search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:37
MENU CLOSE

Μπορέλ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

16.05.2022 21:28
borrell_new

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ για αυτόν τον σκοπό σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση αμβλύνει τη στάση της στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς ενημέρωσε ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Επιτροπή έστειλε την Παρασκευή στα κράτη – μέλη τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της για το θέμα.

Οι επικαιροποιημένες συστάσεις αναφέρουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια σαφή δήλωση ότι θεωρούν εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις τους μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «δεν εμποδίζουν οικονομικές οντότητες να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που προβλέπονται βάσει συμβολαίων για την προμήθεια φυσικού αερίου, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις».

Επιπλέον αναφέρεται ότι «οι πάροχοι θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων και να θεωρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα, όπως προβλέπουν οι υπάρχουσες συμβάσεις».

Eνώ η οδηγία δεν εμποδίζει τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank και τους επιτρέπει να αγοράσουν φυσικό αέριο σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, η Επιτροπή δεν διευκρινίζει το εάν είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς η ύπαρξη λογαριασμού και σε ρούβλια, σύμφωνα με το διάταγμα Πούτιν, που προβλέπει το άνοιγμα ενός διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια όπως προβλέπεται από τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ και στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ο Τζέικ Ντάνιελς έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής που αποκαλύπτει ότι είναι gay (Video)

«Βόμβα» Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ελιζαμπέτ Μπορν: Αυτή είναι η νέα πρωθυπουργός που όρισε ο Μακρόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:37