search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:19
MENU CLOSE

Όλα έτοιμα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2230
19/5/2022
20.05.2022 06:00
ANDROULAKIS_195

Το πολιτικό του στίγμα θέλει να αποτυπώσει στο μεγάλο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το τριήμερο 20 με 22 Μαΐου, στο κλειστό του Tae Kwon Do, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να «βάλει την κοινωνία στο προσκήνιο», όπως είναι και το σύνθημα του συνεδρίου, το οποίο θα έχει χαρακτήρα ανανεωτικό, προγραμματικό, ενωτικό, ενώ θα εκλεγεί και η νέα Κεντρική Επιτροπή.

Ομιλία Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ετοιμάζει από τη Δευτέρα την ομιλία του, η οποία θα έχει μεγάλη αναφορά στο παρελθόν και τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει το κόμμα στη χώρα. «Όλα όσα έχει προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στη Μεταπολίτευση», όπως σημειώνουν μιλώντας στο «Π» συνεργάτες του.

Επιπλέον η ομιλία θα έχει σημαντικό ιδεολογικό βάθος. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η συχνή του αναφορά στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Θα σταθεί στις προτάσεις που έχει ήδη κάνει για την ενεργειακή κρίση, την κοινωνική κατοικία αλλά και τη στάση του για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Θα υπάρξει επίσης αναφορά στους πολιτικούς του αντιπάλους. Από τη μία θα είναι ο «ελιτισμός» του Κυριάκου Μητσοτάκη και από την άλλη ο «λαϊκισμός» του Αλέξη Τσίπρα. Σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό ακροατήριο θα κινηθεί σε τόνους ενότητας και ανανέωσης.

Κεντρική Επιτροπή

Στο συνέδριο θα εκλεγεί από τους 6.000 συνέδρους η νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία όλα δείχνουν ότι θα αριθμεί συνολικά 300 μέλη. Οι υποψήφιοι θα ξεπεράσουν σίγουρα τους 1.000, καθώς η διάθεση για συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες είναι έντονη.

Πάντως, δεν θα είναι ένα συνέδριο σαρωτικό. Δηλαδή, παρότι ο Ανδρουλάκης έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε μεγάλες αλλαγές του καταστατικού (όπως είχε γράψει το «Π» σε προηγούμενα φύλλα, υπήρξε η σκέψη ο γραμματέας να μπορεί και να είναι υποψήφιος βουλευτής, κάτι που δεν προβλέπεται στο υπάρχων), αυτό δεν θα γίνει. Ο Ανδρουλάκης σε αυτή τη φάση δεν θέλει να δημιουργήσει κανέναν εσωτερικό τριγμό. Γνωρίζει άλλωστε πως η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής θα έχει το αποτύπωμά του.

Πέρα από την ηλικιακή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πετύχει και την πολιτική ανανέωση. Έχοντας αυτήν τη δημοσκοπική εικόνα από τη μία και τη μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες από την άλλη – όπως είναι φυσικό –, δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Οι ομιλίες

Τεράστιο ενδιαφέρον έχουν τα πρόσωπα που θα πάρουν τον λόγο στο βήμα του συνεδρίου. Η έκπληξη έρχεται στο πρόσωπο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος όχι μόνο θα δώσει το «παρών», αλλά θα βρεθεί και στο βήμα το Σάββατο.

Την Παρασκευή, λίγο μετά την προεδρική ομιλία, θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός αγκαλιάζει όλες τις παρεμβάσεις του Ανδρουλάκη, ενώ σε συνομιλητές του λέει ότι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος. Όσον αφορά τα πρόσωπα από τη διεύρυνση που κάνει ο χώρος, τον λόγο θα πάρει ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Προγραμματικό συνέδριο

Το συνέδριο θα έχει πολύ έντονο προγραμματικό χαρακτήρα, καθώς θα υπάρχουν πολλές θεματικές ενότητες και workshops. Ένα από τα αντικείμενα συζήτησης θα είναι η κοινωνική κατοικία, θέμα που έχει εισαγάγει ο ίδιος ο Ανδρουλάκης μετά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Στο συγκεκριμένο τραπέζι για το κοινωνικό κράτος θα συμμετέχει και η αρμόδια για την κοινωνική στέγαση υφυπουργός της Πορτογαλίας, που θα έρθει στην Αθήνα για το συνέδριο του κόμματος. Ένα δεύτερο τραπέζι συζήτησης θα αφορά το ταμείο ανάκαμψης και το τρίτο τους θεσμούς και θέματα δημοκρατίας. Σε αυτές τις θεματικές θα παρεμβαίνουν επιστήμονες, τεχνοκράτες και εξειδικευμένοι ειδικοί.

Ήλιος παντού

Οι σημαίες του ΠΑΣΟΚ, το έμβλημα που θα παρουσιαστεί και τα μηνύματα θα έχουν πολλή γεύση από το παρελθόν. Οι διοργανωτές έχουν δημιουργήσει μία δυνατή εξέδρα για τους ομιλητές και σ’ αυτήν θα προβάλλονται και θα παρουσιάζονται τα συνθήματα του κόμματος, τα μηνύματα και οι θέσεις. Όπως είναι φυσικό, θα απευθύνουν χαιρετισμό και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Την ίδια ώρα θα τρέχουν live μεταδόσεις του συνεδρίου στα social media του κόμματος.

Πολλές είναι επίσης και οι δράσεις που έχει αναλάβει η Νεολαία του κόμματος. Backstage φωτογραφίες και βίντεο, social media, live συζητήσεις με δημοσιογράφους. Το άνοιγμα που επιχειρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη νεολαία είναι έντονο και το επιζητά συνεχώς. Γι’ αυτό άλλωστε μέσω της διαδικτυακής επικοινωνίας θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τις νέες ηλικίες.

Ο Ανδρουλάκης αντιγράφει πρακτικές που εφαρμόζουν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη για να υπάρξει μεγαλύτερη απήχηση στις νεότερες ηλικίες. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η δυναμική που έχει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στο Instagram. Έξυπνες ατάκες, ωραία memes και πετυχημένα βίντεο είναι το κύριο χαρακτηριστικό της επιτυχίας τους.

Το συνέδριο θα ανοίξει με δύο σημαντικά βίντεο. Το πρώτο θα είναι ένα ιστορικό χρονολόγιο με την πορεία του κόμματος. Θα υπάρξει και ένα δεύτερο, το οποίο θα είναι αφιέρωμα στην αείμνηστη Φώφη Γεννήματα. Στιγμές από τις ομιλίες της, τις παρεμβάσεις της, αλλά και φωτογραφίες που θα δούμε για πρώτη φορά.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυριαρχία Τσίπρα και οι στόχοι της επόμενης μέρας

Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα

ΠΑΣΟΚ: Ο Πέτρος Ευθυμίου θα είναι ο Πρόεδρος του Συνεδρίου – Το παρασκήνιο της απόφασης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:16