search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:15
MENU CLOSE

Βλαντίμιρ Πούτιν: Στο μυαλό του Ρώσου προέδρου «διαβάζοντας» την φωνή του (Videos)

13.04.2022 12:57
putin_new

Τα μηνύματα από την Ρωσία είναι σαφή: η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες αφότου έγινε η εισβολή στην Ουκρανία και το ερώτημα είναι πώς σκέφτεται ο Ρώσος πρόεδρος και τι μπορεί να έχει αλλάξει στη σκέψη του. Η απάντηση μπορεί να δοθεί από την ανάλυση της φωνής του, λένε Ιάπωνες επιστήμονες.

Οι αναλυτές της ιαπωνικής εταιρίας Risk Measurement Technologies, που εδρεύει στην Γιοκοχάμα, μελέτησαν δείγματα ομιλιών του Πούτιν, συνολικής διάρκειας 1 ώρας και 19 λεπτών, που έγιναν στο διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 18 Μαρτίου. Η ανάλυση των ηχητικών ντοκουμέντων έδειξε ότι τα επίπεδα στρες του Πούτιν άρχισαν να ανεβαίνουν τις ημέρες πριν από την εισβολή και αυξήθηκαν δραματικά στις αρχές Μαρτίου, όταν η Δύση άρχισε να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι αλλαγές στην διανοητική κατάσταση ενός ατόμου επηρεάζει τις φωνητικές χορδές, αλλάζοντας την ομιλία του και αφήνοντας να διαφανεί ο ψυχισμός του, κάτι που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί από την ανάλυση των λέξεων που χρησιμοποιεί ή από τις εκφράσεις του προσώπου.

Χρησιμοποιώντας ως βάση δείγματα από την ομιλία του Πούτιν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2020, η ανάλυση των Ιαπώνων έδειξε την σημαντική αλλαγή που υπήρχε τρεις μέρες πριν από την εισβολή, όταν ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε σε συνάντηση του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος ενώπιον του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και των επικεφαλής των δύο σωμάτων της Ομοσπονδιακής Βουλής, αναφέρθηκε στο θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ. Η φωνή του Πούτιν έδειχνε μία έντονη διακύμανση μεταξύ υψηλών και χαμηλών επιπέδων στρες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένδειξη ταλαντευόμενων συναισθημάτων. «Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ήταν σε κατάσταση ψυχολογικής αστάθειας», υποστήριξε ο επικεφαλής της Risk Measurement, Κάνζι Οκαζάκι.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το asia.nikkei.com, έγινε ανάλυση των χειρονομιών του Πούτιν. Ο Ικούο Ντάιμπο, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Hokusei Gakuen, στο Σαπόρο, ο οποίος είναι ειδικός στην ανάλυση της γλώσσας του σώματος και της διανοητικής κατάστασης ενός ατόμου, επισήμανε στο NikkeiAsia ότι ο Πούτιν βρισκόταν σε θέση αυτοάμυνας, με την τοποθέτηση των χεριών του στο γραφείο. «Αισθανόταν αποφασισμένος να κάνει αυτό το οποίο είχε προαποφασίσει», εξήγησε ο καθηγητής Ντάιμπο.

Σε ομιλία του στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν χρησιμοποίησε μία δυναμική γλώσσα, τονίζοντας ότι «η σημερινή Ρωσία παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά πυρηνικά κράτη».

Τα επίπεδα στρες είχαν έντονη διακύμανση και σε αυτή την ομιλία: όταν ήταν σε χαμηλά επίπεδα έδειχνε την αισιοδοξία που τον διακατείχε, πιθανώς λόγω της πεποίθησης ότι ο ρωσικός στρατός ήταν σε θέση να επιτύχει πολύ γρήγορα τους στόχους του.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδειξε να βρίσκεται σε πολύ έντονο στρες στις 10 Μαρτίου, όταν σε συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα απαντούσε με αντίποινα κατά των ξένων εταιριών που θα αποσυρθούν από την χώρα. Τα επίπεδα φωνητικού στρες ήταν κατά 40% υψηλότερα από τα συνηθισμένα. Σε συνδυασμό με την γλώσσα του σώματος «φαίνεται πως βρισκόταν σε κατάσταση περιφρόνησης» όσων θεωρεί ως αντιπάλους του, εξήγησε ο καθηγητής Ντάιμπο.

Αντίθετα τα επίπεδα του στρες ήταν χαμηλότερα στις 18 Μαρτίου, όταν ο Πούτιν μίλησε στην εκδήλωση για την όγδοη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας μπροστά σε 200.000 υποστηρικτές του.

Αν και η ανάλυση της φωνής του δείχνει σταθερότητα, βλέποντας τα σχετικά βίντεο, οι Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι διέκριναν ενδείξεις εσωστρέφειας.

Διαβάστε επίσης:

Apple: Τα lockdown στην Κίνα «πάγωσαν» την παραγωγή iPhones και iPads – Επιπτώσεις στην αγορά

Έρχεται προς τη Γη ο μεγαλύτερος κομήτης που έχουν παρατηρήσει ποτέ οι επιστήμονες (Video)

Ο Μπάιντεν και η… κουτσουλιά! Το απρόοπτο και το «γλέντι» στο Twitter (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:01