search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:48
MENU CLOSE

Σταύρος Ξαρχάκος: Πλήθος κόσμου στο Περιστέρι τίμησε τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη (Photos)

12.07.2022 09:51
XARHAKOS-NEW

Τις μοναδικές μελωδίες και τα αγαπημένα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το βράδυ της Δευτέρας χιλιάδες πολίτες στο Περιστέρι.

Με αφορμή την αναγόρευση του σπουδαίου καλλιτέχνη σε επίτιμο δημότη Περιστερίου, στήθηκε στο καταπράσινο Άλσος μια λαμπρή γιορτή, τιμώντας τον διακεκριμένο δημιουργό για όλα αυτά που έχει προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια στην πολιτιστική ζωή του τόπου και όχι μόνον.

Πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού αλλά και του καλλιτεχνικού κόσμου έδωσαν, μάλιστα, το δυναμικό «παρών».

«Σάς ευχαριστώ μέσα απ΄ τα βάθη της ψυχής μου γι΄ αυτήν την τιμή» είπε ο Σταύρος Ξαρχάκος στον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, ενώ θερμότατες ευχαριστίες εξέφρασε στον Κώστα Καραμανλή, τον φίλο του, όπως τον χαρακτήρισε.

Απευθυνόμενος δε, στον Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα εξομολογήθηκε: «Κύριε Κουτσούμπα με εκπλήξατε, δεν το περίμενα…!».

«Δεν είναι όμως μόνο η μεγάλη αγάπη και η ουσιαστική γνώση του Ξαρχάκου πάνω στη λαϊκή μουσική που κάνουν το έργο του να μιλά τόσο βαθιά στη λαϊκή ψυχή. Είναι και γιατί στη δημιουργία του βρίσκει απόλυτη έκφραση ο καημός της φτωχολογιάς μέσα από έναν μοναδικό συνδυασμό του διάχυτου σε όλο το έργο του ερωτισμό και της πίκρας απ’ τη βασανισμένη ζωή της…Αυτός ο καημός στον Ξαρχάκο δεν γίνεται ποτέ μεμψίμοιρος σαν κλάψα του ταπεινωμένου, είναι σαν ένας λυγμός που δεν βγαίνει. Μέσα σ’ αυτόν τον λυγμό όμως υπάρχει πάντοτε μια λεβεντιά. Κάποτε μάλιστα ο λυγμός μετατρέπεται και σε θυμό για «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της Ελλάδας μάνας του καημού». Αυτός ο δυναμικός λυρισμός του Ξαρχάκου είναι που προκαλεί αυτή την ανεπανάληπτη συγκίνηση, αυτή την ανάταση που αισθάνεται κανείς ακούγοντας τη μουσική του…Ναι, ο Σταύρος Ξαρχάκος καίγεται ολόκληρος όταν δημιουργεί. Αυτός είναι ο λόγος που η μουσική του να πυρπολεί τις ψυχές ακόμα και τις πιο αδύναμες» είχε πει λίγο νωρίτερα ο Γ.Γ του ΚΚΕ αναφερόμενος στον σπουδαίο Σταύρο Ξαρχάκο.

Με αφορμή το βίντεο που οι διοργανωτές ετοίμασαν για την πορεία του και την καριέρα του, ο Σταύρος Ξαρχάκος αναφέρθηκε στη σύζυγό του Ηρώ Σαΐα, κάνοντας κάποιες συγκινητικές προσωπικές αποκαλύψεις.

«Όταν στα 78 μου απέκτησα δίδυμα ήταν το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή μου. Αυτά τα παιδιά είναι ένας λόγος που υπάρχω ακόμα και που υπάρχω πολύ δυναμικά. Η Ηρώ είναι το καλύτερο τραγούδι που έχω γράψει στη ζωή μου» είπε, εμφανώς συγκινημένος.

Αναφερόμενος στους χειρισμούς που έχει κάνει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε: «Έτσι όπως χειρίστηκε το θέμα η αγαπητή κυρία Μενδώνη, το έβαλε σε κάποιο δρόμο που θα έχει θετικό μέλλον»

«Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά», «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», «Μάτια Βουρκωμένα», «Ήτανε μια φορά», «Γεια σου χαρά σου Βενετιά» ήταν λίγα μόνο από τα τραγούδια που έχοντας αφήσει τη δική τους ιστορία στο μουσικό στερέωμα χαράσσοντας την ψυχή κάθε Έλληνα, ερμηνεύτηκαν από τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μανώλη Μητσιά, τον Χρήστο Θηβαίο αλλά και η Ηρώ Σαΐα η οποία, μάλιστα, κατέβηκε κάποια στιγμή από τη σκηνή και έδωσε στον Σταύρο Ξαρχάκο το μικρόφωνο για να ερμηνεύσει μερικούς στίχους από το αριστουργηματικό «Δίχτυ».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, η Ρένα Δούρου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, η Νατάσα Καραμανλή, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Θοδωρής Αθερίδης κ.α.

Διαβάστε επίσης:

Rage Against the Machine: Επέστρεψαν μετά από 11 χρόνια – Περιοδεία και στην Ευρώπη (Videos)

Αναβάλλεται η «Μήδεια» στην Επίδαυρο – Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της στάσης εργασίας των εργαζομένων

Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Τζέιμς Κάαν – Από τον «Νονό» στο «Misery»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:46