search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:26
MENU CLOSE

Διαβήτης: 9 φρούτα που μπορείτε να φάτε

09.07.2022 16:34
diavitis

Οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες είναι πολλές, και η κάθε μία προσφέρει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Βέβαια, υπάρχουν και οι τροφές που περιέχουν πιο πολλή ζάχαρη απ’ ό,τι επιτρέπεται, ειδικά για ασθενείς με διαβήτη. Πολλές φορές τα φρούτα τείνουν να μπαίνουν όλα στο ίδιο “τσουβάλι”, ως τροφές απαγορευτικές για τον μέσο διαβητικό.

Κι όμως, πολλά φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να προκαλέσουν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, μιας και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά τους φροντίζουν για πιο αργή πέψη. Ποια είναι λοιπόν μερικά από αυτά τα φρούτα;

Κεράσια

Τα κεράσια είναι πλούσια σε κάλιο και γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες και μια μικρή μερίδα δεν πρόκειται να σας αυξήσει απότομα το σάκχαρο στο αίμα – ειδικά αν μιλάμε για πιο ξινά κεράσια και βύσσινα.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ περιέχει πάνω από το 100% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C. Κάτι που πρέπει να προσέξετε: Το γκρέιπφρουτ επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αποξηραμένα βερίκοκα

Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι εξαιρετική εναλλακτική όταν τρώγονται σε μικρές ποσότητες. Επειδή είναι αποξηραμένα, η ποσότητα υδατανθράκων που παρέχουν είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των φρούτων. Έχουν το ένα τέταρτο της ημερήσιας δόσης σε χαλκό και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και Ε.

Αχλάδια

Είναι πιο υγιεινά με τη φλούδα, καθώς ένα αχλάδι παρέχει πάνω από το 20% της ημερήσιας ανάγκης μας σε φυτικές ίνες. Για κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε τα πιο άγουρα σε σαλάτα και όταν έχουν ωριμάσει ψητά στη σχάρα.

Μήλα

Υπάρχει ένας λόγος που τα μήλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα παγκοσμίως. Εκτός από την ικανοποίηση της ανάγκης μας για κάτι γλυκό αλλά και ελαφρύ, ένα μήλο με τη φλούδα παρέχει σχεδόν το 20% της ημερήσιας δόσης του οργανισμού σε φυτικές ίνες.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια θα σας προσφέρουν μια γερή δόση βιταμίνης C. Υπάρχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες σε ένα πορτοκάλι, αρκεί να το φάτε και να μην το κάνετε χυμό. Για να μην αισθάνεστε τις ίνες του, μπορείτε να βγάλετε τα κουκούτσια και να το πετάξετε σε ένα smoothie.

Δαμάσκηνα

Φροντίστε να είναι μικρή η μερίδα, καθώς περιέχουν περισσότερη ζάχαρη όταν είναι αποξηραμένα (και όταν δεν είναι στην εποχή τους, καλύτερα αποξηραμένα). Έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία του εντέρου, λόγω των αρκετών φυτικών ινών τους.

Φράουλες

Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Με εξίσου χαμηλές θερμίδες, λίγο-πολύ. Οι μικροί σπόροι στην επιφάνειά της είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες, που κάνουν τις φράουλες να προσφέρουν πραγματικά πολλά σε σχέση με το μέγεθός τους. Πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, επίσης. Ακόμα καλύτερα, όλα αυτά τα οφέλη ισχύουν και για τα υπόλοιπα μούρα: βατόμουρα, σμέουρα και μύρτιλα.

Ροδάκινα

Το μέσο ροδάκινο περιέχει μόλις 68 θερμίδες, αλλά και δέκα διαφορετικές βιταμίνες, μεταξύ των οποίων οι Α και C. Η φλούδα του περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οπότε μην την αφαιρείτε.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 18.214 νέα κρούσματα – 3.895 επαναλοιμώξεις

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Η συνήθεια που αυξάνει 50% τον κίνδυνο – Η λύση που σώζει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:24