search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 03:28
MENU CLOSE

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Ισόβια και 11,5 χρόνια – Η απόφαση του δικαστηρίου

16.05.2022 18:45
mpampis-23-new

Ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς και δέκα χρόνια για τη θανάτωση του σκύλου, εξαντλώντας τα περιθώρια καταδίκης του Ποινικού νόμου, αποφάσισε το δικαστήριο για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

Ατάραχος ο 34χρονος πιλότος άκουσε την πρόεδρο να του ανακοινώνει πως η τιμωρία του για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου 2021, που είναι η ανώτατη προβλεπόμενη.

Επιπλέον, επέβαλε χρηματική ποινή 20.000 ευρώ για τη θανάτωση του ζώου.

Για τα πλημμελήματα επέβαλε φυλάκιση ενός έτους για την ψευδή κατάθεση και τρία χρόνια για την ψευδή καταγγελία στις αρχές και 3.500 ευρώ χρηματική ποινή.

Η εισαγγελέας πρότεινε συνολικά ισόβια και 11,5 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 21.000 ευρώ.

Η απόφαση είναι ομόφωνη, ενώ ομόφωνη είναι και η απόφαση περί μη αναγνώρισης ελαφρυντικών στον κατηγορούμενο.

Ομόφωνα ένοχος για όλα τα αδικήματα

Σημειώνεται πως ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για όλα τα αδικήματα που του αποδίδονται, δηλαδή για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του περί βρασμού ψυχικής ορμής, θανάτωση του ζώου συντροφιάς και ψευδείς καταγγελίες στις αρχές.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του κατηγορούμενου για την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών το δικαστήριο το απέρριψε.

Το πρώτο αίτημα αφορούσε στην αναγνώριση ελαφρυντικού για σύννομο βίο. Απορρίφθηκε μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι ο Αναγνωστόπουλος αγόρασε ένα οικόπεδο στο όνομα του παρά το γεγονός ότι η οικογένεια της Καρολάιν είχε προσφέρει για την αγορά του 50 χιλιάδες ευρώ.

Το δεύτερο αίτημα αφορούσε την καλή του διαγωγή στη φυλακή. Απορρίφθηκε διότι κρίθηκε ότι ο χρόνος της κράτησης του είναι λίγος για να ληφθεί υπόψη ένα τέτοιο ελαφρυντικό.

Η εισαγγελική πρόταση και η απόρριψη της αναγνώρισης ελαφρυντικών

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να μην ληφθεί υπόψη η κατάθεση της Ελένης Μυλωνοπούλου, ενώ απέρριψε και τον ισχυρισμό περί βρασµού ψυχικής ορµής.

Η υπεράσπιση αιτήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικών της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου, τα οποία το δικαστήριο απέρριψε. Το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης που έγινε και δεκτή ήταν η εξής:

«Το στοίχημα είναι να μη χάνεται το μέτρο. Αυτό που πρέπει να σεβόμαστε κατά το χρόνο που πρέπει να εκτιμήσουμε το εάν θα χορηγηθούν ελαφρυντικές περιστάσεις προκειμένου να βγει πιο γρήγορα, πρέπει να σταθμίσουμε και αλλά πράγματα. Είχε μια εξέχουσα επαγγελματική και μια καλή οικογενειακή ζωή. Θεωρώ υπερβολή να λέμε τα εγκλήματα που τέλεσε μια «παραφωνία» στη ζωή του. Ήταν ειδεχθή και σκληρά εγκλήματα. Τι να ακούω ότι είχε ασφαλίσει τη γυναίκα του, όταν τη σκότωσε;» είπε η εισαγγελέας.

«Στην υπόθεση που εξετάζαμε είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι δεν πρέπει να του χορηγηθούν ελαφρυντικά. Θεωρώ αδιανόητο να στηρίξει το δικαστήριο ελαφρυντικές περιστάσεις επειδή ήταν καλός με την οικογένεια του, την οποία στο τέλος εξόντωσε», συμπλήρωσε.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου τόνισε πως ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος «ήταν ένας άνθρωπος που συμμορφώνεται με την κοινωνία, δεν ήταν σεσημασμένος. Μορφώθηκε και αφιέρωσε τη ζωή του στην οικογένεια του και τη διαβίωσή της».

Η δεύτερη δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος «έκανε αυτή την πράξη και κανένας δεν το περίμενε. Το λένε οι πληθώρα ενόρκων καταθέσεων που υπάρχουν. Είναι μια υπόθεση στην οποία ταιριάζει η αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Δεκτικό επιβεβαίωσης αυτού αποτελεί το λευκό ποινικό του μητρώο».

Για το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά τη πράξη, οι δικηγόροι του σχολίασαν ότι «αυτό αφορά της συμπεριφορά του στη φυλακή, στην οποία βρίσκεται 12 μήνες χωρίς να εμπλακεί πουθενά».

Σαν το σκυλί στο αμπέλι

Νωρίτερα, πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος των αγορεύσεων η πρόεδρος έδωσε ξανά το λόγο στην εισαγγελέα της έδρας, η οποία προέβη σε μια σύντομη δευτερολογία.

«Καταλαβαίνω τον αγώνα της υπεράσπισης να υποστηριχθεί ότι η Καρολάιν ήταν όρθια και δεν κοιμόταν. Όμως τότε θα αντιδρούσε, κάτι θα άκουγε η γειτόνισσα. Πήγε σαν το σκυλί στο αμπέλι. Επιστημονικά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το ιατροδικαστικό εύρημα των σφυγμών. Κάνουμε την τρίχα τριχιά, σκοτώνονται οι άνθρωποι επειδή διαφωνούν για το μωρό; Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να παραπλανήσει την αστυνομία. Η αρχή της αυτοενοχοποίησης δεν έχει ηθικό έρεισμα σε αυτήν την περίπτωση», είπε η εισαγγελέας.

Νωρίτερα, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Αθ. Χαρμάνης, μίλησε για «πολυτάλαντο σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό» και ζήτησε την καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου«Πίστευε ότι είχε κάνει το τέλειο έγκλημα και δεν θα αποκαλυπτόταν ποτέ», είπε.

Την καταδίκη του Αναγνωστόπουλου για τη θανάτωση του σκύλου της οικογένειας ζήτησαν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν φιλοζωικά σωματεία, λέγοντας ότι «η Καρολάιν και η Ρόξυ έφυγαν από το ίδιο χέρι που τις χάιδευε».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Αλ. Παπαϊωαννίδης, μίλησε για «ένα ρομάντζο που κατέληξε σε τραγωδία», λέγοντας για τον Αναγνωστόπουλο πως έπνιξε την ίδια του την καρδιά και κατέστρεψε τις ζωές τους. «Είναι εδώ για να πληρώσει», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος 14χρονου στα Κάτω Πατήσια: Ήταν θύμα άγριο bullying, σύμφωνα με τους συμμαθητές του

Δίκη Φιλιππίδη: Ξέσπασε σε λυγμούς η δεύτερη καταγγέλλουσα – Πώς έγινε η γνωριμία

Αλεξανδρούπολη: Φριχτός θάνατος για άστεγο – Εγκλωβίστηκε σε κάδο πολτοποίησης απορριμμάτων (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31