search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:28
MENU CLOSE

Ερντογάν: Δεν θέλουμε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά θα απαντάμε στις προκλήσεις

01.07.2022 16:08
erdogan-stoltenmpergk-new

Επανήλθε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών μια μόλις ημέρα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την προσευχή της Παρασκευής, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά θα συνεχίσει να απαντά στις «παραβιάσεις» του τουρκικού εναέριου χώρου από τα ελληνικά αεροσκάφη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν βλέπει κάποια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας στο θέμα της τρομοκρατίας, καθώς αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει υποστεί πλήγματα από τρομοκρατικές οργανώσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι δεν σκέφτεται καμία συνάντηση τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Δεν έχουμε κανένα καημό να μπούμε σε έναν πόλεμο με την Ελλάδα, να κάνουμε πόλεμο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, το πρόβλημα αυτό είναι.

Δηλαδή, εδώ έκαναν 147 αεροπορικές παραβιάσεις μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Λοιπόν, αν είμαστε γείτονες, αν είμαστε φίλοι, αν θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές; Φυσικά, όταν κάνετε τέτοιες παραβιάσεις, τότε ποιο είναι το δικό μας καθήκον; Η αεροπορία μου θα σηκωθεί κι αυτή και θα σας δώσει την εικόνα και την οπτική που χρειάζεστε. Αυτό κάνει η αεροπορία μας. Αν δεν το κάνει, τι θα πουν οι πολίτες μου; Πού είναι οι ένοπλες δυνάμεις μας; Γι’ αυτό οι ένοπλες δυνάμεις μας κάνουν αυτό που τους αναλογεί και αν συνεχιστούν αυτές οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, θα συνεχίσουμε να κάνουμε κι εμείς αυτό που χρειάζεται. Εδώ να πω ότι ο Μητσοτάκης μας δικαίωσε. Αλλά πολλοί ηγέτες, δεν ξέρω ποιος το κίνησε, έκαναν μεγάλες προσπάθειες να μας συμφιλιώσουν. Είπαμε ότι δεν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Κοιτάμε τι θα φέρνουν οι συνθήκες στο μέλλον και ανάλογα θα τις αξιολογήσουμε», δήλωσε.

«Στις συναντήσεις που είχα, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί προέβαλαν μια προσέγγιση του τύπου “εμείς θα κάνουμε τη διαμεσολάβηση, να σας φέρουμε να συναντηθείτε. Έστω να είχατε μια συνάντηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”».

«Και τους είπαμε: Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτή τη συνάντηση στην παρούσα φάση… Γιατί είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά.

Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας, θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; 

Και στα νησιά, προσπαθεί να μας δώσει σήμα και από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας:. 

«Ας συμμαζευτεί πρώτα»

«Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αφήστε τον να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε». 

Διαβάστε επίσης:

Ίλβα Γιόχανσον: Νέα πρόταση για την ενσωμάτωση θεμελιωδών δικαιωμάτων στο ελληνικό σύστημα ασύλου

Λίντα Εβαντζελίστα: Αγνώριστη μετά την αποτυχημένη επέμβαση – Δεν αντέχει πια να δει το σώμα της στον καθρέφτη

Τομ Χανκς: Εντείνεται η ανησυχία για την υγεία του – Η δημόσια εμφάνιση που πολλαπλασίασε τα ερωτήματα (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08