search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:59
MENU CLOSE

Οι φόβοι για ύφεση «γκρεμίζουν» τις αγορές

19.05.2022 18:20
wallstreet-new-01
© Eurokinissi

Στο κόκκινο κινούνται οι αγορές και την Πέμπτη, με τη Wall Street να σημειώνει νέες απώλειες, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν το ξεπούλημα υπό τους φόβους ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Την Τετάρτη ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1.100 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2020. Ο S&P 500 κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειές του από τον Ιούνιο του 2020, κοντά στο 4%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 4,7%.

Ο S&P 500 υποχωρεί ξανά την Πέμπτη 0,67% και βρίσκεται ένα βήμα πριν την bear market, την πρώτη της από το sell-off της πανδημίας του Μαρτίου του 2020. Ο Dow Jones χάνει 364 μονάδες, ή 1,16%, ενώ ο Nasdaq έχει μικρά κέρδη 0,17%.

«Η κύρια λύση για τους επενδυτές είναι να προετοιμαστούν για μια εκτεταμένη αστάθεια», δήλωσε ο Greg Bassuk, CEO της AXS Investments. «Πιστεύουμε ότι η αστάθεια θα είναι το νέο αφήγημα για το υπόλοιπο του δεύτερου τριμήνου και για το υπόλοιπο του 2022».

Αυτές οι απώλειες οφείλονται εν μέρει στις τριμηνιαίες εκθέσεις της Target και της Walmart που ανακοίνωσαν υψηλότερο κόστος καυσίμων και συγκρατημένη ζήτηση που έπληξαν τα αποτελέσματα εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών. Ακόμη και μετά από πτώση 24% την Τετάρτη, οι μετοχές της Target υποχώρησαν και πάλι την Πέμπτη κατά 2%.

«Το απότομο ξεπούλημα σε αυτές τις εταιρείες δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν τελικά αντίκτυπο στα κέρδη», δήλωσε ο Maneesh S. Deshpande, επικεφαλής στρατηγικής στη Barclays. Η Cisco ήταν η πιο πρόσφατη μεγάλη εταιρεία που σημείωσε βουτιά στα αποτελέσματα με τον τεχνολογικό κλάδο να υποχωρεί κατά 13% την Πέμπτη. Η Cisco δήλωσε ότι τα τριμηνιαία έσοδα υπολείπονταν των προσδοκιών των αναλυτών και προειδοποίησε ότι τα έσοδα θα απογοητεύσουν το τρέχον τρίμηνο.

Οι μετοχές δέχονται πιέσεις όλο το χρόνο με τους επενδυτές να απομακρύνονται πρώτα από μετοχές του τεχνολογικού κλάδου υψηλής αξίας με μικρά κέρδη. Ωστόσο, το sell-off έχει εξαπλωθεί από τότε σε περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και του λιανικού εμπορίου, καθώς οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση τρόμαξαν τους επενδυτές.

«Το ζήτημα τώρα είναι ότι πραγματικά δεν μπορείς να κρυφτείς πουθενά», έγραψε ο Jonathan Krinsky της BTIG.

Αρκετοί αναλυτές στρατηγικής της Wall Street εξέδωσαν κάποιες ζοφερές προβλέψεις για τις μετοχές σε περίπτωση που οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε σε συνέδριο της Wall Street Journal την Τρίτη ότι «δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός» σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.

Στην Ευρώπη, την ώρα που τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνουν ότι τα «γεράκια» παίρνουν το πάνω χέρι, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη η απόσυρση των έκτακτων μέτρων να γίνει σταδιακά. Παράλληλα, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν ότι τα επονομαζόμενα γεράκια κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στις συζητήσεις. Επομένως το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι αν η ΕΚΤ αυξήσει τον Ιούλιο τα επιτόκια της αλλά αν η αύξηση αυτή θα είναι 0,25% ή 0,5%.

Την ίδια ώρα, το χρηματιστήριο στη Φραγκφούρτη υποχωρεί 1,7%, έχοντας χάσει 14,% το τελευταίο εξάμηνο και το Παρίσι να καταγράφει ζημιές 1,97%. Στο κόκκινο και το ελληνικό χρηματιστήριο, που κράτησε τις 850 μονάδες, ωστόσο άνοδο πάνω από 3% καταγράφει το bitcoin, που παραμένει βέβεια κάτω από τα 30 δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΑ: Μπαράζ πληρωμών στις 30/5 – Ποια επιδόματα θα καταβληθούν

Νέο ξεπούλημα στη Wall Street φέρνει ο φόβος του στασιμοπληθωρισμού

Τουρισμός για Όλους: Αυξάνεται η επιδότηση μέσω ψηφιακής κάρτας – Πόσα χρήματα θα λάβουν οι 200.000 δικαιούχοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:54