search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 16:13
MENU CLOSE

Τέλος και με τον νόμο το RT από την Αγγλία

18.03.2022 14:55
russia-today-new

Η ανεξάρτητη εποπτική αρχή για ΜΜΕ στην Αγγλία, Ofcom, ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT) για να μεταδίδει στο Ηνωμένο Βασίλειο με άμεση ισχύ, ύστερα από έρευνα για αμεροληψία στην κάλυψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η αγγλική ρυθμιστική αρχή ανέφερε σε ανακοίνωση πως δεν είναι πεπεισμένη ότι το RT μπορεί να προσφέρει αμερόληπτη ενημέρωση.

«Η σημερινή απόφαση λαμβάνεται εν μέσω 29 εν εξελίξει ερευνών της Ofcom σχετικά με τη δέουσα αμεροληψία της κάλυψης των ειδήσεων και της επικαιρότητας του RT σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει η Ofcom και στο σκεπτικό της απόφασης της επισημαίνει πως «ο όγκος και η δυνητικά σοβαρή φύση των ζητημάτων που αναφέρθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προκαλούν μεγάλη ανησυχία, ειδικά όταν το RT έχει ιστορικό συμμόρφωσης εξαιτίας του οποίου έχει επιβληθεί στο κανάλι πρόστιμο 200.000 λιρών για προηγούμενες παραβιάσεις της δέουσας αμεροληψίας».

Η αγγλική εποπτική αρχή άρχισε ξεχωριστή έρευνα για να διαπιστωθεί αν η μητρική του RT εταιρεία ANOTVNovosti είναι σε θέση να διατηρήσει την άδεια λειτουργία της.

Στο πλαίσιο της έρευνας «ελήφθησαν υπόψη διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η σχέση που διατηρεί το RT με το ρωσικό κράτος. Διαπιστώθηκε ότι το RT χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος, το οποίο προσφάτως εισέβαλε σε γειτονική χώρα», αναφέρει η Ofcom και σημειώνει ότι ελήφθησαν υπόψη «οι νέοι νόμοι στη Ρωσία, οι οποίοι ποινικοποιούν κάθε ανεξάρτητη δημοσιογραφία που αποκλίνει από το δημοσιογραφικό αφήγημα της Ρωσίας, ιδίως σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία. Τούτων δοθέντων θεωρούμε ότι είναι αδύνατο το RT να εναρμονιστεί με τον κανόνες αμεροληψίας του Κώδικα Ραδιοτηλεόρασης μας κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Η αγγλική αρχή, συνεκτιμώντας και μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως για παράδειγμα τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία- εξαιτίας των οποίων έχει διακοπεί η μετάδοση του RT στο Ηνωμένο Βασιλειο-, τη σημασία του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και του δικαιώματος του κοινού να λαμβάνει πληροφορίες και ιδέες χωρίς παρεμβάσεις, συν την διατήρηση της εμπιστοσύνης των Άγγλων και της δημόσιας εμπιστοσύνης γενικότερα στο ρυθμιστικό ραδιοτηλεοπτικό πλαίσιο της Αγγλίας, «καταλήξαμε ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι το RT μπορεί να είναι ένας υπεύθυνος οργανισμός ενημέρωσης και για αυτό η Ofcom αναστέλλει τη λειτουργία του με άμεση εφαρμογή της απόφασης».

Διαβάστε επίσης:

Σασμός – Spoiler: Ένταση ανάμεσα σε Μαθιό και Βασιλική

Η Κατερίνα Καινούργιου απαντά στον Αλέξη Κούγια (Video)

Άγιος Παΐσιος: Καθήλωσε για ακόμη μια φορά η σειρά – Αποθεώθηκε ο Προκόπης Αγαθοκλέους για την ερμηνεία του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 16:12