search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:40
MENU CLOSE

Λέσβος: Η πρώτη καταδίκη για κακοποίηση για παστουρωμένο άλογο

17.06.2022 13:53
alogo-pastourwma

Μια ιστορική μέρα για την προστασία των ζώων στη Λέσβο, μετά τη δικαστική απόφαση που καταδίκασε ιδιοκτήτη αλόγου για κακοποίηση και παστούρωμα.

Όπως αναφέρει η Κιβωτός Μυτιλήνης, «σήμερα, 16 Ιουνίου 2022 είναι άλλη μια ιστορική ημέρα για την προστασία των ζώων στη Λέσβο. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης καταδίκασε ιδιοκτήτη αλόγου από την Πέτρα Λέσβου σε 6 μήνες φυλάκιση (με αναστολή) για την παθητική κακοποίηση του αλόγου του το οποίο το 2019 βρισκόταν μέσα σε ένα χωράφι στην Πέτρα Λέσβου με τα πόδια του δεμένα («παστουρωμένα») με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κινηθεί φυσιολογικά.

Η καταδίκη αυτή οφείλεται σε μία σπουδαία κυρία, επισκέπτρια του νησιού μας, η οποία μόλις αντίκρυσε το ζώο πήγε κατευθείαν στο Αστυνομικό Τμήμα και έκανε την καταγγελία, χωρίς να αναρωτηθεί αν «θα μπλέξει», αν θα «χαλάσει τις διακοπές της», αν θα πρέπει να πάρει τηλέφωνο τη φιλοζωική για να «ασχοληθείτε εσείς», και σήμερα ταξίδεψε από την Αθήνα για να καταθέσει στη δίκη. Είμαστε ευγνώμονες που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι ανάμεσά μας και ας είναι οι ενέργειές της παραδειγμα για όλους μας εδώ στην Λέσβο.»

Τι προβλέπει ο νόμος

Σημειώνεται ότι ο νόμος 4830/2021 προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα αλλά και ποινές φυλάκισης για την κακοποίηση ζώων και το παστούρωμα.

Ο νόμος, που τέθηκε σε ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου 2021 και δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. , στην παράγραφο 1, άρθρο 24, απαγορεύει το παστούρωμα όλων των ζώων, κρίνοντας αυτήν την πρακτική ως κακοποίηση.

Πέραν της ποινικής δίωξης που μπορεί να ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος, ανάλογα με την κακοποίηση και τη δικαστική απόφαση, ο νόμος προβλέπει διοικητικό πρόστιμο για το παστούρωμα από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

Τι είναι το παστούρωμα

Ως παστούρωμα (ή μπαστούρωμα ή περδούκλωμα ή περδούκλι) ορίζεται το δέσιμο μελών των ζώων προκειμένου να μη μπορούν να μετακινηθούν μακριά.

Συνήθως δένονται τα πόδια του ζώου μεταξύ τους – ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα- αλλά δεν είναι λίγες φορές που δένεται το κεφάλι του ζώου με τα πόδια του.

Όπως είναι προφανές, τα ζώα υφίστανται σωματική κακοποίηση καθώς είναι αναγκασμένα να περνούν τη ζωή τους με παραμορφώσεις του μυοσκελετικού τους συστήματος.

Επιπλέον, κινδυνεύουν διαρκώς να πέσουν, να χτυπήσουν και να μη μπορούν να σηκωθούν ξανά, ενώ δεν μπορούν ούτε να κοιμηθούν σε φυσιολογική στάση.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Είχε 16 σκυλιά σε άθλιες συνθήκες – Συνελήφθη από την αστυνομία

Κρήτη: Πέταξε νεογέννητα γατάκια στα σκουπίδια – Του έβαλαν πρόστιμο 250.000 ευρώ (Video)

Τι πρέπει να ξέρεις πριν αποκτήσεις κατοικίδιο κουνέλι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32