search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:03
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας για ΕΣΥ: «Χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το στηρίξει με 3 δισ. την επόμενη τριετία » (Photos/Video)

07.06.2022 15:18
alexis_new

Στο βήμα του συνεδρίου «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας όπου αναφέρθηκε στην πανδημία, το ΕΣΥ, αλλά και το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας.

«Η πανδημία ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις σε παγκόσμια κλίμακα και φυσικά στην Ελλάδα, που τα μνημονιακά χρόνια υπήρχε αφαίμαξη» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας, τόνισε τα εξής: «Είμαι έτοιμος, πιστεύω ότι η χώρα δεινοπάθησε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις, που ήταν τόσο αυτοδύναμες που τη δύναμή τους την έκαναν βάρος στον λαό».  

Για την κυβερνητική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο σημείωσε ειδικότερα: «Τότε δεν καλοπεράσαμε ούτως ή άλλως. Καταφέραμε όμως να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Εμείς είχαμε μία κυβέρνηση με έναν εταίρο που σε κρίσιμα θέματα ιδεολογικής συνοχής είχαμε μεγάλες αντιθέσεις».

Για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η «εικόνα δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Η κλιμάκωση αποτυπώνει και τη στρατηγική αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής. Προφανώς την ευθύνη την έχει η τουρκική πλευρά, η οποία βρίσκεται σε οικονομική δίνη και θέλει να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας. Όμως αυτή η ένταση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ατύχημα. Πρώτη φορά έχουμε αυτή την ένταση με τους συμμάχους μας να λένε Βρείτε τα. Αν κάτι συμβεί ο μη γένοιτο, θα είμαστε μόνοι μας».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο τόνισε: «Από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει ένας διαρκής εκβιασμός προς ΗΠΑ για να έχει τα μεγαλύτερα οφέλη. Άρα η στρατηγική της Τουρκίας είναι μελετημένη και δεν έχει να κάνει με την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ζητάμε από τους συμμάχους μας να μιλήσουν καθαρά για όσα λέει η Τουρκία για αποστρατιωτικοποίηση νησιών. Να τα δίνουμε όλα και αυτοί να λένε βρείτε τα, αυτό δεν είναι συμμαχία».

Aσκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τα εξής: «Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε με τους δραματικούς δείκτες. Ήμασταν, είμαστε από τις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη στους σκληρούς δείκτες. Χάσαμε 30.000 συμπολίτες μας».

Μίλησε, δε, για ένα μεγάλο πάρτι διασπάθισης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας. «Μία από τις αιτίες που χρεοκόπησε η χώρα ήταν και αυτό. Από εκεί και πέρα όμως η πανδημία έδειξε σε όλο τον κόσμο την αξία των δημόσιων συστημάτων. Όλοι προστρέχαμε στο δημόσιο σύστημα για να σωθουμε, φτωχοί και πλούσιοι. Πρέπει να πάμε σε λελογισμένη αύξηση των δαπανών, αλλά δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται ολιστικός σχεδιασμός» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας.

«Το ΕΣΥ χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση» πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία τόνισε ότι δεν περιλαμβάνει μια ακραία αύξηση των δαπανών αλλά τη στήριξη του με 3 δισ. την επόμενη τριετία προκειμένου να υπάρξει αντιστοίχιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Αν ερχόμουν και σας έλεγα ότι πρέπει να δώσουμε 3 δισ. για αμυντικές δαπάνες δεν θα μου λέγατε “πού τα βρήκες τα λεφτά”. Γιατί όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία πάντοτε υπάρχει αυτή η ερώτηση;», διερωτήθηκε.

Όπως ανέφερε, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων προλήψεων και ανακατανομής πόρων προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για τους νέους γιατρούς να παραμείνουν στο ΕΣΥ αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, όπως και στη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας και του ατομικού φακέλου ασθενούς και στην πρόληψη.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της προηγούμενης κυβέρνησης. «Ο νόμος “Κατρούγκαλου” είναι από τους πιο παρεξηγημένους νόμους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως ήταν «αδιαμφισβήτητο» το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ήταν «μη βιώσιμο» και θα έπρεπε αργά ή γρήγορα να αναθεωρηθεί, «ανεξαρτήτως τρόικας».

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο νόμος αυτός ήταν «απόλυτα διαφανής» και διακρινόταν από δικαιοσύνη στο μοίρασμα των βαρών και των ωφελειών, ενώ προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που «έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες».

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι κάποιες «μικρές αλλά σημαντικές αβαρίες» που αφορούσαν τη μεσαία κυρίως τάξη έγιναν υπό την πίεση της τρόικας και διορθώθηκαν μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Υπογράμμισε, ότι το ασφαλιστικό σύστημα θεωρείται πλέον βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση ότι «φορτώνει στη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού», μια άλλη “αντίληψη” που έχει για το πώς πρέπει να είναι το ασφαλιστικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης

Θετική στον κορωνοϊό η Αναλένα Μπέρμποκ: Ακυρώθηκαν τα ταξίδια της σε Αθήνα και Άγκυρα

Γιώργος Τράγκας: Αποποιείται την κληρονομιά ο ένας από τους δύο γιους του – «Παντελώς ανυπόστατα τα περί αμύθητης περιουσίας» (video)

«H πόλη της Ελλάδας που δεν θα μετακόμιζα ποτέ»: «Γλέντι» στο Twitter με τις απαντήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:00