search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:34
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Τι μέτρα θα πάρουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στην ενέργεια

23.03.2022 15:49
sinodos65-new

Την επιβολή προσωρινού φόβου στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών, αναμένεται να αποφασίσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι ευρωπαίοι καταναλωτές επιβαρύνονται με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στη διήμερη σύνοδο κορυφής, που αρχίζει αύριο, όπου οι αρχηγοί κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ θα αναζητήσουν τρόπους για να διευκολύνουν τους καταναλωτές στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης.  

Σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας που έχουν στα χέρια τους οι ηγέτες της ΕΕ, θα συζητηθεί ένα πακέτο λύσεων για να μετριασθούν οι συνέπειες από την εκτίναξη του κόστους ενέργειας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg στο πλαίσιο αυτών των μέτρων ίσως συζητηθεί και μια σειρά κρατικών ενισχύσεων.

«Η προσωρινή φορολόγηση των υπερ- κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης» για την ανακούφιση των καταναλωτών, είναι πιθανό να αναφέρει η τελική κοινή δήλωση των ηγετών, αναφέρει το Bloomberg.

Οι ηγέτες πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν παρέμβαση στη χονδρική αγορά ενέργειας, ζητώντας από τους υπουργούς να εξετάσουν διάφορες βραχυπρόθεσμες επιλογές, ιδιαίτερα την αποσύνδεση των τιμών της ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αναμένεται ότι θα διατυπωθεί η σαφής δέσμευση για σταδιακή κατάργηση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Τα μέλη της ΕΕ σχεδιάζουν επίσης να δεσμευτούν ότι θα  συνεργαστούν με την Επιτροπή για κοινές αγορές φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης της συνόδου κορυφής.

«Πρέπει να ενεργήσουμε επειγόντως ώστε να αναπληρώσουμε τα αποθέματαφυσικού αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα», δήλωσε η Κριστίνα Λομπίγιο, διευθύντρια ενεργειακής στρατηγικής της Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πιθανές ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις που έχουν γίνει εφιάλτης στη Δύση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία θέλει την Μαριούπολη

Βασίλης Δημάκης: Συνελήφθη στον Πειραιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:33