search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:07
MENU CLOSE

Σε εκλογική ετοιμότητα το ΚΙΝΑΛ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2220
10/3/2022
11.03.2022 06:00
kinalANDROULAKIS

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν απόπειρα «αιφνιδιασμού» από τη ΝΔ

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας –λίγο σαν τα… πυρηνικά της Ρωσίας– μπαίνει το ΚΙΝΑΛ, καθώς «φουντώνουν» ξανά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μέσα στην άνοιξη.

Αν και η κυβέρνηση, με σχεδόν… ρομποτικό τρόπο, επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και με τον εκλογικό νόμο Θεοδωρικάκου, στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η αίσθηση ότι η ΝΔ, αν δει πως τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, ιδίως όσον αφορά το ζέον ζήτημα της ακρίβειας, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό όσο ακόμα διατηρεί σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα, αλλά και όσο θα έχει τη δυνατότητα να δώσει και κάποιο επίδομα, ιδίως στους πιο σοβαρά πληττόμενους από τις ανατιμήσεις.

Παράλληλα, στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει και η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία για να βελτιώσει τα ποσοστά της, τα οποία, όπως αποτυπώνουν και οι δημοσκοπήσεις, έχουν πάρει την κατιούσα, λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών για την εισοδηματική ασφυξία που προκαλούν οι διαρκείς ανατιμήσεις και η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα πραγματικής ανακούφισης.

Κινητοποίηση

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα το ΚΙΝΑΛ αναμένεται να αρχίσει τις διαδικασίες προετοιμασίας για εκλογές, με πρώτη στο πλάνο αυτή της συγκρότησης των ψηφοδελτίων του κόμματος, με τον πρώην υπουργό Βαγγέλη Αργύρη να αναλαμβάνει το πρώτο και βασικό κομμάτι της.

Στόχος του κόμματος είναι, όπως άλλωστε έχει δηλώσει πλειστάκις ο Νίκος Ανδρουλάκης, τα ψηφοδέλτια να αποτυπώσουν την ανανέωση στο κόμμα, αλλά και τη δυναμική «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ στα πολιτικά πράγματα της χώρας ύστερα από κάποια χρόνια ύφεσης και καθοδικής πορείας.

Παράλληλα, βάρος δίνεται και στο σχέδιο περί αυτοοργάνωσης του ΚΙΝΑΛ, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τους στόχους και το πλάνο υλοποίησης του όλου εγχειρήματος σε ειδική εκδήλωση, μαζί με τον Ν. Ανδρουλάκη προς τα μέσα Μαρτίου.

Επίσης, αναμένεται και η συγκρότηση της Επιτροπής Αυτοοργάνωσης, στην οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν όλες οι «τάσεις» του κόμματος, ομού μετά εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, των παραγωγικών τάξεων κ.λπ.

Περί εκλογικού νόμου

Στη Χαριλάου Τρικούπη συζητιούνται επίσης τα σενάρια που θέλουν τον Κ. Μητσοτάκη να δέχεται πιεστικές εισηγήσεις για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να «ταπεινωθεί» το όριο της αυτοδυναμίας κάτω από το 38% που προβλέπει ο νόμος Θεοδωρικάκου.

Πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής αναφέρουν ότι κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις ο πρωθυπουργός εν τέλει δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις αυτές καθώς, από τη μία πλευρά, θα είναι σαν να παραδέχεται ότι η φθορά της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις και, από την άλλη, θα δώσει όπλα στην αντιπολίτευση –και στο ΚΙΝΑΛ– για σκληρή κριτική σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και σε αμιγώς πολιτικό.

Όσον αφορά το ζήτημα των δημοσκοπήσεων – δεδομένου ότι στη Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το ενδιαφέρον των πολιτών και την «άνοιξη» στα ποσοστά του κόμματος για να κρατήσουν τον κόσμο «ζεστό» –, η «στασιμότητα» στην οποία αναφέρθηκε το «Ποντίκι» την προηγούμενη εβδομάδα μοιάζει να παγιώνεται, με το ΚΙΝΑΛ να κινείται σε νέες μετρήσεις της κοινής γνώμης κοντά στο 13% με 14%.

Ωστόσο, όπως επίσης λέει συνεχώς ο πρόεδρος του κόμματος, η πρώτη «πραγματική» δημοσκόπηση θα είναι η κάλπη (προφανώς εννοεί με το σύστημα της απλής αναλογικής), οπότε στο ΚΙΝΑΛ συνεχίζουν την επιχείρηση «διαφοροποίησης» από τους δύο «μεγάλους» και τον καθορισμό του ιδιαίτερου στίγματος του κόμματος.

Ευρωπαϊκό προφίλ

Στο πλαίσιο αυτό, λένε οι πληροφορίες, υπάρχει ικανοποίηση για τη στάση του ΚΙΝΑΛ όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τόσο διότι το κόμμα φάνηκε να εκπέμπει μια σαφή και ξεκάθαρη θέση (σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη φάνηκε αμήχανος), όσο και διότι έδειξε να διαφοροποιείται από το σύνθημα «ανήκομεν εις την Δύσιν» που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμπε διαρκώς και το οποίο, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, είναι μια «γερασμένη» θέση, από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ.

Και βέβαια, η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πατρότητα του συνθήματος «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» έδειξε για άλλη μια φορά ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα αφήνει πράγματα να «πέφτουν κάτω», ιδίως αν προέρχονται από την Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να αξιοποιήσει τον «ευρωπαϊκό αέρα» του προέδρου του για να στείλει μηνύματα και εντός της χώρας.

Έτσι, η συνάντηση προ ημερών του Ν. Ανδρουλάκη με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και πρωτεργάτη της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ Ολλανδό Φραντς Τίμερμανς στις Βρυξέλλες συνοδεύτηκε και από πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα τον Ιούνιο και να συμπαρουσιάσει, μαζί με τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛΛ, εκδήλωση για το Green Deal.

Για το Κίνημα Αλλαγής η «ευρωπαϊκή» ταυτότητα του κόμματος (μαζί με τη «σοσιαλδημοκρατική») αποτελεί πυλώνα της στρατηγικής του, αλλά και μέρος του πλάνου της διαφοροποίησης από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: Παρεμβάσεις στην Ευρώπη με το βλέμμα στην Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί λέει «ναι» στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το μήνυμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:06