίτερα, η Ουκρανία είχε υποστηρίξει ότι κατέρριψε πέντε ρωσικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Αλλά η Ρωσία αρνείται ότι αυτό είναι αλήθεια και ισχυρίζεται ότι από την πλευρά του κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε την αναστολή όλων των πτήσεων εσωτερικού προς και από διάφορα αεροδρόμια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ως το πρωί της 2ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η Rosaviatsiya, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Οι πτήσεις στα αεροδρόμια των πόλεων Ροστόφ-ον-Ντον, Κράσνονταρ, Ανάπα, Γκελέντζικ, Μπέλγκοροντ, το Βορονέζ και τη Σταυρούπολη, μεταξύ άλλων, αναστέλλονται για λόγους ασφαλείας, διευκρίνισε. 

Παράλληλα, η Ρωσία ανέστειλε την κίνηση εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα μέχρι νεωτέρας. Στη Θάλασσα του Αζόφ βρίσκονται μικρότερης χωρητικότητας λιμάνια με ρηχά ύδατα.

Μήνυμα νίκης από τον Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα και με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του τους συμπολίτες του να μην πανικοβάλλονται υποσχόμενος ότι η Ουκρανία θα νικήσει, ενώ προέτρεψε εμφανώς συγκινημένος τους Ρώσους πολίτες να μην υποστηρίξουν έναν «μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε σε ανάρτηση του στο Twitter ότι ο Πούτιν «εξαπέλυσε εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία» κι ορκίστηκε ότι η χώρα του «θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και θα νικήσει».

«Η Ρωσία επιτέθηκε στις στρατιωτικές υποδομές και τη συνοροφυλακή μας», είπε ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του μετά τη συνομιλία του με τον Τζο Μπάιντεν. Και κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να παραμείνουν ει δυνατόν στα σπίτια τους.

Oργή σε ΗΠΑ και ΕΕ – Έρχονται νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της Διεθνούς Κοινότητας στην ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε «απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» τη ρωσική εισβολή και είπε ότι «η υφήλιος θεωρεί υπόλογη τη Ρωσία».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε δραματική έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει «εν ονόματι της ανθρωπότητας» αυτόν τον πόλεμο. Ενώ και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και άλλοι διεθνείς ηγέτες έσπευσαν να καταδικάσουν τις κινήσεις του Πούτιν.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Μόσχα σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή ως αδικαιολόγητη, «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». «Είναι μια φρικτή μέρα για την Ουρανία και μαύρη μέρα για την Ευρώπη», είπε.

Τέλος, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε κοινή τους δήλωση, σημείωσαν ότι οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα εξετάσουν νέο δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της στην Ουκρανία θα συζητήσουν σήμερα , αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη αποφασίζει εάν θα υπάρξει κοινή ενεργειακή πολιτική – Ανησυχούν οι χώρες του Νότου

Σαρλίζ Θερόν για Τομ Χάρντι: Δεν ένιωθα ασφαλής στα γυρίσματα του «Mad Max: Fury Road»

Μακρόν: Οι προεδρικές φωτογραφίες στο Ελιζέ προκαλούν αντίδραση της γαλλικής αντιπολίτευσης (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:06