search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:28
MENU CLOSE

Νέα Δημοκρατία: Θέλει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2234
16/6/2022
18.06.2022 06:00
mitsotakis- germanos ypoik76-new

Το αφήγημα της αυτοδυναμίας επαναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πολιτικό διάλογο, αναδεικνύοντας την ανάγκη ύπαρξης μιας σταθερής κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής.

Με αφορμή την ένταση που υπάρχει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να αναδείξουν τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Στην προώθηση αυτού του αφηγήματος βοηθάει προφανώς και το γεγονός ότι οι πολίτες αξιολογούν θετικά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές απειλές.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δομούν το αφήγημα της αυτοδυναμίας επάνω στη λογική ότι για την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων χρειάζονται γρήγορα και αποφασιστικά αντανακλαστικά, ενώ ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει λυμένα τα χέρια του.

«Φαντάζεστε να πρέπει να γίνει διαβούλευση για το πώς θα αντιμετωπιστεί μία αντίστοιχη κρίση στον Έβρο, σαν κι αυτή που αναχαιτίσαμε; Τι πρέπει να γίνει; Να γίνουν συνέδρια; Να γίνουν διαδικασίες ανοιχτές σε κάποια κόμματα, για να αποφασίσουν αν θα αντιδράσουν έτσι ή αλλιώς;» είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πρόσθεσε δε πως «η αυτοδυναμία δεν έχει να κάνει με στοιχεία ναρκισσιστικής διάστασης», αλλά με την πραγματική ανάγκη αντιμετώπισης των πολλαπλασιαζόμενων απειλών και προκλήσεων.
Παράλληλα και ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη διεμήνυσε ότι «η σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση εθνικών επιτυχιών. Αυτήν είχαμε και είμαι σίγουρος πως αυτή θα έχουμε και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές».

Δεν πιστεύει στις συνεργασίες

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι ο Μητσοτάκης δεν πίστευε και δεν πιστεύει στις συμμαχικές κυβερνήσεις. Ακόμα και όταν άφησε το παράθυρο ανοικτό για μετεκλογικές συνεργασίες – ρίχνοντας τα δίχτυα του στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ –, στην πραγματικότητα δεν το επιθυμούσε. Το έκανε για να δείξει ότι είναι ανοικτός σε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και στο να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

Το γεγονός ωστόσο ότι η αναφορά αυτή είχε ερμηνευθεί ως ένδειξη ηττοπάθειας από την πλειονότητα των κομματικών στελεχών της Ν.Δ. και των ψηφοφόρων τού κυβερνώντος κόμματος έκανε τους συνεργάτες τού πρωθυπουργού να σκέπτονται το πώς και πότε θα επανορθώσουν.

Φυσικά το σενάριο της αυτοδυναμίας από μόνο του δεν επαρκεί, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν και οι συνθήκες για να υλοποιηθεί. Οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν ότι, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην οικονομία, με την ακρίβεια να καλπάζει, τελικά το σενάριο αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα στις δεύτερες κάλπες, εφόσον η κυβέρνηση θα έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να μεγαλώσει την εκλογική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επικοινωνιακά το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες ότι την πιο δύσκολη στιγμή η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε ακυβερνησία, αν το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές.

Εκκρεμείς οι μικρομεσαίοι

Παράλληλα οι πληροφορίες λένε ότι πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξει ένα νέο, περιορισμένης έκτασης, πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών μετά το τέλος Ιουνίου, καθώς το οικονομικό επιτελείο κρατάει ισορροπίες για να μην διαταράξει την πορεία εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία και κυρίως για να μην προκαλέσει τις αγορές, ενόψει και της αύξησης των επιτοκίων.

Άλλωστε την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία θα αξιοποιήσει επικοινωνιακά το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους ότι, παρά τα όσα προβλήματα υπάρχουν εξαιτίας της αύξησης της τιμής της ενέργειας, η οικονομία της χώρας αντέχει.

Ακόμα ευελπιστούν ότι η επιστροφή μέχρι 600 ευρώ ως αναδρομικά από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα φέρει ικανοποίηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, ενώ προσδοκά η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου να λειτουργήσει κατευναστικά στους πολίτες που αγωνιούν για το κύμα της ακρίβειας στην ενέργεια.

Η κυβέρνηση προσβλέπει επίσης στην κατάρτιση ενός προγράμματος για φθηνή στέγαση των νέων – στους οποίους θέλει να ρίξει το βάρος της – καθώς όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται πολύ μακριά απ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα. Φυσικά το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί την επόμενη τετραετία, εάν και εφόσον επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία.

Από αυτές τις θετικές εκτιμήσεις λείπει ωστόσο μια βασική παράμετρος: ότι τα όποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση δεν αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι πολλές εξ αυτών δεν θα τα καταφέρουν και θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Οι εκπρόσωποι μάλιστα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν κρύβουν την προσδοκία τους ότι, στην περίπτωση που στηθούν κάλπες, ενδέχεται να χαριστεί ένα μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ θα υπάρξουν και ρυθμίσεις ελάφρυνσης των χρεών των επιχειρήσεων που σήμερα βρίσκονται στο μη περαιτέρω.
Με λίγα λόγια υποστηρίζουν ότι μόνο οι εκλογές θα τους σώσουν…

Διαβάστε επίσης:

Δικαίωση δημοσιογράφων για τη Novartis

Στοχεύοντας στο… Κέντρο: Ο Μητσοτάκης περιέγραψε την προεκλογική στρατηγική του

Το τζίνι του στρατηγού Ακάρ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:27