search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:47
MENU CLOSE

Μόσχα: Δεν παραβιάζει τα συμβόλαια η απαίτηση για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλι – «No» από το Λονδίνο

30.03.2022 17:20
gas-new

Η απαίτηση πληρωμής για τις εξαγωγές ενέργειας σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ή ευρώ δεν συνιστά παραβίαση των συμβολαίων, αλλά η Ρωσία προσαρμόζεται στις πρωτοφανείς πιέσεις, δήλωσε σήμερα Τετάρτη στο πρακτορείο TASS ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι αναμένει η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις διαφορές τους τις προσεχείς μέρες, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS.

Η επιμονή της Μόσχας να λαμβάνει τις πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που καλύπτει το ένα τρίτο των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης έχει κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν δράση.

Η Ρωσία ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αλλάξουν άποψη σε σχέση με τις πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο και θα βρουν μια δημιουργική λύση στο πρόβλημα.

Ο Ριαμπκόφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ρωσία δεν θα συνεχίσει να αντιπαρατίθεται με αυτό που έχει χαρακτηρίσει ως «απεγνωσμένο οικονομικό πόλεμο» της Δύσης, μεταδίδει το RΙΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Λονδίνο: Η απάντηση είναι «όχι»

Η Βρετανία δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για ρωσικά εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο και βρίσκεται σε επαφή με βρετανικές εταιρείες που μπορεί να ανησυχούν για το θέμα ή τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε βιομηχανίες και κατασκευαστές σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι όλες οι εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων της Ρωσίας θα μπορούσαν να τιμολογηθούν σε ρούβλια, με τη Γερμανία να ενεργοποιεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των προμηθειών φυσικού αερίου που θα μπορούσε να φέρει τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη σε περίπτωση που η αντιπαράθεση διαταράξει ή σταματήσει τον εφοδιασμό.

«Ο (υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων) Κουάζι Κβάρτενγκ, σε συνεργασία με τους ομολόγους του, κατέστησαν σαφές ότι δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

«(Το υπουργείο Ενέργειας και Επιχειρήσεων) είναι προφανώς σε επαφή με οποιεσδήποτε επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να έχουν ανησυχίες».

«Οπισθοχώρηση» Μόσχας για φυσικό αέριο: Δεν θα ζητήσουμε άμεσα πληρωμή σε ρούβλια

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει τελικά άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης το Κρεμλίνο, υποσχόμενο παράλληλα μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Η συγκεκριμένη στάση της Μόσχας εκφράστηκε πρώτη φορά προ ημερών δια στόματος Πούτιν, όταν και ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια, μετά τις αυστηρές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αισιοδοξία από το Κίεβο για τις συνομιλίες με την Ρωσία – Τι υποστηρίζει η Μόσχα

Ρώσος διαπραγματευτής: Η Ουκρανία συμφώνησε να ικανοποιήσει τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας

Μαριούπολη: Μάχη επικράτησης για τη σημαντική πόλη – Τρόπαιο για τους Ρώσους, σύμβολο αντίστασης για τους Ουκρανούς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:40