search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:48
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Το ΝΑΤΟ τροφοδοτεί τις τουρκικές διεκδικήσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2234
16/6/2022
17.06.2022 06:00
kke new

Αποπροσανατολιστική θεωρεί το ΚΚΕ τη συζήτηση για το πότε θα γίνουν εκλογές και για τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας υπό το σκεπτικό ότι αυτά είναι ενταγμένα στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο της καπιταλιστικής διαχείρισης. Με αφορμή, ειδικότερα, τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ και τη σχετική αναφορά του πως «πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές, αλλά θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», που τροφοδότησε τη σχετική σεναριολογία, το ΚΚΕ σχολίασε, δείχνοντας ότι απέχει απ’ αυτή τη συζήτηση, πως «ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να ασχολείται με τους ‘‘χρησμούς της Πυθίας’’ για το πότε θα κάνει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης ή για το ποια θα είναι τα κυβερνητικά σενάρια που εξυφαίνονται στο πλαίσιο του σημερινού αδιέξοδου και αντιλαϊκού δρόμου». Η λύση υπέρ του λαού, για το σήμερα και το αύριο, συμπληρώνει, «βρίσκεται έξω από αυτό το πλαίσιο, με οργάνωση του αγώνα και συμπόρευση με το ΚΚΕ για να μπουν πραγματικά στο επίκεντρο οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Στο ίδιο σχόλιό του για τη συνέντευξη το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ χαρακτηρίζει «προκλητική» την τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδίδει όλα τα μεγάλα προβλήματα σε εξωγενείς παράγοντες, «σαν να “έπεσαν από τον ουρανό” ή σαν να ξεκίνησαν με τον πόλεμο, μόνο και μόνο για να αποκρύψει τις κύριες αιτίες και να μείνει στο απυρόβλητο ο βάρβαρος καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το ΚΚΕ σημειώνει πως όχι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απέδωσε «στα εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν», αλλά έφτασε στο σημείο «να καθησυχάζει τον ελληνικό λαό, επικαλούμενος τους “ισχυρούς συμμάχους” της χώρας, όταν μόλις λίγες ώρες πριν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ τηρούσε τη γνωστή στάση των “ίσων αποστάσεων”, τροφοδοτώντας τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους».

Ουσιαστικά, το ΚΚΕ λέει εδώ και καιρό ότι η γραμμή των «ίσων αποστάσεων» υποκρύπτει την ενίσχυση του τουρκικού παράγοντα και των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και επισημαίνει επανειλημμένως τα περί «ΝΑΤΟϊκού εδάφους» που δείχνουν ότι η βορειοατλαντική Συμμαχία θεωρεί την ευρύτερη περιοχή ως ενιαίο ΝΑΤΟϊκό χώρο.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση για τη συνέντευξη Στόλτενμπεργκ στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, με την οποία προτρέπει Ελλάδα και Τουρκία «να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης», το γραφείο Τύπου του Περισσού υπογραμμίζει ότι δηλώσεις «ίσων αποστάσεων» όπως αυτή τροφοδοτούν τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους. Σημειώνει επίσης ότι τέτοιες δηλώσεις συνιστούν μια ακόμη απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ ουσιαστικά:

  • δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, θεωρώντας αυτές τις περιοχές ως ενιαίο ΝΑΤΟϊκό επιχειρησιακό χώρο,
  • διεξάγει ένα πολύπλευρο παζάρι με την Τουρκία, την οποία αντιμετωπίζει ως βασικό στρατηγικό εταίρο,
  • και κυρίως ότι το ΝΑΤΟ, το οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαχρονικά αναγορεύσει σε εγγυητή και παράγοντα σταθερότητας, αποτελεί τη νούμερο ένα απειλή για τους λαούς και τον βασικό παράγοντα ενθάρρυνσης της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Σφυροκόπημα για ΛΑΡΚΟ

Ψηλά ανέβασε το ΚΚΕ τους τόνους και για το θέμα της ΛΑΡΚΟ με αφορμή την τροπολογία που προώθησε η κυβέρνηση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στο νομοσχέδιο για το ΤΧΣ, και η οποία προβλέπει ομαδικές απολύσεις ώστε η επιχείρηση να κλείσει ώς το τέλος Αυγούστου και στη συνέχεια να παραδοθεί στον νέο ιδιοκτήτη. Την Τρίτη στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επιχείρησε σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης για το θέμα – κι ενώ εκτός Βουλής ήταν συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι πραγματοποιώντας διαμαρτυρία με στήριξη δεκάδων σωματείων. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε αφενός την κυβέρνηση να πάρει πίσω το «έκτρωμα», αφετέρου υπογράμμισε πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αφήσει να περάσει η τροπολογία στα μουλωχτά, εξού και κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία (η οποία στηρίχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης): «Δεν θα σας επιτρέψουμε να ψηφίσετε στα μουλωχτά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συνηθίζετε, μια τροπολογία, η οποία προβλέπει τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό εκκαθαριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων των εργαζομένων. Με δυο λόγια, τους πετάτε στον δρόμο για να σταματήσει η λειτουργία της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο και έτσι να την παραδώσετε ‘‘καθαρή’’ από εργαζόμενους στον νέο επενδυτή». Αναφέρθηκε αναλυτικά στις μεθοδεύσεις αλλά και τους εκβιασμούς, τις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι και τη συκοφάντηση του αγώνα τους, στα επιχειρήματά τους τα οποία, όπως είπε, έχουν ξεσκεπάσει τα κυβερνητικά επιχειρήματα ότι δήθεν η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη, καταφέρθηκε κατά των υπουργών Σταϊκούρα, Χατζηδάκη και Σκρέκα, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το «έγκλημα», αλλά και εναντίον των βουλευτών Φθιώτιδας Οικονόμου, Κοτρωνιά και Χειμάρα.

Πέρα από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζομένων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στη βιωσιμότητα και τις παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, αλλά και στη σχετική πρόταση που έχει παρουσιάσει το ΚΚΕ.

Μιλάμε για «έγκλημα», είπε μεταξύ άλλων, γιατί «η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ε.Ε. που έχει στο υπέδαφος νικελιούχα μεταλλεύματα με κοβάλτιο, γεγονός που τα κάνει δυσεύρετα σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ανοξείδωτου χάλυβα σε όλο τον κόσμο είναι πελάτες της ΛΑΡΚΟ», ενώ επίσης «στη χώρα μας και στη ΛΑΡΚΟ έχουν γίνει συγκεκριμένα πειράματα, με επιτυχία, για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, καθαρού νικελίου και σε ικανοποιητικό επίπεδο πείραμα νικελίου με τη μορφή της υδρομεταλλουργίας». Αυτά μόνο φτάνουν, τόνισε, «για να καταλάβει κανείς τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η ΛΑΡΚΟ, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική προετοιμασία με ορίζοντα το φθινόπωρο

Στοχεύοντας στο… Κέντρο: Ο Μητσοτάκης περιέγραψε την προεκλογική στρατηγική του

Το τζίνι του στρατηγού Ακάρ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:47