search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:44
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το νέο τείχος που υψώνεται στην ρωσική κοινωνία

21.03.2022 17:35
junkfoodrussia_new

Η Τατιάνα είναι 28 χρόνων, γεννήθηκε στην Μόσχα και ζει στην Γερμανία. Πολλά άλλαξαν γύρω της από την μέρα που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, παρόλο που η ίδια βρίσκεται μακριά.

«Από πλευράς υγείας είμαι καλά, αλλά ψυχολογικά είμαι ράκος. Προσπαθώ να το διαχειριστώ», λέει η Τατιάνα στο Al Jazeera, προσθέτοντας: «Οι γονείς μου μπορεί να δικαιολογούν τον πόλεμο. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί».

Η Τατιάνα είναι ένα νέο κορίτσι που πήγε στην Γερμανία για σπουδές. Η οικογένειά της βρίσκεται στην Ρωσία. Λογάριαζε να επισκεφτεί τους δικούς της, αλλά τώρα πλέον δεν μπορεί λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί. Κι αν καταφέρει να βρει τρόπο για να πάει στην Ρωσία είναι βέβαιο ότι δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στην Γερμανία για τις σπουδές της. «Δεν το ρισκάρω», λέει με σιγουριά.

Ένας αντιπολεμικός πίνακας της Τατιάνας, περιγράφει μια αίσθηση ότι ο κόσμος έχει αλλάξει για πάντα και ότι εξαφανίζεται

Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι ο πόλεμος είναι πια παρελθόν. Την ενδιέφεραν μόνο οι σπουδές της, οι φίλοι, η μουσική, τα ταξίδια. Όλα αυτά δείχνουν να είναι κομμάτια ενός άλλου κόσμου, που δεν τολμά να τον ονειρευτεί.

«Έχω άδεια παραμονής (στην Γερμανία), αλλά εκπνέει τον Μάιο. Από την στιγμή που όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα έχω άγχος για το κατά πόσο θα καταφέρω να την ανανεώσω με δεδομένο ότι είμαι Ρωσίδα», λέει η Τατιάνα, που αντιμετωπίζει κι άλλο ένα πρόβλημα: «επειδή έχουν μπλοκαριστεί οι ρωσικές πιστωτικές κάρτες και η Ρωσία αποσυνδέθηκε από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT, έπρεπε να αποσύρω όλα τα χρήματα που μού είχε καταθέσει η οικογένειά μου για να μην χάσω την πρόσβαση στον λογαριασμό μου».

Η Τατιάνα δεν μπορούσε να φανταστεί πως ανάμεσα σ΄ εκείνη και τους γονείς της θα υψωνόταν ένα νέο τείχος. Δεν είναι μόνο οι δυσκολίες στις μετακινήσεις και στις συναλλαγές ανάμεσα στην Ρωσία και την Δύση. Είναι και το τείχος που έγινε ορατό στις σχέσεις της νέας γενιάς με τους μεγαλύτερους σε ηλικία Ρώσους.

«Εγώ είμαι κατά του πολέμου, όπως και οι περισσότεροι φίλοι μου, που είναι άτομα της ηλικίας μου και στο ίδιο επίπεδο σπουδών με μένα. Αλλά όταν το θέμα έρθει γύρω από την οικογένεια, δυστυχώς έχω έντονες διαφωνίες με τους γονείς μου. Έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις. Στην πραγματικότητα δεν μπορώ να πω γιατί πιστεύουν όσα πιστεύουν. Μπορεί να είναι το σοβιετικό παρελθόν, η κυβερνητική προπαγάνδα, ή ο φόβος και το άγχος που δεν τους αφήνει να δουν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει», εξηγεί η Τατιάνα, η οποία όσες φορές προσπάθησε να τους πείσει να δουν την κατάσταση αλλιώς αισθάνθηκε να πέφτει πάνω σε ένα τείχος. Οι γονείς μου, λέει, «δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο γενικώς, θέλουν να σταματήσει. Αλλά μπορούν να τον δικαιολογούν στο μυαλό τους με κάποιον τρόπο».

Όταν την ρωτά ο ρεπόρτερ του Al Jazeera πως είναι τώρα η κατάσταση στην Ρωσία, η Τατιάνα λέει ότι η οικογένειά της «έχει ήδη δει αλλαγές στις τιμές των αγαθών».  Κι επιπλέον, «ένας από τους γαμπρούς μου και ο πατέρας μου, μπορεί να χάσουν την δουλειά τους, γιατί οι επιχειρήσεις όπου δούλευαν είχαν συναλλαγές με ευρωπαϊκές εταιρίες και τώρα πια έχουν κοπεί όλες οι γραμμές επικοινωνίας».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ με διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου καταγγέλλει το ουκρανικό ΝΕΧΤΑ

Ινδονησία: Γιατί εξαφανίζονται τα νουντλς από τα ράφια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:44