search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:39
MENU CLOSE

Ο Ζελένσκι θα μιλήσει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ – Θα πιέσει για περισσότερη βοήθεια

22.03.2022 22:39
zelensky

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, όπου θα συζητηθεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax Ukraine.

Ο εκπρόσωπος Σέρχι Νικιφόροφ είπε ότι ο Ζελένσκι προσκλήθηκε να απευθυνθεί μέσω βιντεοκλήσης στους ηγέτες και ενδέχεται να συμμετάσχει στη συνέχεια και στις συνομιλίες, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.

«Θα είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών να ακούσουν απευθείας τον πρόεδρο Ζελένσκι να μιλά για την καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ουκρανικός λαός λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας» ανέφερε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι οι χώρες μέλη που παρέχουν «σημαντική ποσότητα βασικού στρατιωτικού εξοπλισμού» στο Κίεβο θα εξετάσουν «τι άλλο μπορούν να κάνουν για να εντείνουν» τη στήριξή τους.

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας από Μπάιντεν και Ευρωπαίους ηγέτες

Ο Τζο Μπάιντεν και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες, κατά την επίσκεψή του αμερικανού προέδρου στις Βρυξέλλες, όπως προανήγγειλε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναχωρεί αύριο, Τετάρτη, για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τους ηγέτες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο Μπάιντεν θα εξετάσει με τους συμμάχους πιο μακροπρόθεσμες προσαρμογές σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να ανακοινώσει δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Γερμανικό «όχι» σε ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

«Όχι» για μια ακόμη φορά σε ενδεχόμενο εμπάργκο στην προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, είπε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει μεν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και διαχειρίσιμες για την οικονομία των χωρών που τις επιβάλλουν, καθώς, όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να μην είναι μια σύντομη υπόθεση».

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της G7 που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, των οποίων η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κανείς δεν πρέπει να υποστεί μόνος τις επιπτώσεις υπό αυτή την έννοια», πρόσθεσε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια το συντομότερο δυνατό. Εκτίμησε μάλιστα ότι εάν επιτευχθεί ο στόχος για περισσότερες χώρες προέλευσης ενέργειας, το αποτέλεσμα θα ισοδυναμούσε με ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαίος αξιωματούχος για Τουρκία: Σημαντική χώρα για την ΕΕ, αλλά υπάρχουν προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Μέσα στη Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις – Ρίξαμε ρωσικό αεροσκάφος λένε οι Ουκρανοί

«Η Μαριούπολη δεν υπάρχει πια» – Ο Έλληνας πρόξενος που γύρισε από την κόλαση συγκλονίζει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:38