search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:41
MENU CLOSE

Ρωσία: Συντάκτες φιλοκυβερνητικής εφημερίδας κοροϊδεύουν τον «παρανοϊκό δικτάτορα» Πούτιν

09.05.2022 20:28
putin_new

Για λίγες ώρες σήμερα το πρωί, ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Lenta που τάσσεται υπέρ του Ρώσου προέδρου, γέμισε με αντιπολεμικά άρθρα που κατηγορούσαν τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι είπε ψέματα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία αποκαλώντας τον «αξιολύπητο, παρανοϊκό δικτάτορα».

Η σπάνια εκδήλωση διαφωνίας προήλθε από δύο δημοσιογράφους που έγραφαν για τον ιστότοπο, οι οποίοι επέλεξαν σήμερα –την ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας- να «καταλάβουν» την πλατφόρμα με άρθρα που επικρίνουν το καθεστώς του Πούτιν.

Οι δύο δημοσιογράφοι – που αναγνωρίστηκαν από τη Meduza, μια ρωσική ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα με έδρα τη Λετονία, ως Egor Polyako και Alexandra Miroshnikova – είπαν στον Guardian ότι η ενέργειά τους ήταν «το μόνο σωστό πράγμα» που μπορούσαν να κάνουν υπό τις παρούσες συνθήκες.

Μερικοί από τους τίτλους που δημοσίευσαν οι δύο δημοσιογράφοι είναι:

  • Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους να μιλούν για τα αρνητικά
  • Η Ρωσία κατέστρεψε ολοσχερώς τη Μαριούπολη
  • Οι δαπάνες-ρεκόρ για τον στρατό δεν βοήθησαν τη Ρωσία να νικήσει την Ουκρανία
  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ψέματα για τα σχέδια της Ρωσίας στην Ουκρανία
  • Η Ρωσία αφήνει τα πτώματα των στρατιωτών της στην Ουκρανία
  • Ο ρωσικός στρατός αποδείχθηκε ότι ήταν ένας στρατός από κλέφτες και επιδρομείς

Άλλα άρθρα κατηγορούσαν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι είπε ψέματα στους συγγενείς όσων σκοτώθηκαν στη Μόσχα, για τη ρωσική ναυαρχίδα που καταστράφηκε στη Μαύρη Θάλασσα, και ανέφεραν ότι ο Πούτιν έχει εξαπολύσει «έναν από τους πιο αιματηρούς πολέμους του 21ου αιώνα».

Σε ένα άρθρο, οι δύο δημοσιογράφοι είπαν προκλητικά ότι «ο Ζελένσκι αποδείχθηκε πιο ψύχραιμος από τον Πούτιν», ενώ σε άλλο αναφέρουν ότι ο πόλεμος διευκολύνει την κάλυψη των αποτυχιών της ρωσικής οικονομίας.

«Ο Πούτιν πρέπει να φύγει. Εξαπέλυσε έναν παράλογο πόλεμο και οδηγεί τη Ρωσία στην άβυσσο», ανέφερε ένα άλλο άρθρο.

Όλα αυτά τα άρθρα, συνολικά 20, έχουν αφαιρεθεί και έχουν αντικατασταθεί με τα προεγκεκριμένα άρθρα που προορίζονται για δημοσίευση, αλλά είναι ακόμα προσβάσιμα μέσω των αρχείων Ιστού (web archives). Είχαν σκοπό να σπάσουν την μονοφωνία και τους μήνες προπαγάνδας του ιστότοπου για την υποστήριξη του Κρεμλίνου από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Όλα τα άρθρα περιείχαν μια δήλωση αποποίησης ευθυνών που έλεγε ότι «δεν εγκρίθηκαν από την ηγεσία» και ήταν πιθανό να αντικατασταθούν σύντομα. «Με άλλα λόγια: Τραβήξτε ένα στιγμιότυπο οθόνης ΤΩΡΑ πριν το διαγράψουν», ανέφερε η αποποίηση ευθύνης, σύμφωνα με τη Meduza.

Διαβάστε επίσης:

Λήξη συναγερμού για το ύποπτο όχημα στο Γουεστμίνστερ

Νέα τραγωδία για τον Νικ Κέιβ – Πέθανε και δεύτερος γιος του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε καταφύγιο ο Σαρλ Μισέλ στην Οδησσό λόγω πυραύλων που έπληξαν την περιοχή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:40