search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:08
MENU CLOSE

Πρόταση μομφής ετοιμάζει ο Μελανσόν – Καμία συμφωνία συνεργασίας των Ρεπουμπλικανών με τον Μακρόν

20.06.2022 17:20
melenchon-new

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής μετά την εξάλειψη της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας, με τους Γάλλους ψηφοφόρους να εγκαταλείπουν τον «αλαζονικό» ηγέτη τους και να επιλέγουν αντ ‘αυτού Λεπέν και Μελανσόν.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν θα πρέπει να τηρήσει την παράδοση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της νεοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία.

Η Μπορν «θα ηττηθεί», τόνισε.

Ο Μελανσόν είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι τα κόμματα που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία Nupes θα έπρεπε να σχηματίσουν από κοινού μία κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα ήταν η δεύτερη σε μέγεθος στην Εθνοσυνέλευση, μετά τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η πρόταση αυτή, εξήγησε, βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, ξεχωριστά η κοινοβουλευτική ομάδα του κάθε κόμματος (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές) θα είχε λιγότερα μέλη από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Ταυτόχρονα, ο Εμανουέλ Μακρόν εισέπραξε σήμερα ένα ηχηρό «όχι» από τους Ρεπουμπλικανούς καθώς απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συνασπιστούν με τους κεντρώους ή να συνάψουν κάποια συμφωνία συνεργασίας.

Εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι βουλευτές που συνεδρίασαν για να συζητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, είχαν ήδη απορρίψει μια συμφωνία συνεργασίας με τον Μακρόν. Οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι ίσως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέχουν στήριξη, κατά περίπτωση, στα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Κριστιάν Ζακόμπ επανέλαβε σήμερα ότι αντιτίθεται στη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας με τον Μακρόν. «Είχαμε μόλις τώρα μια συζήτηση και αυτό που σας λέω εδώ είναι η σχεδόν ομόφωνη θέση μας, που αντικατοπτρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία», είπε στους δημοσιογράφους, καθώς αποχωρούσε από τη συνεδρίαση.

Ο Μακρόν, ο οποίος μόλις πριν από δύο μήνες κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, έχει τώρα μπροστά του τα δύσκολα, αφού η συμμαχία του έχασε 105 έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί να επιβάλει την κεντρώα ατζέντα του.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και η αριστερή συμμαχία Nupes του Ζαν-Λικ Μελανσόν ήταν οι σημαντικότεροι νικητές στην ψηφοφορία της Κυριακής, η οποία αποφασίζει τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης των 577 εδρών.

Η αριστερή συμμαχία του Μελανσόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να υποβάλλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στις 5 Ιουλίου.

Η Nupes είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν έχει από μόνη της αρκετές ψήφους για να εγκριθεί η ψήφος δυσπιστίας και έχει λίγους συμμάχους σε ένα πολύ κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για τον Μακρόν, ο οποίος αναγκάστηκε να βασιστεί σε ψηφοφόρους σε όλο το φάσμα για να εμποδίσει τη Λεπέν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές πριν από δύο μήνες, εν μέσω της φθίνουσας δημοτικότητάς του.

Η Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι η εκπληκτική άνοδος του κόμματός της είναι μια «ιστορική νίκη» και ένα «σεισμικό γεγονός» στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Ο Μακρόν θα πρέπει τώρα να βασιστεί στην υποστήριξη του δεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος για να καλύψει το όριο των 289 εδρών για να περάσει νομοσχέδια στην Κάτω Βουλή.

Ενώ η αριστερά και η δεξιά εστίασαν στην κρίση διαβίωσης με εξαγγελίες για μείωση του κόστους των τροφίμων και του πετρελαίου αυξάνοντας παράλληλα τους κατώτατους μισθούς, ο Μακρόν αποξένωσε τους ψηφοφόρους μετά από πέντε χρόνια χαλάρωσης της προστασίας της εργασίας και περικοπή των επιδομάτων απασχόλησης.

Σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης το εκλογικό αποτέλεσμα: «Είναι ένα μήνυμα για την έλλειψη της βάσης και την αλαζονεία που έχουμε επιδείξει μερικές φορές».

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί τη Λιθουανία, διαμηνύει το Κίεβο

Τέξας: Η 11χρονη που έγινε εκατομμυριούχος – Ποια είναι η συνταγή της γιαγιάς για την λεμονάδα Be Sweet

Handelsblatt: 79 ευρώ η μερίδα καλαμαράκια στη Μύκονο – Φθηνότερη η Τουρκία από την Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 13:05