search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:10
MENU CLOSE

Ουκρανία: Σενάριο σοκ! Οι 9 στους 10 θα βρεθούν αντιμέτωποι με την φτώχεια

16.03.2022 14:24
ukraine_poverty

Εννέα στους δέκα Ουκρανούς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την φτώχεια και θα είναι απολύτως ευάλωτοι οικονομικά αν συνεχιστεί ο πόλεμος τους προσεχείς μήνες, ενώ θα εξαλειφθούν δύο δεκαετίες οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα με την εκτίμηση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Ο Ατσίμ Στάινερ διευθυντής του UNDP δήλωσε ότι η υπηρεσία του συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Κιέβου για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή η πλήρης κατάρρευση της ουκρανικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξασφαλισθεί η διάθεση μετρητών στις οικογένειες για να μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα και να ανακοπεί το κύμα φυγής από την χώρα λόγω της ανέχειας.

«Αν παραταθεί ο πόλεμος θα δούμε σημαντική αύξηση των ποσοστών φτώχειας. Το χειρότερο σενάριο αναφέρεται στην συνολική κατάρρευση της οικονομίας. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει το 90% του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας, ή θα το φέρει αντιμέτωπο με αυτόν τον κίνδυνο», εξήγησε ο Ατσίμ Στάινερ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το όριο της φτώχειας βρίσκεται στην δυνατότητα κάποιου να διαθέσει 5,50-13 δολάρια την μέρα για την αγορά βασικών αγαθών. Πριν από την εισβολή των Ρώσων περίπου το 2% του ουκρανικού πληθυσμού ζούσε κάτω από αυτό το όριο, ξοδεύοντας λιγότερα από 5,50 δολάρια την μέρα.

Επιπλέον, ο πόλεμος εξανεμίζει όσα κατάφερε τα τελευταία 18 χρόνια σε οικονομικό επίπεδο η Ουκρανία. «Εκτιμούμε ότι  τα κέρδη από την ανάπτυξη κατά τα τελευταία 18 χρόνια μπορεί απλά να εξανεμισθούν σε διάστημα 12-18 μηνών», προειδοποίησε ο Ατσίμ Στάινερ.

Δοκιμασμένα προγράμματα θα εφαρμοστούν στην Ουκρανία

Η UNDP εξετάζει «δοκιμασμένα» προγράμματα που αναπτύχθηκαν σε άλλες παρόμοιες καταστάσεις για να προλάβει τα χειρότερα.

«Η διοχέτευση μετρητών ιδίως σε μία χώρα όπως η Ουκρανία, όπου το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει λειτουργικό και υπάρχουν ΑΤΜ, είναι κρίσιμη γιατί φθάνουν γρήγορα στους πολίτες , εξασφαλίζοντας προσωρινά ένα στοιχειώδες εισόδημα», πρόσθεσε ο  αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σε σχετική έκθεση του UNDP αναφέρεται ότι μία επιχείρηση διοχέτευσης μετρητών, με κόστος περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα,  μπορεί να καλύψει μερικώς τις απώλειες που έχουν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι πριν βρεθούν αντιμέτωποι με την φτώχεια. Ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει βασικό εισόδημα 5,50 δολαρίων την ημέρα σε κάθε άτομο θα κοστίζει 430 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Ο Στάινερ τόνισε ότι η Ουκρανία επηρεάζει τις οικονομίες άλλων κρατών, ιδιαίτερα στην Αφρική, οι οποίες εισάγουν το ένα τρίτο των σιτηρών και των αλεύρων που καταναλώνουν από την Ουκρανία και την Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Η δραματική ανάκριση και η πρωτοβουλία Μακρόν για την προστασία της (Video/Photo)

Γιατί ο Μπόρις Τζόνσον αποκάλεσε «βαποράκι» τον Πούτιν και «ναρκομανείς» τους δυτικούς – Το ταξίδι που προκάλεσε (Video/Photos)

Πόλεμος στην Ουκρανία – Συγκλονιστικό βίντεο: Άμαχος με σηκωμένα χέρια εκτελείται εν ψυχρώ από Ρώσους στρατιώτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:06