search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:12
MENU CLOSE

Καύσιμα με δελτίο στη Σρι Λάνκα – Mια ιστορία από τα… προσεχώς

29.06.2022 06:00
sri lanka – petrol

Απαγόρευση πωλήσεων καυσίμων σε οχήματα που θεωρείται ότι δεν εκτελούν κρίσιμης σημασίας δρομολόγια επέβαλε η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, καθώς η χώρα είναι βυθισμένη στην χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες καύσιμα θα παίρνουν μόνο τα λεωφορεία, τα τραίνα, τα ασθενοφόρα και τα φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα. Για να εξοικονομήσει καύσιμα η κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση βενζίνης και πετρελαίου σε ΙΧ, μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Τα σχολεία στα αστικά κέντρα κλείνουν και η κυβέρνηση επέβαλε εξ΄ αποστάσεως εργασία για αν μην χρειάζονται μετακινήσεις εργαζομένων.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για ένα γενναίο πακέτο σωτηρίας από τους διεθνείς πιστωτές, καθώς παλεύει να εξασφαλίσει ρευστότητα για να πληρώσει τις εισαγωγές βασικών αγαθών, όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Ο Μπαντούλα Γκουνεουαρντένα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Σρι Λάνκα «ουδέποτε άλλοτε στην ιστορία της έχει αντιμετωπίσει τόσο σοβαρή οικονομική κρίση».

Η κυβέρνηση έστειλε αντιπροσωπείες στους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας, όπως η Ρωσία και το Κατάρ, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει φθηνότερο πετρέλαιο.

Το κόστος των καυσίμων και οι συνέπειες της πανδημίας είναι οι βασικοί λόγοι που η Σρι Λάνκα έχει βυθιστεί στην οικονομική κρίση.  Η έλλειψη χρημάτων στα ταμεία του κράτους και η αδυναμία πληρωμής βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα φάρμακα, εκτόξευσε το κόστος διαβίωσης σε αβάσταχτο ύψος. Και οι κίνδυνοι είναι μπροστά: η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει μόνο 9.000 τόνους ντίζελ και 6.000 τόνους πετρελαίου για να καλύψει τις απολύτως βασικές ανάγκες για λίγες ημέρες.

«Κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουμε νέα αποθέματα, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Καντσάνα Ουιζεσεκάρα.

Πάντως οι περισσότεροι πολίτες δεν περίμεναν την κυβερνητική απαγόρευση για τα καύσιμα. Αδυνατώντας να πληρώσουν κλείδωσαν τα ΙΧ, κι όσοι αντέχουν τις τιμές έπρεπε να περιμένουν σε τεράστιες ουρές για λίγα λίτρα καυσίμου.

Τον λόγο έχουν πλέον το ΔΝΤ, που έστειλε αντιπροσωπεία στη Σρι Λάνκα, για να συζητήσει ένα δάνειο ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κυβέρνηση συζητά επίσης με την Ινδία και την Κίνα για στήριξη, τουλάχιστον με την αποστολή συγκεκριμένων ειδών πρώτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα παρότρυνε επίσης τους αγρότες να αυξήσουν τις καλλιέργειες ρυζιού για να καλυφθούν οι επισιτιστικές ανάγκες και έδωσε ένα ρεπό παραπάνω στους εργαζόμενους για να έχουν χρόνο να κάνουν έστω μια μικρή καλλιέργεια για τις οικογενειακές ανάγκες.

Διαβάστε επίσης:

Πίεση Κιλιτσντάρογλου στον Ερντογάν – «Δεν είπε λέξη για τα νησιά – Τώρα κάνει τον νταή»

Τζόνι Ντεπ: Δεν επιστρέφει στους Πειρατές της Καραϊβικής – Τι απάντησε ο εκπρόσωπός του

Χιλή: Σκύλος διέκοψε γυναικείο ποδοσφαιρικό αγώνα γιατί… ζητούσε χάδια (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:10