search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 01:47
MENU CLOSE

Ξεκινά ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων – Μισθοφόροι στο πεδίο της μάχης από την Μόσχα (Video)

29.03.2022 07:33
ukraine_war_new

Χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα η πιθανότητα άμεσης συμφωνίας και κατάπαυση του πυρός ξεκινούν σήμερα στις 10:30 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ πάνω στον Βόσπορο, οι νέες συνομιλίες ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο.

Την ίδια στιγμή, οι Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Ήδη τη Δευτέρα, μετά από πολυήμερη εφιαλτική πολιορκία έπεσε στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη, ενώ σφοδρές επιθέσεις γίνονται στα βορειοδυτικά της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Μόσχα έχει αναπτύσσει στην ανατολική Ουκρανία μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Wagner.

Η εκτίμηση, από την πλευρά του Λονδίνου είναι ότι πάνω από 1.000 μαχητές της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο.

«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Twitter.

«Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών, για μάχιμες επιχειρήσεις», συνέχισε.

Ο όμιλος Βάγκνερ, που σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο, έχει κατηγορηθεί για ωμότητες στο Μαλί, στη Λιβύη και στη Συρία.

«Εξαιτίας των βαριών απωλειών» του ρωσικού στρατού και του ότι «η εισβολή (στην Ουκρανία) έχει αποτελματωθεί», η Μόσχα «πιθανόν αναγκάστηκε να μεταφέρει προσωπικό της Βάγκνερ στην Ουκρανία σε βάρος επιχειρήσεων στην Αφρική και τη Συρία», πάντα κατά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

FT: Το σχέδιο συμφωνίας και οι πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας

Οι Financial Times έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας ότι οι δύο πλευρές «συζητούν για παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ».

Η εφημερίδα επικαλείται τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές πάνω στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων.

Το προσχέδιο κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τους FT, δεν περιέχει καμία αναφορά στα τρία από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας που είναι «αποναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Ωστόσο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εμφανίστηκε συγκρατημένος, λέγοντας ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος στις συνομιλίες, που ξεκινούν σήμερα είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και πάντως ελπίζει ότι θα βρεθεί μία φόρμουλα για τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο στενός σύμβουλος του Ζελένσκι, Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι διαμήνυσε ότι η Ουκρανία «δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει καθόλου έδαφος», παραδεχόμενος πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ, διότι οι χώρες μέλη του δεν θέλουν απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία. αι νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Θρίλερ με την δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς

Παράλληλα, ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, έρχεται λίγες ώρες αφότου είδε το φως της δημοσιότητας το ενδεχόμενο της δηλητηρίασής του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Σύμφωνα με τη σχετική φημολογία, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος είχε παρόμοια συμπτώματα με κάποιους από τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, συμπτώματα τα οποία συνάδουν με δηλητηρίαση, ύστερα από μια επίσκεψή του στο Κίεβο, στις αρχές Μαρτίου. Η πλευρά του Ρώσου ολιγάρχη επιβεβαιώνει τις διαταραχές με τα κόκκινα μάτια και το ξεφλούδισμα στο δέρμα.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η WSJ, όμως o βρετανικός Guardian δίνει επιπλέον πληροφορίες για το τι συνέβη με τον Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος φέρεται να έχει παρασκηνιακό ρόλο στις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν σήμερα τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, ενώ το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα που του εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσει το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

«Μπαγκίρα»: Ποια είναι η ρωσίδα ελεύθερη σκοπευτής που αιχμαλώτισαν οι Ουκρανοί

Ρωσία: Οργισμένη αντίδραση για τον ΥΠΕΞ της Κροατίας – Κατηγόρησε τον Πούτιν για «εγκλήματα πολέμου»

Μπάιντεν: «Δεν ανακαλεί» το σχόλιο περί απομάκρυνσης Πούτιν από την εξουσία της Ρωσίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 01:32