search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:27
MENU CLOSE

Αποπομπή της επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ισπανίας για το λογισμικό Pegasus

10.05.2022 16:38
esteban-spain

Την αποπομπή της επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ισπανίας διέταξε η κυβέρνηση της χώρας, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις παρακολουθήσεις αξιωματούχων μέσω του λογισμικού Pegasus.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της El País, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η απόφαση για την αποπομπή της Παζ Εστέμπαν είχε ληφθεί αλλά δεν είχε καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ωστόσο, η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες ανακοίνωσε σήμερα μετά το υπουργικό συμβούλιο: «Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει σε αλλαγή στη διεύθυνση του CNI, του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών».

Όπως είναι σαφές, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιθυμεί να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή από το θέμα και να προχωρήσει παρακάτω, εξ ου και η γρήγορη απόφαση να την απομακρύνει από τη θέση.

Η απόφαση έπεται της ανακοίνωσης του Citizen Lab τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία περισσότερα από 60 άτομα που συνδέονται με το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα είχαν γίνει στόχοι του spyware «Pegasus» που δημιουργήθηκε από την ομάδα NSO του Ισραήλ.

Μέρες αργότερα, η ισπανική κυβέρνηση εντόπισε το spyware στα κινητά τηλέφωνα των Σάντσεθ και Ρόμπλες.

Η Εστέμπαν διορίστηκε διευθύντρια του CNI στις 31 Ιανουαρίου 2020. Εκείνη την εποχή, κατείχε το ρόλο σε προσωρινή βάση, έχοντας αντικαταστήσει τον στρατηγό Félix Sanz Roldán, ενώ αναζητούνταν ο επίσημος αντικαταστάτης.

Ήταν το δεξί χέρι του Roldán, πριν γίνει η πρώτη γυναίκα που ηγείται των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Εστέμπαν, σύμφωνα με την El País, έχει ήδη εμφανιστεί μια επιτροπή του Κογκρέσου, τα αποτελέσματα της οποίας ανέμεναν από την κυβέρνηση. Τώρα, με την δημοσιοποίηση της απόλυσης της Εστέμπαν, όπως είναι λογικό, θα τεθούν πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι ανακάλυψε η επιτροπή καθώς και με το πρόσωπο που θα τεθεί στο τιμόνι της υπηρεσίας, καθώς η δυσπιστία είναι πλέον μεγάλη.

Πολιτική κρίση

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σοβαρή κρίση ανάμεσα στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ και τους Καταλανούς αυτονομιστές, οι οποίοι απείλησαν να αποσύρουν την υποστήριξή τους στο κοινοβούλιο, δημιουργώντας τον κίνδυνο να προκληθούν η πτώση της και πρόωρες εκλογές. Η θητεία της κυβέρνησης ολοκληρώνεται κανονικά στα τέλη του 2023.

Υποστηριζόμενοι από το Podemos, κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς που συμμετέχει στην κυβέρνηση, αυτοί είχαν επίσης ζητήσει την απομάκρυνση της Ρόμπλες, η οποία είχε αρχικά υποστηρίξει σθεναρά την επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών που απολύθηκε, αλλά ο πρωθυπουργός διατήρησε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της.

Για να κατευναστούν οι εντάσεις, ο Σάντσεθ δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση αυτή μέσω αρκετών ερευνών.

Διαβάστε επίσης:

Οι Ουκρανοί διατηρούν σε τρένα-ψυγεία πτώματα Ρώσων στρατιωτών – Η Μόσχα αρνείται να τα παραλάβει, λέει το Κίεβο (Video)

Κάρολος: Πρόβα τζενεράλε για τον βρετανικό θρόνο – Ομιλία στο κοινοβούλιο αντί της Ελισάβετ (Video)

Κυρώσεις κατά Ρωσίας: Σφοδρό το πλήγμα για τους ολιγάρχες – «Ο πόλεμος είναι η απόλυτη καταστροφή γι’ αυτούς»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20