search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 19:10
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ώρα μηδέν για το Κίεβο – Νύχτα αγωνίας λίγο πριν τη μεγάλη επίθεση των Ρώσων – Επέλαση στο Νότο (video)

04.03.2022 19:32
xarkovo98-new

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι Ουκρανοί στρατιώτες αναμένουν την επίθεση των Ρώσων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας σε μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους που έχουν απομείνει στην πόλη.

Τα Ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται 25 χλμ έξω από την πόλη. Οι Ουκρανοί που παραμένουν έχουν φτιάξει οχυρώματα και δηλώνουν έτοιμοι για μάχη.

Νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής, τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, χτυπήθηκε το χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα ρωσικό μαχητικό Su-25 καταρρίφθηκε στα περίχωρα του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από την ουκρανική πόλη Μικολάγιφ μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν, όμως οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ.

Την ίδια ώρα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου εξελίχθηκε ένα σκηνικό χάους, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έτρεξαν για να προλάβουν τα τρένα, φοβούμενοι ότι δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία για να φύγουν από την πόλη προς τα δυτικά, καθώς ακούστηκαν εκρήξεις, ενώ μια πομπή από ρωσικά τανκς και άλλα οχήματα, μήκους περίπου 40 μιλίων, έχει παραμείνει ακινητοποιημένη σε έναν δρόμο στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Οι περισσότερες μάχες έγιναν σε μικρές πόλεις κοντά στο Κίεβο από τα βορειοδυτικά, ενώ η πόλη έχει χτυπηθεί μόνο από ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς και άλλα πυρομαχικά.

Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας, συνεχίστηκαν και πιθανότατα περιλάμβαναν νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη επικαιροποιημένη ενημέρωσης των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα της πόλης. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες”, προστίθεται στην ενημέρωση αυτήν.

Στο μεταξύ, αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει διαθέσιμη μια “σημαντική πλειονότητα” των στρατιωτικών αεροσκαφών της εννέα ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

«Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να έχουν διαθέσιμη μια σημαντική πλειονότητα της αεροπορικής ισχύος μάχης τους, τόσο αεροσκαφών σταθερών πτερύγων όσο και αεροσκαφών περιστρεφόμενων πτερύγων, καθώς και μη επανδρωμένων συστημάτων και συστημάτων εδάφους αέρος», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

 Συνεχόμενα πυρά πλήττουν περιοχές κοντά στο Κίεβο, την ώρα που οι Ρώσοι έχουν θέσει υπό κατάληψη σημαντικό μέρος του ουκρανικού νότου, ενώ διαδοχικές είναι οι επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Την ίδια ώρα, τους 47 φτάνουν οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές στη νότια πόλη της Ουκρανίας, Τσέρνιγκοφ.

Εκατοντάδες είναι οι Ουκρανοί πολίτες με σημαίες της χώρας τους, στα χρώματα του μπλε και κίτρινου, που ξεχύθηκαν στους δρόμους της νότιας πόλης του Μελιτοπόλ, που έχει καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα, κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής. 

Περί τους 2.000, όπως μετέδωσαν και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, φώναζα «Δόξα στην Ουκρανία», «Θάνατος στους εχθρούς», ενώ παράλληλα τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους. 

Μεταδόθηκε, ακόμη, τις τελευταίες ώρες, ότι τουλάχιστον τρεις Ρώσοι στρατηγοί έπεσαν νεκροί στη μάχη. 

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης του Κιέβου στα βόρεια, ενώ παραμένουν 10 χιλιόμετρα έξω από τα κέντρα των πόλεων του Τσερνιχίβ και του Χάρκοβο στο βορρά, τόνισε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας.

Στο Χάρκοβο και στο Τσερνίχιβ, το να είσαι 10 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης «ισοδυναμεί με το να είσαι πραγματικά στα περίχωρα της πόλης», λόγω του τρόπου με τον οποίο η πόλη είναι απλωμένη, είπε ο αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι ο Ρωσικός στρατός είχε μεγαλύτερη επιτυχία στο νότο, ενώ δεν αμφισβητούν τις αναφορές ότι η Χερσώνα καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά δεν έχουν τρόπο να επαληθεύσουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Οι Ρώσοι δεν έχουν καταλάβει ακόμη τη νότια πόλη της Μαριούπολης, αλλά οι μάχες συνεχίζονται εκεί, είπε ο αξιωματούχος.

Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης και του λιμανιού της.

Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους. Εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

«Απλώς καταστρεφόμαστε», είπε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία. «Θέλουν να σβήσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από το πρόσωπο της γης», πρόσθεσε, σε αυτό το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με πολλές διακοπές.

Οι Ουκρανοί κρατούν τις γραμμές τους απέναντι στους Ρώσους αλλά χρειάζονται σημαντικές ενισχύσεις, είπε εξάλλου ο υπαρχηγός της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ, που ανήκει στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας. «Είναι η τελευταία πόλη που αποτρέπει τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία μέχρι την Κριμαία», ανέφερε σε ανάρτησή του στη επίσημη σελίδα της μονάδας στο Telegram, αναφέροντας μόνο την κωδική ονομασία του, Καλίνα. «Η Μαριούπολη δεν πρέπει να χαθεί», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να φύγουν οι άμαχοι. Προς το παρόν όμως δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας.

Ορισμένοι κάτοικοι της Μαριούπολης κατέφυγαν στο κέντρο της πόλης για να γλιτώσουν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στα προάστια, είπε ένας επιχειρηματίας, ο 30χρονος Ιβάν Γιερμολάγεφ, ο οποίος έχει καταφύγει στο υπόγειο του σπιτιού του. Όπως και άλλοι, περίμενε στην ουρά για να πάρει νερό από ένα πηγάδι. «Βρίσκονται με τα παιδιά τους στο κέντρο και ακούν τον πόλεμο να πλησιάζει. Κλαίνε, φοβούνται, υπάρχει αβεβαιότητα, πανικός», ανέφερε στο μήνυμα που έστειλε στο πρακτορείο Reuters.

Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Όπλα διασποράς στο Χάρκοβο

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε στο Χάρκοβο όπλα διασποράς, που είναι φονικά για τον άμαχο πληθυσμό, και η χρήση των οποίων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, δήλωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).

Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση των όπλων αυτών «σε τουλάχιστον τρεις κατοικημένες συνοικίες της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, στις 28 Φεβρουαρίου», ανέφερε η αμερικανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η HRW δηλώνει ότι ταυτοποίησε τη χρήση πυρομαχικών διασποράς μέσω μιας ρουκέτας 9M55K Smerch ρωσικής κατασκευής.

«Η Χαρκίβ υφίσταται αδιάκοπες επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων και οι άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια για να γλιτώσουν από τις εκρήξεις και τα θραύσματα», δηλώνει ο διευθυντής εξοπλισμών του Παρατηρητηρίου, Στιβ Γκουζ. «Η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες δείχνει μια απόλυτη περιφρόνηση για τη ζωή των ανθρώπων».

«Η χρήση τους όπως τεκμηριώνεται στη Χαρκίβ μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου», εκτιμά το Παρατηρητήριο.

Οι βόμβες διασποράς (BASM) αποτελούνται από έναν κύλινδρο σαν όλμο που περιέχει εκρηκτικά βλήματα μικρότερου μεγέθους. Μπορούν να πλήξουν τεράστιο πληθυσμό αμάχων.

Η χρήση τους απαγορεύεται από τη συνθήκη του Όσλο του 2008 την οποία όμως δεν έχει υπογράψει η Μόσχα. «Η μαζική χρήση τους από ορισμένους στρατούς σε κατοικημένες ζώνες έχει προκαλέσει, στις εν λόγω χώρες, δυσανάλογες ανθρωπιστικές ζημιές», σύμφωνα με μια σύνοψη της γαλλικής Γερουσίας.

Τα όπλα διασποράς διασπείρονται σε πολλά μικρότερα πυρομαχικά σε μια πολύ ευρεία ζώνη. Ορισμένα δεν εκρήγνυνται και μπορούν να σκοτώσουν χρόνια μετά, όπως και οι νάρκες κατά προσωπικού.

ΟΗΕ: Στους 331 οι άμαχοι νεκροί, εκ των οποίων 19 παιδιά

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε πως 331 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 675 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Ο απολογισμός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξήθηκε από 249 από τον προηγούμενο απολογισμό της Υπηρεσίας από την προηγούμενη ημέρα.

Μεταξύ των 331 νεκρών συγκαταλέγονται 19 παιδιά, ανέφερε.

Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό, συστήματα ρουκετών πολλαπλής εκτόξευσης και βομβαρδισμούς με πυραύλους και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Υπηρεσία, που έχει παρατηρητές στην Ουκρανία.

Συνομιλία Σοϊγκού – Γκουτέρες για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών ζητημάτων στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και αποδέχθηκε το αίτημά του να συνεργαστεί στενότερα με τον ΟΗΕ για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών ζητημάτων στην Ουκρανία, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, ο Σεργκέι Σοϊγκού επανέλαβε το επιχείρημα της Ρωσίας ότι εξαναγκάστηκε να πραγματοποιήσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία επειδή η κυβέρνηση στο Κίεβο διεξήγαγε «γενοκτονία» στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και η Δύση διοχέτευσε όπλα στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ο ολιγάρχης Ουσμάνοφ προσπάθησε να πουλήσει έπαυλη στο Λονδίνο για να προλάβει τις κυρώσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν έχουμε αποδείξεις ότι η Ρωσία επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, λένε οι ΗΠΑ

Εταιρείες κολοσσοί σταματούν πωλήσεις, κλείνουν γραφεία και αποσύρουν προσωπικό από τη Ρωσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 19:10