search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:32
MENU CLOSE

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα – Κλειστά σχολεία και δρόμοι (Videos)

09.03.2022 20:55
xionia-new

Την Πέμπτη αναμένεται συνέχιση της κακοκαιρίας, αρχικά τις πρωινές ώρες με βροχές ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια της Μακεδονίας, της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Στερεάς, των Κυκλάδων και της Κρήτης, και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Το μεσημέρι προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο.

Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα είναι πυκνές στην Ανατολική Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ τα φαινόμενα βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από -3 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 2 βαθμούς), από -2 έως 8 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, από -2 έως 12 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -2 έως 7 βαθμούς), από 4 έως 13 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, από 2 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 6 έως 14 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο γενικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ και τοπικά στα ορεινά της Ηπείρου και στον Πατραϊκό Κόλπο μέτριοι 5 Μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες αναμένονται στην Αττική. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ.

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με παροδικό χιονόνερο ή πρόσκαιρη χιονόπτωση τις μεσημεριανές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 4-5 Μποφόρ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Την πλήρη διακοπή, από τις 22:00, της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρου Υμηττού, τη Περιφερειακή Αιγάλεω και σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας αποφάσισε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στο πλαίσιο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, αποφασίστηκε η πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από τις 22.00,σήμερα (9/3), έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Επίσης αποφασίστηκε η πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και αρθρωτών λεωφορείων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από τις 22.00, σήμερα (9/3), έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

-Οχήματα οδικής βοήθειας

-Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

-Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορούν να παραταθούν ή να μειωθούν, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Τέλος, η ΓΑΔΑ στην ανακοίνωση της, απευθύνει έκκληση τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, για χρήση εάν αυτό απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες.

Κλειστοί βρεφονηπιακοί σταθμοί

Κλειστοί θα παραμείνουν προληπτικά όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022, στην Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου και Ανατολικού Τομέα Αττικής, καθώς και στον Δήμο Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εκτός των ανωτέρω, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση ανακοινώνει για τους ανωτέρω λόγους την αναστολή λειτουργίας δομών προσχολικής αγωγής ή και μονάδων πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ίδια απόφαση καταλαμβάνει και την αναστολή των δομών που προσδιορίζει η παρούσα απόφαση, ακόμα και αν δεν ορίζεται σαφώς στην ανακοίνωση.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Αναστέλλουμε για αύριο τη λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, καθώς και των ΚΔΗΔ, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, με σκοπό να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια κάθε ωφελούμενου και εργαζόμενου από την επικείμενη κακοκαιρία. Προστατεύουμε και φροντίζουμε όλους τους συμπολίτες μας, ειδικά όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Τα σχολεία που θα είναι κλειστά

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, στη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη (9/3), αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, την Πέμπτη 10 Μαρτίου, σε περιοχές της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αττικής.

Η απόφαση λήφθηκε για προληπτικούς λόγους σχετικούς με την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών αφού αξιολογήθηκαν τα καιρικά δεδομένα, οι χαμηλές θερμοκρασίες, η πανδημία κ.λπ.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθούν την Πέμπτη (10/3) δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

   * Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής.

   * Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όπου θα παραμείνουν όλα ανοιχτά εκτός από το 3ο Δημοτικό Πανοράματος και το 2ο -3ο γυμνάσιο Βούλας (κλειστά).

   * Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

   * Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα θα είναι κλειστά:

   – Στον Δήμο Ηλιούπολης

   τα Νηπιαγωγεία: 5ο, 8ο, 9ο, 12ο, 14ο, 16ο, 18ο, 21ο, 23ο

   τα Δημοτικά: 3ο, 5ο, 8ο, 12ο, 17ο, 20ο

   τα Γυμνάσια: 1ο & 2ο

   τα Λύκεια: 1ο & 3ο

   – Στον Δήμο Βύρωνα θα είναι κλειστά τα σχολεία στην περιοχή Καρέας: Το 4ο και το 9ο Δημοτικό καθώς και το Γυμνάσιο και Λύκειο Καρέα.

Ανοιχτά θα είναι όλα τα σχολεία στις ΠΕ: Πειραιώς, Νήσων, Νοτίου Τομέα και Δυτικού Τομέα Αθηνών

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων οι οποίοι και θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους.

Για την Παρασκευή 11 Μαρτίου θα ληφθεί απόφαση αφού εκτιμηθούν αύριο τα δεδομένα.

Με αφορμή τη σχετική απόφαση ο κ. Πατούλης, συστήνει προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους σε περιοχές με χιονόπτωση να κάνουν χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία

Τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (10/3), στις περιοχές όπου τα σχολεία παραμένουν κλειστά με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος».

Όπως ενημερώνει το γραφείο του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, η τηλεκπαίδευση πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες και για την πρωτοβάθμια και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με το πρόγραμμα που στέλνουν οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί στους γονείς και τους μαθητές.

Διαβάστε επίσης:

Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Ναυπλίου ο Μένιος Φουρθιώτης (Photo)

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Η μητέρα ήθελε να χωρίσει, όχι ο πατέρας» λέει ο Απόστολος Λύτρας

Τουλουπάκη στο ευρωκοινοβούλιο: «Σκανδαλώδεις οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:32