search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:34
MENU CLOSE

Κορωνοϊός – Πάσχα 2022: Πώς θα γιορτάσουμε, ποια μέτρα θα ισχύουν και ποια καταργούνται

18.04.2022 16:02
metra – ekklisia09-new

Με μια σχετική ελευθερία θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα, μετά από 3 χρόνια πανδημίας.

Καταρχάς, φέτος θα γίνει πραγματικότητα το Πάσχα στο χωριό, καθώς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη μετακίνηση από νομό σε νομό που ίσχυε τα δύο προηγούμενα χρόνια. ‘Ηδη, το σαββατοκύριακο που πέρασε η κίνηση στα διόδια των εθνικών οδών ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη, για τους «τυχερούς» που δεν έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις μέσα στην  Μεγάλη Εβδομάδα

Ωστόσο, τόσο στις εκκλησίες όσο και στην εστίαση και τις άλλες δραστηριότητες εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Το υπουργείο Υγείας ανακοινώνοντας προ ημερών τον οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού έθεσε γραμμή εκκίνησης την Πρωτομαγιά, που σημαίνει ότι για την είσοδό μας σε εμπορικά καταστήματα αλλά και χώρους διασκέδασης είναι απαραίτητη η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή η διενέργεια rapid test για τους ανεμβολίαστους.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι  το Πάσχα «θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους. Μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα» τόνισε  Θάνος Πλεύρης.

Ποια μέτρα ισχύουν στις Εκκλησίες

Φέτος, μπορεί να μην κάνουμε Ανάσταση στις 9 το βράδυ, όπως το 2021, ωστόσο, στις εκκλησίες, είναι ακόμη σε ισχύ η ΚΥΑ που καθορίζει περιορισμούς τόσο στον αριθμό των πιστών, ανάλογα με την χωρητικότητα των ναών, όσο και στη χρήση αντισηπτικών και μασκών από πιστούς και το προσωπικό των ναών.

Εκτός από την ισχύουσα ΚΥΑ και η Εκκλησία έχει εκδώσει αναλυτικές εγκυκλίους για την τήρηση των μέτρων με ιδιαίτερη αναφορά στην χρήση της μάσκας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ (Δ1α/ΓΠ.οικ.22206), παραμένουν σε ισχύ οι τέσσερις βασικοί κανόνες (του πίνακα Α):

Ισχύει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. Εξαιρούνται άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.

Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Αντισηπτικά στις εισόδους.

Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Επιπλέον, για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και τα test το ΦΕΚ αναφέρει τα εξής:

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού

β) πιστοποιητικού νόσησης ή

γ) βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ της Le Monde για τη Ρούλα Πισπιρίγκου: «Η Ελλάδα μαινόμενη κατά της Μήδειας της Πάτρας»

Κορωνοϊός: Κάτω από τις 4.000 τα νέα κρούσματα, αλλά και 63 θάνατοι

Αττική Οδός: Περίπου 3.000 αιτήσεις αποζημίωσης εγκρίθηκαν για την κακοκαιρία «Ελπίς»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:21