search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:49
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έντονη κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων εν αναμονή της πιθανής εισβολής και της Λευκορωσίας

11.03.2022 20:54
sat

Οι ρωσικές δυνάμεις καταγράφουν πρόοδο και έχουν καταφέρει να προωθηθούν στο εσωτερικό της Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες και βρίσκονται σχεδόν «μια ανάσα» από σημαντικές στρατηγικά πόλεις, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται πιο κοντά στο Κίεβο, περίπου 15 χιλιόμετρα (περίπου 9 μίλια) έξω από το κέντρο της πόλης, δεν έχουν πλησιάσει περισσότερο σε σχέση με χθες, είπε ο αξιωματούχος.

Υπάρχουν δύο άλλες ομάδες ρωσικών δυνάμεων έξω από το Κίεβο που επίσης θα κινηθούν δυνητικά προς το Κίεβο. Στα βόρεια του Κιέβου, μια ομάδα ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται «κάπου μεταξύ 20 και 30 χιλιομέτρων» από το κέντρο της πόλης του Κιέβου. Αυτή η ομάδα έχει «πλησιάσει» στο Κίεβο τις τελευταίες 24 ώρες, είπε ο αξιωματούχος.

Μια ξεχωριστή ομάδα ρωσικών δυνάμεων πιο κοντά στη Σούμι, στα ανατολικά του Κιέβου, έχει σταματήσει και επανατοποθετείται γύρω από την πόλη.

Το Τσερνίχιβ, μια άλλη πόλη της Ουκρανίας, παραμένει απομονωμένη. Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται «ακριβώς έξω από την πόλη» και υπάρχουν «προφανώς κάποιες μάχες στην πόλη», αλλά οι ΗΠΑ δεν εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν μετακινηθεί πέρα ​​από το Τσερνίχιβ», είπε ο αξιωματούχος.

«Βρίσκονται ακόμα μέσα και γύρω από το Τσερνίχιβ, και πάλι εκτιμούμε ότι το Τσερνίχιβ είναι απομονωμένο και υπό αυξανόμενη πίεση», είπε ο αξιωματούχος.

Στο Χάρκοβο, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται «στα προάστια» της πόλης», είπε ο αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ βλέπουν αναφορές για διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου στην πόλη, «που φαίνεται να είναι μέρος της επιχείρησης», αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν «πολλές μάχες εκεί».

Υπό αυξανόμενη πίεση η Μαριούπολη

Η νότια πόλη της Μαριούπολης βρίσκεται υπό «αυξανόμενη πίεση», είπε ο αξιωματούχος.

«Η Μαριούπολη αμύνεται επίσης, αντεπιτίθενται και συνεχίζουμε να βλέπουμε σφοδρούς βομβαρδισμούς εκεί καθώς οι Ρώσοι προσπαθούν να αυξήσουν την πίεσή τους», είπε ο αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, σύμφωνα με την τοπική αρχή της πόλης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Στη Μαριούπολη, σε καταφύγιο που υπάρχει σε χώρο όπου βρίσκεται τέμενος έχουν εγκλωβιστεί 86 Τούρκοι πολίτες μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, επικαλούμενο τον δημοτικό σύμβουλο της πόλης, τον Πιοτρ Αντριούενκο.

Ο ίδιος ενημέρωσε τα μέσα ενημέρωσης για το συμβάν, ζητώντας από αυτά να αναφέρουν το γεγονός για να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι 86 Τούρκοι πολίτες βρίσκονται καταφύγιο σε ένα τζαμί στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία δήλωσε στο Ukrinform ότι ήδη ενημέρωσε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το περιστατικό αυτό.

Η Μαριούπολη βρίσκεται σε «απελπιστική» κατάσταση, σύμφωνα με ένα στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια «αδιανόητη τραγωδία».

Η κατάσταση είναι «σχεδόν απελπιστική», είπε ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής των MSF στην Ελβετία και ένας από τους συντονιστές των δράσεων της οργάνωσης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (….) πολιορκούνται στην κυριολεξία», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική, απαγορευμένη από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου, και δικαίως», πρόσθεσε ο Κόρνις, προβάλλοντας τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι.

Στη Μαριούπολη δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, παρουσιάζονται ελλείψεις στα τρόφιμα.

Ο Στίβεν Κόρνις υπενθύμισε ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει την προστασία των αμάχων και την κάλυψη των βασικών αναγκών τους: τρόφιμα, νερό, φάρμακα και «ασφαλώς, να μην τους εμπλέκουν στη σύρραξη».

«Όπως βλέπουμε, όχι μόνο στη Μαριούπολη αλλά επίσης, σύμφωνα με τις αξιόπιστες πληροφορίες που φτάνουν από το Χαρκίβ, το Ντνίπρο και άλλες περιοχές, δεν καταβάλλονται οι αναγκαίες προσπάθειες για να σωθούν οι άμαχοι», τόνισε. «Οδηγούμαστε πραγματικά σε μια αδιανόητη τραγωδία», προειδοποίησε, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι «είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί και πρέπει να αποφευχθεί».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περισσότερους από 100 εθελοντές στην Ουκρανία. Η οργάνωση κατάφερε να λειτουργήσει μια κινητή κλινική στην πόλη Βινίτσια σήμερα, στη δυτική Ουκρανία, για να φροντίσει τους αμέτρητους εκτοπισμένους που χρειάζονται περίθαλψη. Όμως η κυριότερη πρόκληση είναι κυρίως εκείνοι οι άνθρωποι που παραμένουν στις εμπόλεμες ζώνες.

«Υπάρχουν δεκάδες περιοχές όπου οι άμαχοι χρειάζονται κατεπειγόντως ιατρική περίθαλψη και απλώς δεν είμαστε ακόμη σε θέση να τους την προσφέρουμε», παραδέχτηκε.

Για τον Κόρνις, όπως και για όλον τον κόσμο, ο βομβαρδισμός του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης ήταν «ένα πραγματικό σοκ για τη συνείδησή μας, για την ανθρωπιά μας». «Είναι πραγματικά απαράδεκτο, δεν υπάρχουν λόγια για να καταλάβει κανείς πώς μπορεί να επιτρέπεται κάτι τέτοιο στην εποχή μας», συνέχισε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είχαν προσωπικό σε αυτό το νοσοκομείο, όμως ορισμένοι συνεργάτες τους και οι οικογένειές τους έχουν αποκλειστεί στη Μαριούπολη. Κάποιοι καταφέρνουν ακόμη να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο. «Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία αυτές τις επικοινωνίες και ανακουφιζόμαστε όταν παίρνουμε νέα τους και είναι καλά», είπε ο Κόρνις.

Κατάληψη της Χερσώνας

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα.

Στο Μικολάιβ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει ακόμη την πόλη, αλλά δέχεται «αυξανόμενη πίεση», είπε ο αξιωματούχος.

«Παρατηρήσαμε ότι οι Ουκρανοί συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη, και οι Ρώσοι είναι λίγο έξω από αυτή, και πάλι κυρίως στα βορειοανατολικά, έτσι και πάλι δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές εκεί από χθες, αλλά συνεχίζονται οι έντονες μάχες». Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τον τοπικό κυβερνήτη, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν τον βομβαρδισμό της πόλης.

Η Ουκρανία θα αντεπιτεθεί αν εισβάλει η Λευκορωσία

«Η Ουκρανία δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι της Λευκορωσίας, αλλά θα αντεπιτεθεί στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή», δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.

Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, η Ουκρανία ήταν προσεκτική στην αντιμετώπιση της Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για την απογείωση των ρωσικών αεροπλάνων που επιτίθενται στο ουκρανικό έδαφος.

Εάν «ένας στρατιώτης περάσει τα σύνορά μας, θα αντεπιτεθούμε», προειδοποίησε.

Το κρατικό κέντρο στρατηγικών επικοινωνιών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να εξαπολύσει εισβολή στην Ουκρανία σήμερα μετά τη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σε ανακοίνωσή του το κέντρο αναφέρει: «Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα λευκορωσικά στρατεύματα ενδέχεται να εμπλακούν σε εισβολή στις 11 Μαρτίου στις 21:00 (19:00 GMT)».

Νωρίτερα σήμερα, η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά αεροσκάφη πυροβόλησαν στον οικισμό Κοπάνι της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, από τον ουκρανικό εναέριο χώρο προκειμένου να συμπαρασύρουν τη Λευκορωσία στον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, όπως ισχυρίζεται το Κίεβο.

«Πρόκειται για ΠΡΟΚΛΗΣΗ! Στόχος είναι να εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία!», ανέφερε η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία τόνισε ότι στις 14:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) η κρατική συνοριακή υπηρεσία έλαβε πληροφορίες ότι ρωσικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από αεροδρόμιο στη Λευκορωσία, πέρασαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια επέστρεψαν και βομβάρδισαν τον οικισμό Κοπάνι .

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι δύο άλλοι οικισμοί της Λευκορωσίας ήταν επίσης στόχοι στην ίδια επιχείρηση, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Δηλώνουμε επίσημα: ο ουκρανικός στρατός δεν σχεδίασε και δεν σχεδιάζει να λάβει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ασφαλείας.

Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας ισχυρίστηκε σήμερα ότι ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ήταν σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα την ώρα που ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στον πλαίσιο της επονομαζόμενης επιχείρησης «ψεύτικη σημαία» (‘false-flag attack’), χωριά της Λευκορωσίας.

Mινσκ: «Fake και ανοησία»

Το Μινσκ διέψευσε την πληροφορία που διακινήθηκε νωρίτερα από τους Ουκρανούς περί σκόπιμου βομβαρδισμού ενός λευκορωσικού χωριού από τους Ρώσους, προκειμένου να συρθεί και η Λευκορωσία στον πόλεμο. Είναι «fake και ανοησία» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας, Ίνα Γκορμπάτσοβα.

«Το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Λευκορωσίας είναι σκέτη ανοησία», ανέφερε ο Γκορμπατσόβα, μιλώντας στο Sputnik. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του λευκορωσικού υπουργείου Άμυνας, τα μηνύματα που διακινήθηκαν από την ουκρανική πολεμική αεροπορία είναι «fake».

Διαβάστε επίσης:

Ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Youtube μπλοκάρει ρωσικά κανάλια

ΟΗΕ: Κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ύπαρξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:49