search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:03
MENU CLOSE

Πάτρα: Τι είναι η κεταμίνη που βρέθηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας

30.03.2022 19:35
ketamini_new

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, καθώς ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά τα αποτελέσματα των τοξιλογικών εξετάσεων όπου και ανιχνεύθηκε κεταμίνη στο αίμα του μικρού κοριτσιού.

Τι είναι όμως η κεταμίνη και ποιες οι συνέπειές της; Πρόκειται για ουσία που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για την αναισθησία των ζώων και σε μικρές ποσότητες για αντικαταθλιπτικά. Αν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο στους ανθρώπους.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κεταμίνη για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές της. Η κεταμίνη μπορεί να καταπραΰνει, να αναστατώσει και να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, και εξαιτίας αυτού, μερικοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν ως φάρμακο κατά του βιασμού.

Επιπλέον, η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις παρόμοια με άλλα φάρμακα όπως το LSD και το PCP ή η αγγελόσκονη.

Στις θεραπευτικές χρήσεις, οι γιατροί χρησιμοποιούν την κεταμίνη για να προκαλέσουν γενική αναισθησία μόνη ή με άλλα γενικά αναισθητικά, όπως το υποξείδιο του αζώτου. Το χρησιμοποιούν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμη καταστολή σε περιπτώσεις όπως η μείωση των καταγμάτων, η θεραπεία εξαρθρώσεων των αρθρώσεων και η αποκατάσταση πληγών σε μη συνεργάσιμα άτομα, όπως παιδιά.

Επίσης οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν χαμηλές δόσεις κεταμίνης που δεν προκαλούν διάσπαση για να ανακουφίσουν τον έντονο πόνο από τις καταστάσεις όπως, τραύμα, κατάγματα, κοιλιακός πόνος, πόνος στο χέρι ή στα πόδια, πόνος στη μέση.

Ακόμα χρήση κεταμίνης γίνεται στη αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων όταν αυτές διαρκούν περισσότερα από 5 λεπτά ή κάποιο έχει περισσότερες από μια επιληπτικές κρίσεις μέσα σε 5 λεπτά. Προτιμάται σε επιληπτικές κρίσεις που δεν ανταποκρίνονται οι ασθενείς σε τυπικά αντισπασμωδικά φάρμακα.

Διαβάστε επίσης

Νίκος Ανδρουλάκης: Έχουν κριθεί οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας, ήρθε η ώρα αλλαγής σελίδας

Βρετανία: Συντηρητικός βουλευτής αποκάλυψε ότι είναι τρανς – «Έχω πέσει θύμα βιασμού»

Τσίπρας στην Πάτρα: Απλησίαστη πολυτέλεια η στέγη για τα νέα ζευγάρια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:03