search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 04:52
MENU CLOSE

ΚΚΕ: «Πυρά» προς πάσα κατεύθυνση για την Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2218
24.02.2022
26.02.2022 07:00
kke_graffiti_new

Βολές προς πάσα κατεύθυνση ρίχνει το ΚΚΕ σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, ενώ κεντρικό είναι το μήνυμα που στέλνει κατά της εμπλοκής της χώρας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στην περιοχή, τάσσεται δηλαδή απέναντι στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Περισσός χαρακτηρίζει την αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας για την Ουκρανία αντιπαράθεση μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται για τους δικούς τους σχεδιασμούς στην περιοχή: Από τη μία μιλά για απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ και από την άλλη βλέπει σχεδιασμούς της Ρωσίας με στόχο την «εδραίωσή» της και περαιτέρω ενίσχυσή της. Ταυτόχρονα καταγγέλλει την κυβέρνηση και τα κόμματα που ευθυγραμμίζονται με τα «ευρωατλαντικά συμφέροντα» ότι εμπλέκουν τη χώρα σε πολεμικούς σχεδιασμούς, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την κοινωνία σε ενεργειακή φτώχεια. Δεν παραλείπει μάλιστα να τονίσει τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην εμπλοκή αυτή, καθώς στον Περισσό θεωρούν ότι, παρά τις αποστάσεις που επιχειρεί να πάρει σήμερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αυτό που επί διακυβέρνησής του δρομολόγησε (και τώρα η Ν.Δ. μονιμοποιεί) την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις που έχει μετατρέψει τη χώρα «σε μια απέραντη αμερικανική στρατιωτική βάση».

Τελευταία απόδειξη αυτής της εμπλοκής, σημείωνε χθες το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, το γεγονός ότι ελικόπτερα Apache «που βρίσκονται ήδη στη βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, πρόκειται να μετασταθμεύσουν στην Πολωνία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αμερικάνικων δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη».

Το βράδυ της Δευτέρας, μετά το διάγγελμα Πούτιν, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποδοκίμασε τη ρωσική αναγνώριση των αποσχισθέντων από το 2014 περιοχών της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, με την επισήμανση ότι η κίνηση αυτή «αποτελεί ένα ακόμη βήμα, που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή και οδηγεί στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών». Έμμεσα δέχεται ότι πρόκειται για αντίδραση στην αμερικανοΝΑΤΟϊκή πίεση: «Αναμφίβολα συνδέεται με την επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. στην Ουκρανία, καθώς και την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε τις τελευταίες ημέρες η ουκρανική κυβέρνηση κατά του λαού στο Ντονμπάς, αφού νωρίτερα είχε εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, αν από τη μία το ΚΚΕ στηλίτευσε τη ρωσική αντίδραση από θέση αρχής – από αντιπολεμική σκοπιά και από τη σκοπιά του ζητήματος της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας –, από την άλλη στη στάση του συνέβαλαν ιδεολογικοπολιτικοί λόγοι και συγκεκριμένα η υπεράσπιση της πολιτικής Λένιν στην οποία αναφέρθηκε ο Πούτιν ως ρίζα του σημερινού προβλήματος: «Στο διάγγελμά του ο Πούτιν επεδίωξε να δικαιολογήσει τη σημερινή του στάση με ένα ρεσιτάλ αντικομμουνισμού, επίθεσης στους Μπολσεβίκους, τον Λένιν και τη Σοβιετική Ένωση. Τίποτε, όμως, δεν μπορεί να αμαυρώσει την προσφορά του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, που ήταν πολυεθνική ένωση ισότιμων κρατών, ούτε να αποκρύψει τα δεινά της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, στην οποία ο Πούτιν έπαιξε τον δικό του ρόλο».

Από εκεί και πέρα το ΚΚΕ θέτει στο στόχαστρο το ΝΑΤΟ και στηλιτεύει την «υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το διεθνές δίκαιο που το θυμούνται “αλά καρτ”, όπως στην Ουκρανία, όχι όμως στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο ή τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», όπως σημείωσε το στέλεχος του Π.Γ. Νίκος Σοφιανός σε τηλεοπτικές του δηλώσεις. Συμπλήρωσε πως «η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ υπονομεύει την εθνική μας κυριαρχία, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σύμμαχο χώρα Τουρκία που αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών».

Τη θέση του για την ανάγκη αποδέσμευσης της χώρας από το ΝΑΤΟ την επαναλαμβάνει αυτές τις μέρες το ΚΚΕ όχι μόνο με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (18 Φεβρουαρίου 1952), για την οποία προ ημερών εξέδωσε «επετειακή» ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση του «βλέποντας και κάνοντας»

Τσίπρας: Καταγγέλλει «πλιάτσικο» εν μέσω κρίσης ακρίβειας

Συνδρομητική έκρηξη στην TV

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19