search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:50
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες απειλές της Μόσχας για χτύπημα στο Κίεβο

13.04.2022 21:11
zzz-new

Νέες απειλές εξαπέλυσε σήμερα η Μόσχα, για επικείμενο χτύπημα στο Κίεβο, «εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις σε Ρωσικό έδαφος, θα χτυπήσουμε τα σημεία που λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου», όπως μεταδίδει το RIA.

Ο ρωσικός στρατός σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη απείλησε να χτυπήσει τα «ουκρανικά κέντρα λήψης αποφάσεων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας» – ως απάντηση σε αυτό που η Ρωσία είπε ότι ήταν «απόπειρες δολιοφθοράς και χτυπήματα» σε ρωσικό έδαφος.

«Βλέπουμε απόπειρες δολιοφθοράς και χτυπήματα από ουκρανικά στρατεύματα σε αντικείμενα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ. «Εάν συνεχιστούν τέτοιες περιπτώσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα χτυπήσουν κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κίεβου, από το οποίο ο ρωσικός στρατός μέχρι στιγμής απέχει».

Η Ρωσία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατηγόρησε την Ουκρανία για επίθεση με ελικόπτερο σε αποθήκη καυσίμων εντός της ρωσικής επικράτειας. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την επίθεση.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά σε ένα ρωσικό χωριό σε δυτική περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία.

Δεν ήταν εντελώς σαφές τι συνέβη καθώς οι τοπικές αρχές της περιοχής του Κουρσκ έκαναν αντιφατικές δηλώσεις, ενώ διέγραψαν ανακοίνωση που είχαν δώσει νωρίτερα σύμφωνα με την οποία ένα σημείο ελέγχου δέχθηκε πυρά.

«Πριν από μια ώρα, πυροβολισμοί ακούστηκαν στην μεθόριο κοντά στο χωριό Γκορντέγιεφκα» της περιοχής Κορενέφσκι δήλωσαν οι αρχές στην τελευταία τους ανακοίνωση στο κανάλι τους στο Telegram, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι «δεν υπήρξαν θύματα ή καταστροφές στην δική μας πλευρά».

Το λιμάνι της Μαριούπολης «απελευθερώθηκε πλήρως από τους Ναζί»

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, το λιμάνι της Μαριούπολης «απελευθερώθηκε πλήρως».

«Το εμπορικό λιμάνι στην πόλη της Μαριούπολης απελευθερώθηκε πλήρως από τους ναζί μαχητές του συντάγματος Αζόφ. Όλοι όσοι κρατούνταν όμηροι από τους Ναζί σε πλοία, απελευθερώθηκαν», είπε.

Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, τα εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα και οι μαχητές του Αζόφ είναι πλήρως περικυκλωμένοι.

Περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη Μόσχα, περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες της 36ης Ταξιαρχίας Πολεμικού Ναυτικού παραδόθηκαν στην πόλη της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με μια ρωσική στρατιωτική έκθεση, τα ουκρανικά στρατεύματα κατέθεσαν τα όπλα τους στο εργοστάσιο της «Illich Steel and Iron Works», που χρησιμοποιούσαν ως προπύργιο κατά των δυνάμεων της Μόσχας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, συνολικά 1.026 μέλη του στρατού, συμπεριλαμβανομένων 162 αξιωματικών, παραδόθηκαν. Συμπλήρωσε πως 47 από τους στρατιώτες ήταν γυναίκες.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη έκθεση αμφισβητήθηκε από Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο προεδρικός σύμβουλος, Αλεξέι Αρέστοβιτς, ισχυρίστηκε στα social media ότι η μονάδα είχε πραγματοποιήσει έναν «δύσκολο και πολύ επικίνδυνο ελιγμό» και ένωσε τις δυνάμεις της με το τάγμα Αζόφ, που κατείχε θέση σε διαφορετική τοποθεσία στη Μαριούπολη. «Αυτό έδωσε στην 36η μια δεύτερη ευκαιρία και ενίσχυσε σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες των δυνάμεων του Κιέβου στην πόλη», είπε.

Σύμφωνα με τους ρωσικούς ισχυρισμούς, περίπου το μισό από το εμπλεκόμενο ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό σκοτώθηκε όταν η αυτοκινητοπομπή τους δέχτηκε επίθεση από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη, ενώ οι υπόλοιποι αιχμαλωτίστηκαν. Ουκρανικές πηγές ανέφεραν στα MME την Τρίτη 12/4 ότι η απόδραση από το εργοστάσιο στέφθηκε με επιτυχία και είχε ως αποτέλεσμα τα στρατεύματα να φτάσουν στις θέσεις του Αζόφ.

«Χωρίς πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό»

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 11/4 ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (…) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Αργοπεθαίνουμε», είχαν τονίσει στην ανακοίνωση.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», είχε ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».

«Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», ανέφερε η μονάδα.

Διαβάστε επίσης:

Οργή στη Γερμανία για την ταπεινωτική στάση της Ουκρανίας απέναντι στον Στάινμαϊερ

Σανγκάη: Συνεχίζεται το σκληρό lockdown – «Δεν μπορούμε να βγούμε ούτε στον κήπο» λέει Ελληνίδα (Video)

Αμπράμοβιτς: «Παγώνουν» περιουσιακά στοιχεία, αξίας 7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των κυρώσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:50