search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:01
MENU CLOSE

Παπαδημούλης στο topontiki.gr: Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία εύλογες, αλλά πλήττουν σφοδρά και την ευρωπαϊκή οικονομία

17.05.2022 06:00
papadimoulis_new

Για το έλλειμμα μιας ενιαίας στάσης της ΕΕ με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, μιλά στο pontiki.gr ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαδημούλης, βασική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ενώ οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία είναι μεν εύλογες ωστόσο βλάπτουν και την ευρωπαϊκή οικονομία δίχως κάποιο άμεσο αποτέλεσμα στη σύγκρουση.

Ο κ. Παπαδημούλης μιλά για το πώς η πανδημία του κορωνοϊού διεύρυνε το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ ενώ τάσσεται σαφώς υπέρ της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, καθώς όπως υποστηρίζει, η ΕΕ με την υπάρχουσα δομή που έχει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλάει ακόμη για την κατάργηση του βέτο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις ενώ σχετικά με τη δράση της FRONTEX στο Αιγαίο κάνει λόγο για μεγάλες και δεδομένες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και του Πρωθυπουργού και ζητούνται άμεσα εξηγήσεις.

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης σχολιάζει την εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και διατυπώνει την άποψή του για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια για την επίτευξη μιας κυβέρνησης με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Παπαδημούλη:

  • Κε Παπαδημούλη, μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει συμφωνήσει στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου. Πού οφείλονται οι αντιρρήσεις, είναι η στάση του μπλοκ ενιαία ή το ζήτημα αυτό αποκαλύπτει υπάρχουσες «ρωγμές» που τώρα αναδεικνύονται;

Δυστυχώς απέχουμε πολύ από μια ενωμένη Ευρώπη με κοινή και σαφή εξωτερική πολιτική. Ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται ικανός να εναρμονίσει τα διαφορετικά συμφέροντα, μιας και ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών λειτουργεί αποτρεπτικά.

Με τον πόλεμο να μαίνεται για σχεδόν τρεις μήνες, η βασική πρόκληση εξακολουθεί να παραμένει η άμεση κατάπαυση του πυρός, η αποκλιμάκωση και η ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. Η εμπειρία και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κυρώσεις, παρότι είναι εύλογες, πλήττουν σφοδρά και την ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς να φέρνουν ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. Η ευρωπαϊκή ηγεσία πρέπει να θέσει στην προτεραιότητά της την ανάληψη συντονισμένων πρωτοβουλιών για τον ταχύτερο τερματισμό του πολέμου. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών λαών και αυτό απαιτεί και η κοινή λογική.

  • Σε ομιλία του στο Στρασβούργο ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για την ανάγκη μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών συνθηκών. Σε ποιες αναφέρεται; Εσείς πως θα βλέπατε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως βοηθητικό στη λειτουργία της ΕΕ;

Από την οικονομική κρίση του 2008 και μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας, υπήρξε μια μακρά περίοδος θεσμικής στασιμότητας. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε μια defacto υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε βάρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διολίσθησε πιο κοντά στις θέσεις του Συμβουλίου. Έτσι διευρύνθηκε το δημοκρατικό έλλειμμα της Ένωσης, αλλά και περιορίστηκε η πρόοδος σε διάφορους τομείς διαμόρφωσης και άσκησης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια πιο δημοκρατική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη. Που θα είναι επαρκώς εφοδιασμένη με τα κατάλληλα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία για να αντιμετωπίζει τις κρίσεις που προκαλούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία. Η ΕΕ με τη σημερινή δομή, ως “κάτι λίγο παραπάνω από μία κοινή αγορά”, δεν το μπορεί. Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ταχύτερα βήματα προκειμένου να διαμορφώσουμε με όραμα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Ενεργοποιώντας, όπου κρίνεται απαραίτητο, την διαδικασία αναθεώρησης των Συνθηκών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Γιατί η Κομισιόν επιδιώκει την κατάργηση του βέτο και της ομοφωνίας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις; Θα μπορούσε να τεθεί το ζήτημα της δημοκρατικότητας έναντι της ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων;

Στον σημερινό κόσμο των νέων και διαρκών κρίσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να «ξεκολλήσει από την πεπατημένη» και την λογική του «business as usual». Να συμβαδίσει με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των καιρών. Να επιδιώξει την βαθύτερη πολιτική ενοποίηση.

Για να σταματήσει επιτέλους η ΕΕ να είναι όμηρος του κάθε Κατσίνσκι και Όρμπαν. Εξαιρώντας φυσικά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, όπου πρέπει να διατηρηθεί η ομοφωνία, η λίστα των θεμάτων που ψηφίζονται με διευρυμένη, αυξημένη πλειοψηφία -και όχι με ομοφωνία- στο Συμβούλιο πρέπει να διευρυνθεί. Αυτή είναι η θέση που υποστηρίζουν τόσο η μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την πολιτική απόφαση του 3ου του Συνεδρίου.

  • Τι γίνεται με την Frontex μετά την παραίτηση του επικεφαλής της και το «πάγωμα» του προϋπολογισμού της; Υπάρχει διάσταση απόψεων για τη δράση της κι αν ναι μεταξύ ποιων δυνάμεων;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία – 492 ψήφους υπέρ, 145 κατά, 8 αποχές- να απαλλάξει την Frontex από τη διαδικασία εξέτασης του προϋπολογισμού για το 2020. Το πράσινο φως για τη συνέχιση της ροής της χρηματοδότησης προς την υπηρεσία ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων θα δοθεί μόνο και εφόσον αποσαφηνιστεί πλήρως ο ρόλος της στις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή απώθησης εκατοντάδων προσφύγων στο Αιγαίο και στη μεθοδευμένη απόπειρα παραπλάνησης και συγκάλυψης των παραβιάσεων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Μέχρι το προσεχές φθινόπωρο, η Frontex οφείλει να δείξει έμπρακτα ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις έως τώρα συστάσεις και αναφορές. Αλλά κυρίως να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με την έρευνα-κόλαφο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για τα περιστατικά παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών, η οποία εξανάγκασε σε παραίτηση τον κ. Λεζερί, μέχρι πρότινος επικεφαλής της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Η τακτική των παράνομων pushbacks του κ. Μηταράκη δεν μπορεί πλέον να συγκαλυφθεί από την κυβερνητική προπαγάνδα της ΝΔ. Οι ευθύνες είναι μεγάλες, δεδομένες και ζητούνται σαφείς και άμεσες εξηγήσεις. Υπό το βάρος των αποκαλύψεων, της διεθνούς κατακραυγής και των αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η αρμόδια πολιτική ηγεσία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μπορούν άλλο να κωφεύουν και να σιωπούν.

  • Με αφορμή την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 15/5, θα ήθελα ένα σχόλιο για το μέλλον και την κατεύθυνση του κόμματος.

Στις 15 Μαΐου κάναμε ένα σημαντικό θετικό βήμα. Τώρα η εκλεγμένη μας ηγεσία, Πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή, αλλά και όλοι μας, αναμετριόμαστε με τον βασικό μας στόχο. Την νίκη και την πρωτιά στις εκλογές για να έχουμε τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της κυβερνητικής λύσης που θα προκύψει.

Για να κερδίσουμε πρέπει να πείσουμε ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πολύ καλύτερη για την χώρα, την κοινωνία και την πλειοψηφία των πολιτών από την σημερινή.

Για να το πετύχουμε χρειάζεται πολλή δουλειά, σοβαρότητα και συλλογικότητα. Πιο συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, ανανέωση του πολιτικού μας λόγου και της ηγετικής ομάδας.

Βελτίωση της δημόσιας εικόνας και της επικοινωνίας μας. Δημιουργική υποδοχή και αξιοποίηση του κόσμου που έσπευσε στις κάλπες της 15ης Μαΐου.

Αισιοδοξία Ναι, Αυτοπεποίθηση Ναι, Επανάπαυση όμως Όχι! Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε!

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο Georgetown University: Τα παζάρια της Τουρκίας θα γυρίσουν μπούμερανγκ

Τι λένε στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Σε ρυθμούς συνεδρίου το κόμμα

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμόγελα για τον υπερδιπλασιασμό των μελών – Τι πέτυχε ο Τσίπρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:55